Goede voornemens voor mijn goede voornemens

mentale gezondheid

Goede voornemens voor mijn goede voornemens

Geplaatst op 18/01/2023 door Maïté

Deel dit artikel

Starten we niet allemaal in januari met goede voornemens? Met de overtuiging om ze dan minstens een jaar vol te houden? Mijn nieuwsjaarlijstjes bulkten altijd van goede voornemens: meer sporten, extra hobby’s en gezonder gaan leven. Reken daarbij nog : modetrends van dichtbij volgen, de krant dagelijks grondig lezen en vaker met vrienden afspreken. En ook mijn financiën nauwkeurig opvolgen en investeren in professionele kansen. Slik, een stevige lijst van voornemens!

Ze draaiden echter altijd uit op desillusie en ontgoocheling. Elk eindejaar voelde ik me een mislukkelinge van formaat omdat ik er niet in geslaagd was om op elk vlak te scoren. Tijd voor een andere aanpak!

Realisme

Zijn mijn lijstjes met goede voornemens ook geen mooie weerspiegeling van mezelf? Inderdaad, mijn perfectionisme kan ik zwart op wit lezen. Ik begin elk jaar met een ellenlange lijst voornemens die niet realistisch zijn. Teveel doelen willen behalen in te weinig tijd.

In plaats van me vast te pinnen op zoveel ambitie, kijk ik nu bewuster naar mijn lijstjes: wat is haalbaar? Wat schrap ik? Sinds geruime tijd hou ik het bij een “top 3”. Voor 2023 gaat mijn eerste keuze naar meer sport beoefenen. Op de tweede plaats zet ik regelmatig lezen en op 3, voldoende afspreken met vrienden. De perfectioniste in mezelf voelt de druk eindelijk zakken: sporten, lezen en afspreken. Basta.

Ik beloof mezelf plechtig dat ik me niet druk maak over hoe vaak ik sport, lees en afspreek met vrienden. Gewoon doen. Zolang als er maar actie is. En je raadt het al: er komt beweging in mijn voornemens!

Intrinsieke motivatie

Waarom heb ik die voornemens in een top 3 geplaatst ? Omdat mijn intrinsieke motivatie er een belangrijke rol bij speelt: ik voel me sterk gemotiveerd om te sporten omdat het een ideale uitlaatklep is na mijn werkuren. Niet omdat de maatschappij verwacht dat ik 3 keer per week mijn loopschoenen aantrek. Als ik sport, kan ik gemakkelijker de knop omdraaien na een stresserende werkdag. En dat werkt gewoon fantastisch voor mijn energie en veerkracht op lange termijn!

Lezen heb ik altijd graag gedaan, maar ik trok er te weinig tijd voor uit. Terwijl lezen mij een pak meer ontspanning bezorgt dan breinloos Netflixen. Ik voel zelfs al rust over mij glijden wanneer ik een boek in handen neem. Schitterend toch?

En mijn vrienden vaker zien, uiteraard, omdat ik die social vibe in mezelf niet kan negeren en het gemis anders te groot wordt.

Mijn top 3 voornemens wakkeren mijn energie en enthousiasme aan. Check, ik heb dus mijn “echte voornemens” ontdekt die mij een goed gevoel bezorgen!

Kleine stappen

Na al mijn eindejaarsontgoochelingen is het besef gekomen dat ik met kleine stapjes ook vooruitgang boek. Werd Rome in 1 dag gebouwd? Natuurlijk niet en waarom zouden wij dat dan wel proberen? Kleine stappen maken het gemakkelijker om elke dag iets te ondernemen, te veranderen of in beweging te brengen.

Een concrete actie is meetbaarder dan een abstract doel dat ver in de toekomst ligt. Je kan jezelf feliciteren wanneer je bijv. al 2 keer bent gaan sporten deze week of aan je derde boek bent begonnen. Als dat je ambitie was op korte termijn, dan ben je summa cum laude geslaagd!

Gewoontes

Ons menselijke brein is erg lui en draait graag op automatische piloot. Het zou namelijk gek worden als het alle handelingen telkens opnieuw zou moeten configureren! Een mooie brainhack is jezelf gewoontes aanleren die je voornemens zullen ondersteunen. Je hebt gemiddeld 66 dagen nodig om nieuwe gewoontes aan te leren. Dat is al een pak sneller dan de eindejaarsmeet!

Ik associeerde een nieuwe gewoonte aan andere dagelijkse en wekelijkse routines: bijvoorbeeld chips (oei!) voor tv inruilen voor een stuk fruit of noten, muziek beluisteren combineren met een sportactiviteit, tijdens mijn pendeltijd een boek lezen, na het Instagramscrollen ook de tijd nemen om een vriend•in te contacteren.

In het sollicitatieproces

Als werkzoekende heb je misschien ook voornemens die je wil realiseren…namelijk een job op de kop tikken! Weet dat:

elke stap die je zet, is geweldig: of dat nu gaat over informatie vragen over een vacature of tijd nemen om gerichter te solliciteren, je netwerk aanspreken…je kan alleen maar trots zijn op de stappen die je zet!

goede gewoontes winst opleveren: op tijd vertrekken naar een jobinterview, voldoende op adem komen tussen sollicitatierondes, je CV regelmatig kritisch bekijken…bekijk wat voor jou “werkt”

intrinsieke motivatie je op weg zal helpen: voel je oprechte motivatie voor de job die je wil hebben? Of ben je vooral verleid door de financiële voordelen? Het imago/prestige van het bedrijf?

Wees lief en geduldig voor jezelf, en focus op zaken die iets leuks bijdragen aan je leven: zo zorg je voor een duurzame verandering!