Trick or treat… Nu Halloween nadert is het de perfecte timing om eens de filmwereld in te duiken om te griezelen met enkele horrorfilms (waarbij ‘werk’ nooit ver weg is). Horrorfilms spelen vaak in op onze diepste angsten. Bovendien hebben deze films vaak een bepaalde moraal of les die je eruit kunt leren. Dim je lichten, neem de popcorn erbij en zet je schrap voor Co-Searching’s top 5 horror on the job!
1. The Shining (1980)
Here’s Johnny! Iedereen kent deze klassieker wel. Geregisseerd door de legendarische Stanley Kubrick en gebaseerd op een verhaal van de beroemde succesauteur Stephen King. In deze film aanvaardt schrijver Jack Torrance (Jack Nicolson) een job als conciërge in een geïsoleerd hotel. De rest is geschiedenis. Hij wordt langzaamaan krankzinnig en gaat met een bijl achter zijn vrouw en kind aan. Hij had dit kunnen vermijden, mocht hij van zijn opdrachtgever de waarheid meegekregen hebben over het spookhotel. Moraal van het verhaal? Aanvaardt nooit zomaar een job zonder je te informeren over alle details.
2. American Psycho (2000)
Nog zo’n klassieker binnen het horrorgenre. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Bret Easton Ellis. In deze film speelt Christian Bale een van de beste rollen van zijn carrière als de meedogenloze en emotieloze investment banker Patrick Bateman. Vanuit werkperspectief belichaamt hij de nadruk die er bij bepaalde jobs wordt gelegd op hard skills. De moraal van het verhaal is er hier vooral eentje voor recruiters en werkgevers: heb niet alleen aandacht voor de hard skills van een werknemer… Soft skills zoals onder andere empathie zijn minstens even belangrijk!
3. Severance (2006)
Let’s face it. Niet iedereen is fan van teambuildings. De gedachte alleen al doet sommige mensen huiveren. In deze horrorkomedie wordt de teambuilding een échte nachtmerrie. De sales division van een multinational in wapenhandel reist naar een afgelegen berggebied in Oost-Europa, waar ze geconfronteerd worden met een bende moordenaars. Eerst strijden de collega’s tegen elkaar, maar ze beseffen al snel dat ze de moordenaars alleen maar kunnen bestrijden als zij effectief een team vormen. Wat leren we hieruit? Het heeft weinig zin om je collega’s (hier letterlijk) een mes in de rug te steken. Collegialiteit blijft uiteindelijk zegevieren!
4. Mayhem (2017)
Iedereen heeft wel eens last van ‘stormy Mondays’ op het werk. Dit geldt ook voor Steven Yeun (bekend van The Walking Dead) in deze zombiefilm. Hij wordt in deze film als kantoormedewerker onterecht geframed door een medecollega, waardoor hem een ontslag te wachten staat. Tot… er een virus toeslaat dat het grootste deel van het personeel verandert in bloeddorstige en hyperagressieve wezens. Gevangen in een gebouw dat in quarantaine wordt geplaatst, dient hij niet alleen te vechten voor zijn job, maar ook voor zijn leven. Je kan de film zien als een metafoor voor de wraaklust dat een onterecht ontslag oproept. Maar… door te strijden kun je je job soms behouden (of zelfs promotie maken).
5. Pontypool (2008)
In deze originele claustrofobische horrorfilm volgen we het verhaal van Grant, een radiopresentator en zijn twee collega’s in het kleine Canadese stadje Pontypool. Wat voor hem begint als een saaie werkdag, wordt stilaan een nachtmerrie wanneer hij merkt dat er een zombieplaag is uitgebroken. Blijkbaar reageren de zombies agressief op bepaalde woorden die tijdens de broadcast worden uitgesproken. Het radioteam wordt gedwongen om creatief te zijn met taal. Deze film bewijst dat woordkeuze soms van cruciaal belang kan zijn. Zij die al heel wat sollicitaties en motivatiebrieven op hun palmares hebben staan weten dit maar al te goed…