Zodra je CV is gepubliceerd op jobsites en de databank van VDAB komen de bekende telefoontjes binnen: interimkantoren. Maar wil je wel met hen in zee gaan? Hier zijn enkele voor- en nadelen op een rijtje:
De voordelen
- De ervaring. Het is létterlijk de job van een recruteerder om je aan werk te helpen. En daar zijn ze elke dag mee bezig. Je mag er dus gerust van uitgaan dat een HR officer met enkele jaren op de teller wel weet waar hij of zij het over heeft.
- Een duidelijk beeld van het bedrijf.De contactpersoon bij een interimkantoor heeft uitgebreid contact met zijn of haar klanten en gaat er meestal langs. Zo kan hij of zij beter inschatten hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. En of jij daar past.
- Een goed woordje doen. Als je niet zo goed bent in jezelf promoten en motivatiebrieven opstellen, kan een interimkantoor een slimme zet zijn. Je contactpersoon zal namelijk in jouw plaats een goed woordje doen en je sterke punten in de verf zetten.
- Niet-gepubliceerde vacatures.Interimkantoren zetten niet al hun vacatures online. Sommige krijg je pas te zien als je contact opneemt. Heel handig want dan heb je meteen veel minder concurrentie!
- Eenmalige procedure.Wanneer je zelf solliciteert, moet je telkens opnieuw over jezelf vertellen. Heel tijdrovend en frustrerend als je dit niet leuk vindt. Bij een rekruteringsbureau is de procedure vaak langer, maar je moet die maar één keer doorlopen. Zo hoef je niet alle testen opnieuw te doen, je CV te doorlopen of je persoonlijke gegevens te registreren. Krijg je verschillende aanbiedingen, dan bespaar je veel tijd.
De nadelen
- Kwaliteitsverschil. Niet alle kantoren of medewerkers leveren even goed werk. Dit kan afhangen van ervaring, de mentaliteit van de kantoren of de jobs die ze aanbieden. Vergelijk zeker verschillende bureaus met elkaar. Als je er geen goed gevoel bij hebt, ga er niet mee door. Tenslotte is het voor alle partijen belangrijk dat jij op de juiste plek terechtkomt!
- Tijdrovende assessments. Wanneer je voor het eerst naar een interimkantoor gaat, zit je er waarschijnlijk meteen een paar uur. Dat komt vooral door de tijdrovende assessments, taal- , Word- en Exceltesten. Nuttig voor het bureau om die data te weten, maar als jij al voor de vijfde keer hoort dat je frans heel goed is, dan heb je daar ook niet veel uit geleerd. Denk dus zeker na op voorhand of de jobvoorstellen die je krijgt je investering waard zijn.
- Moeilijke opvolging. Als je te maken hebt met grote bureaus of jobs die snel zijn ingevuld, kan het even duren voor je iemand te pakken krijgt. Zelf als de recruiter jou zelf had gecontacteerd. Blijf dit opvolgen als je de job graag wil. Daarmee toon je ook je motivatie. Word je na de zoveelste poging nog altijd niet teruggebeld? Bedenk dan of je wel wil samenwerken met een kantoor dat niet goed is georganiseerd. Je zal namelijk nog vaak contact met hen hebben voor je contract is getekend.
- Geen goeie match. Er zijn veel verschillende bureaus dus is het maar logisch dat het niet met iedereen klikt. Heb je het gevoel dat je niet goed bent begrepen, de verkeerde jobs krijgt aangeboden of de communicatie stroef verloopt? Zet de samenwerking stop. De kans is klein dat je de juiste kandidaat bent voor een vacature als de recruiter je al niet goed heeft ingeschat. Kijk ook actief uit naar bureaus die je beter liggen. Dat kunnen bijvoorbeeld kleine bureaus zijn die gespecialiseerd zijn in de sector waarin jij wil werken. Zij hebben vaak relevantere opties voor jou dan de grote spelers. Maak eens een afspraak en wie weet krijg je wel een van die niet-gepubliceerde vacatures te zien!
-Geschreven door Leen Vercauteren-