Blind gesprongen: zou jij het aandurven?

innovatie

Blind gesprongen: zou jij het aandurven?

Geplaatst op 20/04/2022 door Annelies De Tender

Deel dit artikel

Stel je voor: je geeft je ontslag op je huidige job en een team experten kiest voor jou een nieuwe baan. Na 3 weken mag je je blinddoek afdoen op je nieuwe werkplek. Verrassing! Dat is exact wat de kandidaten in het nieuwe VTM programma ‘Blind gesprongen’ doormaken. Het programma vraagt letterlijk om blindelings in een andere job te springen. Wat kan je hieruit leren als werkzoekende? De eerste afleveringen deden enkele vragen rijzen.

Waarom zou je?

Je moet het ze nageven, het vraagt veel moed om de keuze van je toekomstige job zomaar in handen van iemand anders te leggen. Dat en een blind geloof in je medemens. Het maakte mij meteen nieuwsgierig. Het programma neemt namelijk een van de grootste barrières weg die je als werkzoekende kan ervaren: de eigen belemmeringen en opvattingen in ons hoofd. Het gaat dan over onze eigen opvattingen van wie we zijn als mens: “deze job past bij mij, maar deze niet. Die job, dat ben IK niet”. Maar het gaat ook over onze belemmeringen: “Ik ga deze job nooit kunnen doen. Dat is veel te moeilijk voor mij.” In dit programma kan je geen ja of nee zeggen, enkel blind vertrouwen.

Wat is het effect van blind vertrouwen?

Wat gebeurd er als iemand blind vertrouwen heeft en in een job springt die ze niet zelf kozen? Ex-poetsvrouw Jessica schrok zich in aflevering 1 alvast een hoedje met de jobkeuze van de experts. Ze gaat nu aan de slag als begrafenisondernemer en was licht ‘in shock’ tijdens de rondleiding bij haar nieuwe werkgever. Zal ze blijven worstelen met deze job? Of ontdekt Jessica na een tijd dat deze job haar wel goed ligt?

Zo’n heftige situatie zullen de meeste werkzoekenden nooit meemaken en dat maakt het programma zelf juist interessant. We kunnen heel wat leren van werkzoekenden die compleet uit hun comfortzone durven stappen.

Zijn spectaculaire keuzes ook duurzame keuzes?

Wie ook schrok was kandidaat Senne in aflevering 2. De voormalige privé chauffeur werd getrakteerd op een andere verrassing. Zijn nieuwe job (die hij nog niet te weten is gekomen) bevindt zich namelijk in New York. In plaats van enkel blind in een job te springen, vragen de experts hem om ook blind zijn familie en vrienden op te geven. Dit doet toch enkele vragen rijzen over de duurzaamheid van de gekozen job. De programmamakers lijken zich meer te interesseren in het maken van vermakelijke tv dan in een job die Senne kan integreren in zijn leven. Nee…. Senne had volgens de experts een schop onder de kont nodig. Je zag het Senne denken ‘Het is maar voor even’.

Zijn er ook voordelen voor de kandidaten?

Is ‘geen keuze hebben’ misschien jouw ergste nachtmerrie, er zijn ook heel wat voordelen voor de kandidaten. Elke kandidaat in het programma heeft een team dat hen leert kennen en dan op zoek gaat naar een geschikte carrière switch. Dat team bestaat uit arbeidseconoom Stijn Baert, 2 jobcoaches van VDAB en een wellbeing coach. Zo’n multidisciplinair team is misschien wel dé natte droom van elke werkzoekende. Geen nummer zijn, maar wel gezien worden als een mens met interesses en een context, dat kunnen niet alle werkzoekenden ervaren. Dat was meteen ook de grootste (en terechte) kritiek die vanuit het ‘netwerk tegen armoede’ op dit programma werd gegeven.

Nog een horde die wordt weggenomen voor de kandidaten is het hele sollicitatieproces. Kandidaten hoeven niet te gaan leuren met hun CV of brief in de hoop opgemerkt te worden. Ze hoeven geen gesprek aan te gaan en hopen dat ze vlot genoeg overkomen. Ze mogen meteen starten met de voor hen gekozen job.

‘Blind gesprongen’ is een vreemde alternatieve droombubbel. Welke kant dit zal opgaan weten we niet. Vinden de kandidaten hun droomjob of spat de bubbel uit elkaar? Dat zullen we zien in de komende afleveringen. ‘Fingers crossed’ alvast voor deze moedige werkzoekenden!

Blind gesprongen is elke maandag te bekijken op VTM of te herbekijken via VTMGO.