Co-Searching At The Movies (part 2)- Eighties films over werk

aanrader

Co-Searching At The Movies (part 2)- Eighties films over werk

Geplaatst op 26/08/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Films weerspiegelen onze maatschappij. Werken, werkloosheid en de (soms moeilijke) zoektocht naar werk zijn tijdloze thema’s op het witte doek. Al gemerkt? De jaren 80 lijken tegenwoordig terug van weggeweest. Eigenlijk zijn veel werk gerelateerde thema’s uit die periode ook vandaag nog erg actueel. Zwier je Game Boy opzij en steek een gepaste muziekcassette in je Walkman, want in deze blog vuren we een aantal ‘eighties’ filmtips over werk op jullie af!

Working girl (1988)

De eighties klassieker Working girl vertelt het verhaal van Tess (Melanie Griffith), die graag hogerop wil klimmen in haar carrière. Wanneer haar nieuwe bazin, Katherine (Sigourney Weaver; hier voor de gelegenheid niet in strijd met aliens) plots haar been breekt tijdens een skivakantie, komt Tess erachter dat zij haar ideeën heeft gestolen en zelf met de pluimen is gaan lopen. Tess pikt dit niet en besluit om zich voor te doen als een collega van haar. Ze dringt binnen in de strenge zakenwereld en weet een belangrijke businessdeal te sluiten met de hulp van big man Jack Trainer (Harrison Ford; hier voor de gelegenheid zonder hoed en lasso).

Lessons learned:

Tess is een vrouw die risico’s durft nemen. Soms moet je inderdaad al eens risico’s durven nemen om iets te bereiken. Denk maar aan bepaalde vacatures waar je niet op ingaat omdat ze ‘te risicovol’ lijken...

“I read a lot of things. You never know where the big ideas could come from.” De film leert ons ook dat je uitstekende ideeën kunt ontwikkelen zonder een hoger diploma op zak. Tess doet inspiratie op door The New York Post te lezen. Door doelgericht informatie op te zoeken (bv. in kranten, tijdschriften, etc.) over jouw vakgebied kun je ook al heel wat kennis vergaren!

“Het is beter om bruggen te bouwen in je carrière dan ze op te blazen.”

Een andere quote die blijft hangen, komt van Katherine: “Never burn bridges. Today’s junior prick is tomorrow’s senior partner.” De nagel op de kop. Ook al heb je niet de beste relatie met (ex-)collega’s; het is beter om bruggen te bouwen in je carrière dan ze op te blazen. Een scheldtirade van enkele maanden geleden kan later onheil veroorzaken. Ow, en probeer het te vermijden om kwaad te spreken over je voormalige werkgever tijdens een sollicitatiegesprek. De tegenpartij kan dan vrezen dat je ooit hetzelfde met ze zal doen.

Waarom kijken?

Er zijn veel filmklassiekers die je gewoon eens moet gezien hebben in je leven. Naast de schitterende hoofdcast (Melanie Griffith, Harrison Ford & Sigourney Weaver), zien we in deze romantische komedie (of horror, als je vooral oog hebt voor de angstaanjagende permanentes :-) nog vele andere filmsterren die later in hun carrière grote namen werden. Zo was dit het filmdebuut van David Duchovny (Hank Moody, Californication / Fox Mulder, The X-Files).

Bron: Canva

9 to 5 (1980)

‘Working nine to five / What a way to make a livin’ … Wie kent er de lyrics van deze gigantische Dolly Parton hit niet? Enfin, deels toch. Wat velen niet weten, is dat dit nummer komt uit een gelijknamige hilarische komedie uit 1980. De pitch van de film is eenvoudig: Drie vrouwelijke werknemers zijn het gedrag van hun misogyne, seksistische baas beu en smeden een plan om hem tot inkeer te brengen. De sfeer op de werkvloer verbetert hierdoor aanzienlijk.

Lessons learned:

In feite krijg je als kijker alleen al tijdens de eerste 10 minuten van de film een ware tsunami van algehele discriminatie en seksisme over je heen. Films weerspiegelen de maatschappij. We haalden het al eerder aan. We mogen daarom niet vergeten dat deze sociale issues in 1980 op de werkvloer jammer genoeg behoorden tot de realiteit.

De flamboyante komische benadering van deze issues weerspiegelde in 1980 het startpunt van een (r)evolutie tot verbetering. De film werkt omwille van z’n absurde karakter ruim veertig jaar later nog steeds op de lachspieren, maar de tijdskloof dwingt ons tegelijkertijd tot reflectie. Er is gelukkig (!) sindsdien veel veranderd. En toch… De nood aan diversiteit en gelijkheid op de werkvloer blijft anno 2021 een cruciaal thema.

Waarom kijken?

Los van alle interessante (maatschappij)kritische reflecties waartoe de film uitnodigt… Het is gewoon een leuke, grappige film! ;-) Fun fact: De film was een gigantisch succes (zelfs in België) en was de eerste ‘vrouwelijke’ komedie die meer dan 100 miljoen dollar opbracht.

Bron: Photo by Olena Sergienko on Unsplash

Dit waren slechts enkele voorbeelden van eighties films waarin ‘werk’ een centraal thema vormt. Maar… ook andere klassiekers uit deze tijd bevatten een aantal wijsheden voor de werkende/werkzoekende mens. We sommen hieronder enkele eervolle vermeldingen op (in willekeurige volgorde):

  • The Shining (1980): Moraal van het verhaal: aanvaard nooit zomaar een job zonder je te informeren over alle details.
  • Raging Bull (1980): Een beetje temperament mag dan wel de sleutel zijn om de top (van de ring) te bereiken, maar dezelfde eigenschap kan rampzalige gevolgen hebben voor je persoonlijke leven.
  • Die Hard (1988): Werken op kerstavond is niet altijd een goed idee. Het kan letterlijk en figuurlijk in jouw gezicht ontploffen.
  • Back to the Future (1985): Wat je ook doet in werk en leven; het heeft gevolgen voor jouw toekomst. En je verleden heeft gevolgen voor de toekomst van je heden.Argh, je snapt het wel.
  • Tootsie (1982): Soms moet je voor een job al eens ‘out of the box durven denken om door te breken.
  • Ferris Bueller’s Day Off (1986): Als je besluit om ‘een day off’ te nemen, zorg je maar beter voor een goed excuus.
  • A Nightmare on Elm Street (1984): Hou je slaappatroon altijd goed in de gaten.
  • Good Morning, Vietnam (1987):Harde tijden op het werk? Humor en rock ’n’ roll muziek kunnen de gemoederen bedaren!
Photo by Donovan Silva on Unsplash

Films uit de eighties lijken qua looks in 2021 achterhaald, maar veel werk gerelateerde thema’s uit die periode zijn vandaag nog erg actueel. En… achter al die permanentes, schoudervullingen, pilotenbrillen en pastelkleurige zweetbandjes schuilen vaak mooie levenswijsheden. Hou zeker onze blog in de gaten. We hebben in de toekomst nog heel wat filmtips over werk voor jullie in petto.

Tot kijks!