‘In conflict gaan met je baas’, de ultieme gids om je loopbaan in eigen handen te nemen

loopbaan

solliciteren

‘In conflict gaan met je baas’, de ultieme gids om je loopbaan in eigen handen te nemen

Geplaatst op 12/04/2023 door Nadia Kara

Deel dit artikel

Je loopbaan in eigen handen nemen, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Om het proces toch wat te vergemakkelijken sloegen 18 UGent onderzoekers de handen in elkaar en schreven ze het boek ‘In conflict gaan met je baas’. Dit doen ze aan de hand van 20 hoofdstukken, elk over een onderwerp waar de Vlaming beslissingen over moet nemen richting een (meer) waardevolle loopbaan. Hieronder licht ik alvast twee hoofstukken uit waarvan ik denk dat ze voor jou, de Co-Searching bloglezer, het meest waardevol kunnen zijn!

Had je 10 miljoen wat zou jij dan doen?

Samson en Gert zouden liters limonade en kilo’s chocolade kopen, maar de Vlaming… die blijft gewoon werken. Volgens ons cijfermateriaal zou maar liefst 70% van de mensen blijven werken mochten ze de lotto winnen en geen geld meer nodig hebben. Professor Greet Van Hoye legt in hoofdstuk 1 uit waarom werken ook los van ons spaarvarken zo belangrijk is voor ons: het zorgt voor een gestructureerde invulling van je tijd, het zorgt voor zingeving, verbondenheid, het is vaak een deel van je identiteit, en tot slot dwingt het je tot beweging.

Wat ben je daar nu concreet mee (als werkzoekende)? Als je een job zoekt, ga dan niet automatisch voor de keuze die het meeste geld in het laatje brengt. Denk zeker ook eens na over wat voor jou zinvol werk is en waar je jezelf kan ontplooien. Een werkgever kiezen die dit ondersteunt en stimuleert is natuurlijk minstens even belangrijk. Een goede tip om te weten of de job (én werkgever) aansluit bij wat voor jou belangrijk is: probeer een gesprek aan te knopen met een huidige werknemer van de organisatie en stel aan hen vragen over wat voor jou belangrijk is. Als alles goed zit staan werknemers hier zeker voor open! Zo kreeg ik zelf tijdens mijn assistentschap (waarbij je een doctoraat combineert met onderwijstaken) de vraag van een kandidaat of de job wel flexibel genoeg is om te kunnen combineren met een gezin. Wees zeker niet bang om veel vragen te stellen om zo een bewuste keuze te maken, zo kan je teleurstellingen in de toekomst vermijden.

Ook wanneer het misschien moeilijk lijkt om tijdens je job bezig te zijn met jouw waarden kan je nog tal van dingen ondernemen om toch zinvol bezig te zijn op het werk.

Enkele voorbeelden:

  • Kies voor een organisatie die bezig is met zaken die jij belangrijk vindt, bv. doneren aan een goed doel
  • Sluit je aan bij vrijwilligersgroepen geleid en gevormd door medewerkers die werken rond bepaalde thema’s, bv. in bepaalde organisaties zijn er reeds groepen die zich inzetten om een inclusieve bedrijfscultuur aan te moedigen en veranderingen binnen het bedrijf te stimuleren (gaande van het thema handicap tot LGBTQ+ rechten)
  • Informeer zelf je werkgever over initiatieven die aansluiten bij jouw waarden waar jullie aan kunnen deelnemen, bv. organiseer een opruimactie in samenwerking met de mooimakers om zwerfvuil tegen te gaan

Zelf vind ik waarde op het werk door me in te zetten voor de mentale gezondheid van de collega’s (vooral doctoraatsstudenten). En door het schrijven van blogposts om werkzoekenden aan een toffe (lees: geschikte) job te helpen, natuurlijk 😉

Zoek slimmer, niet harder

In hoofdstuk 2 (waar ik zelf aan meeschreef) word je meegenomen in het verhaal van Tim, die tijdens de coronapandemie werd ontslagen. Na zijn ontslag had Tim het erg moeilijk om een nieuwe job te vinden. Hij solliciteerde op honderden vacatures maar op de meeste brieven kwam nooit antwoord. Ondertussen las hij in de krant dat er door de krapte op de arbeidsmarkt een recordaantal jobs beschikbaar was. Het probleem? Tim zocht erg intensief naar een job, maar had weinig oog voor de kwaliteit van zijn zoekproces.

Aan de hand van onderstaand stappenplan helpen we je om zelf de kwaliteit van je zoekproces te vergroten:

1. Formuleer een doel

Je hoofddoel is op zich duidelijk: een job vinden. Maar om dat iets concreter te maken kan je het opdelen in verschillende kleinere doelen. Denk hierbij goed na over hoe jouw ideale job er moet uitzien. Waaraan moet de taakomschrijving zeker voldoen? Misschien kom je net uit een heel stressvolle werksituatie en wil je het nu wat rustiger aan doen? Neem dit mee tijdens je zoektocht en toets elke vacature hieraan af. Een duidelijke visie formuleren over wie je bent, wat jij wil, wat je kan, en waarnaar je op zoek bent is een stap die de kwaliteit van je zoektocht naar werk zeker een boost zal bezorgen.

2. Maak een goede planning

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een doordachte planning mag daarbij zeker niet ontbreken. Start met een duidelijk schema: hoe, wanneer en waar ga je op zoek naar een job? Waar kan je informatie vinden over boeiende vacatures of organisaties? Hoe stel je een cv op dat eruit zal springen? Ook hier kan je bepaalde taken gaan opdelen in tussenstappen met deadlines om het wat overzichtelijker te maken.

3. Pas je gedrag aan

Dit is belangrijk wanneer je jouw planning in concrete acties gaat vertalen. Stuur die acties gericht en hou tegelijkertijd je emoties in de gaten. Zorg dat je gemotiveerd blijft en volhardt. Zit het even niet mee? Zoek dan naar manieren om jezelf op te vrolijken en je te herpakken. En pas op voor afleidingen. Geef voorrang aan jouw zoektocht, ook al is het leuker om even weg te gaan met vrienden.

4. Reflecteer

Tot slot kijk je best ook eens achterom. Want uit het parcours dat je hebt afgelegd kan je waardevolle lessen trekken. Zelfreflectie is belangrijk in het zoekproces naar werk. Wat ging er goed en wat niet? Heb je jezelf op de beste manier gepresenteerd? Hoe kan je jezelf verbeteren of iets dat fout liep de volgende keer voorkomen? Probeer uit elke sollicitatie iets te leren. Durf anderen om feedback te vragen, zij hebben vast nieuwe, waardevolle inzichten. Heb je een toffe job beet? Ook dan kan het geen kwaad om even terug te blikken. Denk na over wat je hebt gedaan om de job te bemachtigen en onthoud dat voor de toekomst.

Meer weten? ‘In conflict gaan met je baas’ is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in manieren om de eigen loopbaan vorm te geven. 18 onderzoekers van de UGent bieden via onderbouwd advies, zelftests, en eigen best practices antwoord op tal van vragen rond alle aspecten van werk, gaande van aanwerving tot pensioen.

in conflict gaan met je baas boek cover

Geschreven door Jolien Stremersch