Co-Searching op het Nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen

work in flanders

Co-Searching op het Nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen

Geplaatst op 09/03/2023 door Nadia Kara

Deel dit artikel

Een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Door de oorlog moesten meer dan 8 miljoen mensen hun leven verlaten op zoek naar bescherming. In België kregen zo'n 63000 mensen een verblijfsvergunning om in ons land een tijdelijke plek te vinden. Mechelen wilde haar steentje bijdragen en bouwde een ‘Nooddorp voor Oekraïners’ in Nekkerspoel om een aantal Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. De Stad Mechelen, waar we al een tijdje mee samenwerken in het kader van ons project "Samen op zoek naar werk", vroeg Co-Searching of we geïnteresseerde mensen uit het Nooddorp konden begeleiden naar werk.

Ook is deze noodsituatie hopelijk zo tijdelijk mogelijk, vonden we het belangrijk om mensen die graag meer financiële zelfstandigheid en sociale autonomie willen, de kans bieden om werk te vinden in België. Zoals in onze andere trajecten passen we hier de principes van de zelfdeterminatietheorie toe.

In de zomer 2022 bracht Walter, onze regioverantwoordelijke voor Mechelen, een verkennend bezoek aan het Nooddorp om de situatie van de inwoners beter te begrijpen. Hij leerde daar het team van het nooddorp kennen en kon een eerste contact leggen met de vluchtelingen om hun noden en verwachtingen af te stemmen. Aangezien niemand bij  Co-Searching Oekraïens of Russisch spreekt, gingen we ineens op zoek naar vrijwilligers die konden instaan voor de workshops, vertalingen en communicatie met de bewoners van het nooddorp: gelukkig konden we rekenen op Natalia, Gerda, Rita, Zhanna, Kateryna, Leila, Yelena, Mariam en Margarita. 

Een eerste jobdag vond plaats in het Nooddorp op 29 september, de gelegenheid voor ons en onze vrijwilligers om Co-Searching voor te stellen en de bewoners warm te maken voor een eerste workshop. "Hoe vind ik werk in België" vond plaats op 24 oktober; over een paar uren konden we zo'n 30 mensen bijstaan. We gingen in dialoog met hen over werk in specifieke sectoren, diploma’s en over de Vlaamse arbeidsmarkt. We hebben hier vooral belangrijke en nodige informatie meegegeven zoals waar je een diploma kan gelijkschakelen of welke documenten je nodig hebt om te starten met werken.  

We organiseerden onlangs een tweede workshop, deze keer specifiek gericht op het maken of aanpassen van CV's. Met de hulp van onze vrijwilligers konden de inwoners hun talenten in kaart brengen en een CV opstellen om aan het werk te gaan. We gingen ook op zoek naar lokale partners en werkgevers die een mogelijke match kunnen zijn met de Oekraïense deelnemers. En binnenkort organiseren we in samenwerking met Het Nooddorp een jobdag!

Benieuwd naar de volgende stappen van dit verhaal? Of wil je graag je steentje bijdragen? Laat het ons zeker weten!