Het Co-Searching ABC: Efficiëntie

solliciteren

Het Co-Searching ABC: Efficiëntie

Geplaatst op 26/01/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Tijd voor een nieuwe aflevering van het Co-Searching alfabet! We zijn gekomen bij de letter ‘E’ en kozen voor het woord… Efficiëntie. Omdat het vaak voorkomt in vacatures. En eigenlijk best wel een uitdaging is om hier een efficiënte blog over te schrijven.

Efficiëntie [ɛfiˈʃɛnti]

Veel voorkomende synoniemen zijn o.m. doeltreffend of doelgericht. Je zou ‘efficiëntie’ kunnen definiëren als: “De meest effectieve manier om een beoogde doelstelling te bereiken.” Efficiënt, doelgericht kunnen werken is een standaardvereiste in heel wat (zo niet de meeste) vacatures.

Het is jammer genoeg niet altijd eenvoudig om doelgericht aan de slag te gaan, terwijl we elke dag kampen met afleiding. Overvolle mailboxen, to-do lijsten en een eindeloos pingende smartphone. Om doelgericht te kunnen werken, denken velen meteen aan andere hippe bedrijfstermen zoals time management en multitasking. In zijn boek ‘Nooit meer te druk’ merkt schrijver Tony Crabbe echter terecht op dat dit niet werkt. Omdat we ons leven hiermee alleen maar drukker maken. Hij pleit daarentegen wél voor aandachtsmanagement.

Om doelgericht te kunnen werken is het belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Als je pijltjes naar een dartbord gooit, ga je toch ook niet als een blinde mol bewust je muur naar de vaantjes helpen door er met volle overtuiging pijlen in te smijten? Dat geldt ook voor belangrijke taken op het werk… of de zoektocht naar werk. Focus is the key.

Als je efficiënt wil solliciteren, moet je gefocust blijven. Je hoofddoel is natuurlijk het vinden van een job. Maar vooraleer je dit kunt, zijn er wat stappen te doorlopen. Stel jezelf concrete, haalbare doelen op. Dat kan het vinden van 10 vacatures zijn, het aanpassen van je CV, updaten van je LinkedIn profiel of het schrijven van een motivatiebrief.

Probeer hier al jouw aandacht op te vestigen en doe pas daarna iets anders. Check je mails en social media op vaste momenten in je dag. Las af en toe Smartphoneloze momenten in… De wereld staat door corona al genoeg op z’n kop. Hij zal heus niet vergaan als je even enkele uren niet bereikbaar bent.

“The main thing is… to keep the main thing the main thing.”- Stephen Covey

Noot van de redactie: ik heb tijdens het schrijven van deze blog zo’n drie keer mijn mailbox gecheckt, de hond gekamd, een column uit de Humo gelezen en minstens twintig keer naar mijn Smartphone gekeken. Er is qua focus dus nog duidelijk werk aan de winkel.