Generalisten geraken verder?

lifehacks

loopbaan

Generalisten geraken verder?

Geplaatst op 21/12/2021 door Jo

Deel dit artikel

Toen ik begin vorig jaar op een workshop (groepsprogramma) van VDAB ‘Boost je loopbaan’ het etiket generalist opgekleefd kreeg, dacht ik even… wat zit er achter deze term? Ik gaf mijn visie en duiding in de groep over verschillende domeinen, maar ik ben niet echt een specialist te noemen op domein x of y. Zelf dacht ik voor deze sessies een allrounder te zijn, een eclecticus die ideeën haalt uit heel veel personen, meningen, analyses enzovoort… De woorden ‘generalist’ en ‘generalisme’ zeiden me niet veel.

Bron: Omslagontwerp: Jan van Zomeren

Toeval of niet, ik las onlangs in de weekendbijlage van een Vlaamse kwaliteitskrant een interview met een zekere David Epstein die het boek Waarom generalisten verder komen schreef. Niet bekend, maar het artikel intrigeerde me en het boek lag snel op mijn tafel en, bijgevolg deze blogpost.

Generalisme betekent vooral dat hokjesdenken uit den boze is, en dat multidisciplinair denken ook zijn waardevolle kanten heeft. Het spreekt dan ook meer aan om een nieuwe visie te krijgen op de arbeidsmarkt, of toch een verruimde blik. Het enge denken achter je laten, en zoeken in meerdere én diverse domeinen. Ik begrijp wel dat een elektricien, een metselaar of iemand uit een lab die vaccins maakt (om het een actueel tintje te geven) niet zit te wachten op deze analyse. Nu ja, ik denk dat ik in deze ‘groep’ wel terecht kan met een aanzet tot reflectie over dit thema.

Hierbij heb ik een dubbele insteek. In de reeds vermelde sessie van VDAB kwam ‘de werknemer van de toekomst’ ter sprake (of toch alleszins het ideaalbeeld hiervan). Een open mind met vele aspecten. In een cirkel werden 4 kernwoorden aangeduid: denkkracht, zelfregulering, sociale vaardigheden en digitale geletterdheid.

Bron: VDAB cursus ‘Boost je loopbaan’.

Het klinkt wat algemeen, maar de subcategorieën van de 4 kernwoorden zijn wel duidelijker. Ik voelde me wel compleet aangetrokken door deze analyse. Ik heb ook deze kwaliteiten in mindere of meerdere mate, zin om dieper in te gaan op deze analyse.

Het boek verklaart aan de hand van verschillende anekdotes en voorbeelden hoe generalisten denken. Dit boek is niet de bijbel (om het ironisch te stellen), waarschijnlijk werden er al erg veel boeken en columns dit thema geschreven, maar voor mij was het zeker heel interessant.

Persoonlijk heb ik het lastig met het kortzichtige, enge denken van vele of de meeste mensen. Nu, wil ik deze blogpost (mijn eerste) aangrijpen om hier een positieve draai aan te geven en te investeren in een creatief uitwisselings-proces. Beschouw deze blog gerust als een aanzet tot een dialoog over de waarde van generalisme.

Ben jij ook zo geïntrigeerd door het concept van ‘generalisme’? Wil je graag weten hoe dit jou kan verhelderen in jouw zoektocht naar een nieuwe job? Hou dan zeker de Co-Searching blog in de gaten! Binnenkort zien jullie zeker nog een blog over dit thema verschijnen. Succes!

“Hij weigerde zich in iets te specialiserenen hield daarmee een oog op hele landgoed dan op enig onderdeel ervan.En het management van Nikolay bracht de meest briljante resultaten ooit.”
Tolstoj — Oorlog en Vrede