Waardevol uitwisselen op de Co-Searching movie night

co-searching activiteiten

Waardevol uitwisselen op de Co-Searching movie night

Geplaatst op 13/03/2024

Deel dit artikel

Recent hielden wij voor de eerste keer een Co-Searching movie night. Voor de gelegenheid had vrijwilligster Magalie een selectie gemaakt van kortfilms die met werk te maken hadden. Deelnemer Walter was er ook bij en vond het alvast heel fijn! In deze blog vertelt hij meer over zijn ervaring.

De filmavond was méér dan een aangename verrassing, die me voorgesteld werd door mijn beste vriendin Ting. Ik wist niet wat te verwachten en had me op voorhand een hele zaal vol mensen voorgesteld. De groep bleek echter klein en gezellig, samengesteld uit een internationale mix, heterogeen in gender, leeftijd, achtergrond én persoonlijkheden. In een korte inleiding werd het concept uitgelegd: er zouden 6 kortfilms getoond worden, waarna we individueel onze favoriet mochten kiezen en toelichten waarom deze keuze ons persoonlijk aansprak.

Na het zien van de filmpjes, kwam het debat los in een ongedwongen sfeer.

Hier kwamen de persoonlijkheden aan het licht: ieder in hun eigen stijl en met als referentiekader eigen levenservaringen en inzichten, bracht hun eigen standpunten en beleving onder woorden, wat tot een boeiende en zelfs leerrijke conversatie leidde. Soms waren de onthullingen van een ontroerende openheid, en getuigenissen uit het eigen leven gegrepen deden veel respect en begrip ontstaan tussen de deelnemers.

Als oudste in de groep (70 jaar) drukte ik mijn perceptie van discriminatie op basis van leeftijd uit, nadat andere deelnemers ook spraken over de moeilijkheden die ze ondervonden om aan werk te geraken of maatschappelijk geïntegreerd te geraken. Het verbaasde me dat deze intelligente, moedige mensen tegen een glazen muur aanlopen in een maatschappij die beweert naar competenties te zoeken. Dat men zich onbegrepen of eenzaam voelt in zulke strijd, kan een aansporing inhouden om onder gelijk gestemde mensen meer verbinding te zoeken. Een avond als deze was daarvoor een mooi aanknopingspunt.

Het herkennen van hun uitdagingen geconfronteerd met mijn perceptie, heeft me voor een deel bevrijd van mijn frustratie: ik was dus niet alleen met dat probleem. De jongere mensen in de groep werden blijkbaar ook gediscrimineerd hoorde ik, ondanks al hun kwaliteiten. Ik was meteen van een soort zelfmedelijden verlost en bewonderde hun strijdvaardigheid.

Qua kansen om elkaar te steunen is een interactieve samenkomst zoals de filmavond een uitstekende gelegenheid om het eigen netwerk uit te breiden en zo alvast het gebrek aan sociale contacten te verminderen. Ik kijk er dus naar uit om de volgende keer weer deel te nemen.

Bekijk alle kortfilms van onze eerste movie night:

Purl

Skhizein 

Piper

La maison en petits cubes 

Partly Cloudy

Wat is jouw favoriete, en waarom?