Het verhaal van Elien

mentale gezondheid

loopbaan

Het verhaal van Elien

Geplaatst op 03/12/2018

Deel dit artikel

Elien zit tegenover me aan tafel. Op het eerste zicht merk ik niet dat Elien ‘anders’ is. Ze praat misschien wat snel, maar dat heb ik zelf ook al vaak te horen gekregen. Toch omschrijft Elien zichzelf als anders. Pas op haar 17e kreeg ze de diagnose AD(H)D. Ze legt dit uit: “ADD is in uw hoofd constant actief zijn, ADHD daarentegen is lichamelijk actief zijn. Ik heb een combinatie van die twee. Er zijn ADHD’ers die constant bewegen, op stoelen springen bijvoorbeeld, dat heb ik niet zozeer.” Als Elien stil moet zitten of iets moet doen wat haar niet interesseert, is het moeilijk om haar aandacht erbij te houden. “Dan kan het zijn dat er een vlieg passeert en al mijn aandacht daar naar gaat. Vaak zit ik te dagdromen. Medicatie helpt hierbij, al zijn het vooral anderen die dit verschil merken.”

Het is pas het laatste jaar dat Elien zich is gaan verdiepen in haar ADHD. “Door me te informeren over ADHD, voel ik me beter in mijn vel. Wat me echt emotioneerde was toen iemand in een youtube filmpje (‘How to ADHD’ https://youtu.be/jhcn1_qsYmg) zei: welkom bij de ADHD community. Voor mij was het belangrijk te weten dat ik niet alleen ben en ook te zien dat mensen zoals mij het goed kunnen doen in ‘t leven. Want zo’n voorbeelden had ik eerst niet. Verschillende mensen die ik ken, hebben een negatief beeld over hun eigen ADHD en zien het als een last. Terwijl het gewoon een deel van onszelf is, die ADHD maakt ons tot wie dat we zijn. Het heeft ook voordelen! Als iets mij interesseert, kan ik me daar supergoed op focussen en er heel veel over vertellen. Mijn grootste interesse zijn dieren. Ook zijn mensen met ADHD vaak erg creatief.”

Elien haar schoolcarrière en loopbaan zijn typerend voor mensen met ADHD. “Ik heb in het middelbaar vijf verschillende richtingen gedaan. Als het ergens niet goed gaat, zullen ADHD’ers sneller beslissen om te veranderen. Ook na mijn studies heb ik veel verschillende interim jobs gedaan. Momenteel werk ik in een school. Daar poets ik en werk ik in de keuken. Ik vind het leuk dat mijn collega’s heel begrijpend zijn tegenover ADHD. Ze hebben er ervaring mee want het is een school waar ook kinderen met ADHD les volgen. Bovendien heeft de kokkin ook een kind met ADHD. Zij weet hoe ze mij kan helpen. Af en toe zegt ze bijvoorbeeld: ‘pas op met dat mesje’, of als ik zit te dagdromen: ‘aarde aan Elien’. Nu werk ik al 1 jaar op diezelfde plek. Dat is het langste dat ik al ergens gewerkt heb.“

Maar Elien had graag ook professioneel iets gedaan met haar grote interesse: dieren. Ze start binnenkort met een opleiding dierenverzorging in afstandsonderwijs. “Ik hoop dat dat gaat werken om in mijn eigen omgeving te studeren. Dieren interesseren mij, dus ik ga niet snel afgeleid zijn.”

Elien adviseert iedereen met ADHD aan om zich te informeren door bijvoorbeeld online informatie op te zoeken. Ook raadt ze werkzoekenden met ADHD aan om het op hun CV te vermelden. “Het gaat er mij niet zozeer over of anderen begrijpen wat het inhoudt, maar eerder om eerlijk te zijn met jezelf. Je moet jezelf kennen, jezelf aanvaarden en weten wat jouw sterktes en zwaktes zijn. Ik zet op mijn CV dat ik voor de Vlaamse Ondersteuningspremie in aanmerking kom (zie www.werk.be/online-diensten/vlaamse-ondersteuningspremie-vop). Als een recruiter dat leest en ze vraagt waarom, zeg ik dat ik ADHD heb. Vroeger was dat niet het geval, dan zei de werkgever na een aantal weken: ‘dit heb je niet goed gedaan’. Als ze op voorhand weten dat je ADHD hebt, kunnen ze dat eigenlijk voorzien. Bovendien wil je niet werken voor een werkgever die je niet zou aannemen met ADHD.”

Ook mensen die samenwerken met ADHD’ ers kunnen zich volgens Elien best informeren. “Vraag ook gewoon aan die persoon hoe je best met haar kan omgaan, hoe je kan helpen. Bij mij is dat bijvoorbeeld door mij een zekere structuur aan te bieden, maar ook niet te saai hé (lacht).”

(door Marieke Carpentier)