Boekentip 4: Carrièreswitchen doe je zo! : effectieve tips om succesvol van baan te veranderen / Diederik Van Dorth tot Medler
Let’s face it: niet iedereen is tevreden met hun job. Routine, vervelende collega’s, een slechte work-life balans… Er zijn heel wat oorzaken. Velen durven echter niet van werk te veranderen. Ze kampen met faalangst of blijven hun zoektocht naar een nieuwe job uitstellen. Dit kan zware gevolgen hebben: van ziekteverzuim tot depressies, om nog maar te zwijgen over de hoge burn-outcijfers in ons land.
Daarnaast heeft de Coronapandemie een grote impact gehad op de arbeidsmarkt. Verschillende sectoren zijn economisch zwaar getroffen, waardoor sommige mensen niet anders kunnen dan zich professioneel te heroriënteren. Maar hoe begin je hier nu eigenlijk aan? Loopbaanbegeleider Diederik van Dorth tot Medler zet in zijn boek Carrièreswitchen doe je zo!alvast de nodige stappen even op een rijtje.
In dit boek nodigt de auteur je eerst en vooral uit eens stil te staan bij je eigen talenten. Het kan volgens hem een interessante oefening zijn om vijf dingen voor jezelf op te sommen waar je écht trots op bent. Hiervoor pols je ook best eens bij jouw omgeving. We hebben namelijk allemaal een ‘blinde vlek’ voor onze eigen positieve eigenschappen. Pas wanneer je jezelf ook goed kent vanuit de ogen van jouw omgeving, kun je aan een potentiële werkgever tonen wat je effectief te bieden hebt.
Vervolgens wijst van Dorth tot Medler erop dat het belangrijk is om je ideale omgeving voor jezelf te bepalen. Dit kun je doen door al jouw jobeisen even op te lijsten. Hij legt hierna het verschil uit tussen interne en externe vormen van carriëreswitchen. Overschakelen van functie binnen hetzelfde bedrijf kan bijvoorbeeld soms al wonderen doen.
Het boek bevat verder ook een verhelderend hoofdstuk over hoe je best kunt omgaan met je ‘innerlijke blokkades’. Dit was voor mij zeker een eye-opener. De auteur maakt duidelijk dat je je eigen angsten dient te overwinnen wanneer je een carrièreswitch overweegt. Volgens hem heeft het geen zin om in doemscenario’s te denken, omdat we vaak veel meer aankunnen dan we van onszelf zouden denken. Bovendien is het ook belangrijker om trouw te blijven aan jezelf dan aan je werkgever.
De auteur haalt regelmatig voorbeelden aan uit zijn ervaring als loopbaanbegeleider om zijn theorieën te staven. Het enige minpunt aan dit boek is het laatste hoofdstuk, waarin van Dorth tot Medler tips geeft over het professionaliseren van je Linkedin profiel. In dit (te korte) hoofdstuk komen andere vormen van social media nauwelijks aan bod. De auteur verwijst voor verdere info simpelweg naar zijn website. Desalniettemin is het boek zeker de moeite waard om te lezen. Het is vlot geschreven en leest als een trein. Het is een aanrader voor wie een carrièreswitch overweegt, en vooral… voor wie er nog sterk aan twijfelt.