Het Co-Searching ABC: Half/Tijds

loopbaan

mentale gezondheid

Het Co-Searching ABC: Half/Tijds

Geplaatst op 20/05/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Welkom bij het Co-Searching alfabet! Vandaag staat de letter ‘H’ in de schijnwerpers. We kozen voor het woord Halftijds. Want halftijds (of deeltijds) werken is iets aparts… Het heeft z’n voordelen en z’n nadelen vergeleken met fulltime werken. Het is een kwestie van keuzes maken. Wikken en wegen. ‘Goed begonnen is half gewonnen’, hoor je wel eens zeggen. Ons lijkt één ding zeker: half voorbereid kun je er best niet aan beginnen. Waarom? Je leest er meer over in deze blog!

deel·tijds (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord): 1 gedurende een gedeelte van de normaal beschikbare of vereiste tijd (bron: Van Dale)

‘Halftijds’ werken wordt in de volksmond vaak als synoniem gebruikt voor deeltijds (parttime) werken. Belangrijke nuance hierbij is wel dat deeltijdse arbeid qua aantal gepresteerde uren niet altijd gelijk staat aan halftijds werken. Zo kun je als deeltijdse werknemer bijvoorbeeld voor ⅓ aan de slag.

Pro’s & Contra’s

Halftijds/deeltijds werken is soms nodig voor je gezondheid. Meteen een fulltime job ambiëren na een burn-out is bv. meestal niet zo ideaal… Parttime werken is een optie om stapsgewijs terug aan de slag te gaan.

Daarnaast is deeltijds werken ook een goede optie wanneer je meer tijd wenst door te brengen met jouw gezin. Als je single bent en geen kinderenhebt, kan parttime werken een oplossing zijn om (eindelijk!) eens voldoende tijd te kunnen nemen voor een zelfverklaarde bestseller uit je toetsenbord te rammen. Of een moestuin aan te leggen, you name it… Je kan natuurlijk jouw passie en gedrevenheid ook met anderen delen via vrijwilligerswerk. Interesse? If so, let us know. ;-)

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Wanneer je kiest voor deeltijds werken, gaat dit automatisch gepaard met minder loon. Verder heeft het ook een impact op je pensioen.

Deeltijds werken staat jammer genoeg niet gelijk aan minder papierwerk.Op administratief vlak komt er heel wat bij kijken en kun je best eens nagaan hoe de huidige regelgeving precies in elkaar zit. Wat moet je doen met overuren? Hoe zit het met je verlofdagen? Wat als je twee deeltijdse jobs combineert? Best op voorhand eens uitpluizen.

Minder stress (of net meer)?

Veel mensen denken dat voltijdse werknemers doorgaans meer stress ervaren dan wie halftijds/deeltijds werkt. Meer werkuren = meer werklast. Bijgevolg minder tijd voor jezelf, je gezin en huishouden… en dus meer stress. Logisch, toch? Eigenlijk klopt dit niet altijd.

Werknemers die bijvoorbeeld 4/5de werken, krijgen soms bijna evenveel dossiers te verwerken als hun voltijds werkende collega’s. En dat, in minder tijd. Is dit omdat werkgevers te veeleisend zijn? Niet altijd. Als je er even bij stilstaat, zul je al snel beseffen dat het niet altijd eenvoudig is om een voltijds takenpakket aan te passen naar het uurrooster van een werknemer die vier vijfde werkt… Het is iets om in het achterhoofd te houden als je een dergelijke job overweegt.

“Overleg is het halve werk.”

Dit verschilt natuurlijk van job tot job… Een receptionist(e) of winkelbediende hoeft maar vier vijfde effectief aanwezig te zijn op het werk. Werk meenemen naar huis is voor hen meestal onmogelijk. Een copywriter of grafisch ontwerper zal daarentegen al sneller wat extra ‘huiswerk’ meenemen.

Wat je hoe dan ook nodig hebt, zijn kristalheldere afspraken met jouw werkgever over je takenpakket en je beschikbaarheid. Tenzij je deeltijds werken als een vergiftigd geschenk wenst te ervaren… Je kan jouw keuze voor deeltijdse job ook best bespreken met je partner/gezin. Al is het maar om te vermijden dat je al te veel bijkomende huishoudelijke taken naar je hoofd gesmeten krijgt. Overleg is het halve werk. Eentje om te onthouden bij de volgende stapel afwas!

Lijkt halftijds/deeltijds werken iets voor jou? Neem eerst de tijd om een weloverwogen keuze te maken. Ga ook voor de zekerheid even na of je niets over het hoofd hebt gezien. De website van Jobat kan al heel wat duidelijkheid bieden.

Op zoek naar specifieke vacatures? Op de meeste vacaturewebsites kun je je zoekresultaten al filteren met oog op deeltijds werk. Ook de nieuwsbrief van de website Halftijds.be kan interessant zijn (nvdr: de website wordt momenteel wel vernieuwd).

Tot slot: vergeet niet… Of je nu een fulltime of parttime job zoekt; Co-Searching duimt fulltime met je mee! Succes!

“Time is really the only capital that any human being has, and the only thing he can’t afford to lose.”
Thomas Edison