Het verhaal van Jonas

getuigenis

Het verhaal van Jonas

Geplaatst op 15/11/2018

Deel dit artikel

Hoe verloopt de hobbelige weg naar werk? Welke obstakels kom je tegen en wie geeft je een zetje? Deze week het verhaal van: Jonas (29)

Wat was je situatie voor je werkzoekend werd?

Ik studeerde orthopedagogie. Daarna werkte ik vier jaar als opvoeder met onder andere volwassenen met een beperking. Die job gaf me veel voldoening maar de uren vielen zwaar. Als opvoeder werkte ik onregelmatig, in het weekend of in ploegen tot elf uur ’s avonds… Ik kon aan de slag blijven bij mijn laatste werkgever maar ik besloot uit te kijken naar een job met dagdiensten.

In de sociale sector vond ik niet meteen iets dus besloot ik te starten als arbeider. Dat was een tijdelijke oplossing maar zo kon ik zoeken naar iets anders. Intussen vroeg ik me af of een administratieve job iets voor mij zou zijn. Toen ik negen maanden later een vacature vond bij een ziekenfonds besloot ik het erop te wagen. Ik wist op voorhand dat het een tijdelijke functie was. Na het maximum van drie verlengingen kon ik niet meer blijven. Dat is nu vijf maanden geleden. Sindsdien ben ik op zoek naar nieuw werk.

Hoe pak je je zoektocht aan?

Ik hou alle sollicitaties bij in een map op mijn computer. Ik noteer mijn voorbereiding en maak notities wanneer ik op gesprek ga. Ik doe mijn research over het bedrijf en ga me zelfs inlezen over een specifiek vakgebied indien nodig. Werkgevers reageren positief verrast wanneer ze zien dat ik zo veel moeite heb gedaan. Dat wordt zeker als een pluspunt gezien.

Soms krijg ik pas weken later een telefoontje over een vacature waarop ik heb gesolliciteerd. Dan is het handig als ik even mijn notities kan doornemen en meteen mee ben. Verder gebruik ik veel standaardbrieven die ik personaliseer. Ik heb nu al zo vaak gesolliciteerd dat ik er al een aantal heb kunnen opmaken. Gemiddeld solliciteer ik minstens 1 keer per week.

Naar wat voor jobs ben je op zoek?

Ik wil een job vinden die ik kan blijven doen op lange termijn, het liefst als opvoeder met daguren of als administratief bediende. Geen tijdelijke contracten meer of interims zoals vroeger. Dat geef ik ook aan als interimbureaus contact opnemen, en daar hebben ze begrip voor.

Mijn administratieve functie bij het ziekenfonds viel heel goed mee. In die richting wil ik zeker verder. Nu heb ik een aantal vacatures lopen voor administratieve jobs in de sociale sector. Dat zou voor mij de ideale combinatie zijn.

Welke pistes heb je nog verkend?

Een job bij de politie leek me ook heel interessant. Zo ben ik langs geweest op hun opendeurdag en bij enkele jobbeurzen. Omdat ik specifiek op zoek was naar hun stand, heb ik minder gekeken naar andere bedrijven. Uiteindelijk besefte ik dat een job bij de politie ook veel onregelmatige uren betekent. Daar ben ik nu niet naar op zoek. Misschien verandert dat nog in de toekomst.

Hoe verloopt een gemiddelde sollicitatiedag?

Elke dag spendeer ik zo’n twee uur aan solliciteren. Dan ga ik websites en netwerken afspeuren, bijvoorbeeld. Ik hou dit elke dag bij zodat ik zeker niks mis. Daarna doe ik mijn opzoekwerk over specifieke vacatures. Wanneer ik genoeg info heb, stuur ik mijn brieven uit. En dan komen de sollicitatiegesprekken zelf nog, natuurlijk.

In het weekend solliciteer ik niet. Die tijd hou ik vrij voor sociale activiteiten. Ook ’s avonds spendeer ik veel tijd aan mijn hobby’s. Zo probeer ik toch een goede balans te houden.

Hoe ervaar je deze periode?

Ik vind het een lastige situatie. De maatschappij verwacht dat je werk hebt. Nu dat niet zo is, krijg ik heel veel vragen waarom. Daardoor word ik er constant mee geconfronteerd dat ik niet aan de slag ben.

Af en toe heb ik wel een dipje. Wanneer ik net naast een job grijp, bijvoorbeeld, of in een periode waarin er minder interessante vacatures online komen. Dan heb ik het gevoel dat er maar weinig vooruitgang is. Het is altijd leuk als ik nog sollicitaties heb lopen zodat ik ergens hoop kan op vestigen. Zo hou ik de moed erin.

Ik vind het ook belangrijk om onder de mensen te komen en dat valt nu wel voor een groot deel weg. Wanneer anderen aan het werk zijn, zit ik thuis. Gelukkig heb ik een intensieve hobby waardoor ik toch veel sociale contacten heb. Daarom probeer ik zeker genoeg tijd te maken voor mijn sport.

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Als het solliciteren wat stroever loopt, probeer ik mijn gedachten te verzetten, ga ik eens joggen, laat ik het solliciteren even voor wat het is en start ik de volgende dag opnieuw met goede moed aan mijn zoektocht. Het kan frustrerend zijn om lang te wachten. Ik verwachtte dat ik sneller aan werk zou geraken, maar ik besef ook dat het ook ineens snel kan gaan. Niet elke sollicitatie duurt lang. Dat geeft me hoop.

Zou je je zoektocht anders aanpakken met wat je nu weet?

Ik zou vroeger zijn beginnen zoeken naar werk. Pas de laatste drie weken van mijn vorig contract ben ik daarmee gestart. Ook zou ik tussendoor meer rondkijken. Dat heb ik nu niet gedaan.

Hoe ga je om met feedback?

Zelf bel ik niet altijd om feedback. Het hangt er deels vanaf hoe graag ik de job echt wil. Neemt een bedrijf telefonisch of via mail contact op om te melden dat ik niet ben aangenomen zal ik doorgaans om feedback vragen. Tot nu toe kon ik me altijd vinden in de feedback die ik kreeg.

Een keer deed ik zelfs een hele dag testen, proeven en rollenspellen. Meteen na de testen kreeg ik goeie commentaar. Ik nam contact op en zou zeker worden teruggebeld, maar dat is niet gebeurd. Ik heb nooit meer iets vernomen. Andere keren blijkt de vacature al intern te zijn ingevuld. Dan vraag ik me af waarom de vacature eigenlijk voor iedereen wordt opengesteld.

Soms kan het zijn dat ik een bepaalde periode minder solliciteer omdat ik wacht op feedback van een interessante functie. Als ik een job echt graag wil, vind ik het lastig als ik intussen nog met veel andere vacatures en sollicitaties bezig moet zijn.

Hoe gaat je omgeving om met je situatie?

Mijn vriendin gaat er heel goed mee om. Ze heeft in dezelfde situatie gezeten als ik en kan zich dus heel goed inleven. Mijn familie stelt regelmatig vragen, maar dat is vooral uit bezorgdheid. Als ik aangeef geen zin te hebben om erover te praten respecteren ze dit.

Wat heb je geleerd over jezelf?

Ik heb nu tijd om bij mezelf stil te staan en bewust na te denken over wat ik echt zoek in een job. Dat moet ook want tijdens een sollicitatiegesprek krijg je veel vragen over jezelf. Je moet daar op voorhand al goed over nadenken.

Wie heeft je geholpen in je zoektocht?

Ik ga zelf niet snel op zoek naar hulp. Ik trek liever mijn plan en neem graag het heft zelf in handen. Natuurlijk vraag ik aan mijn vriendin af en toe wel om raad bij een sollicitatie.

Mijn omgeving is zeker een steun geweest. Ook de VDAB heeft me veel tips gegeven. Ze volgen mijn dossier ook op. Ik heb ook een tijdje loopbaanbegeleiding gevolgd. Ik had er verwacht een specifieke richting te krijgen waarin ik kon zoeken, maar dat was niet het geval. Uiteindelijk moest ik veel zelf uitzoeken. Dat was niet precies wat ik nodig had.

Heb je tips voor werkzoekenden?

  • Stuur na elk sollicitatiegesprek een bedankingsmail. Dat springt in het oog en komt goed over. Je toont nog eens extra je motivatie voor de functie
  • Laat je niet afschrikken door moeilijke vacatures. Ze zijn vaak omslachtig geschreven waardoor het lijkt alsof het je petje te boven gaat. In feite is de functie vaak simpeler. Geloof in jezelf!
  • Schrijf altijd een goeie motivatiebrief en gebruik geen standaardantwoorden. Zoek veel op over het bedrijf. Zeg wat je zo aanspreekt in de functie. Dat wordt heel erg geapprecieerd.
  • Durf ook te solliciteren voor jobs die minder aansluiten bij je opleiding.. Als je gemotiveerd genoeg bent, ben je misschien niet de eerste keuze, maar je kan wel uitgenodigd worden voor een gesprek.
  • Het moet echt klikken met je toekomstige werkgever. Uiteindelijk wordt die je collega. Het is belangrijk dat je jezelf kan zijn op je werk.

Hoe kijk je naar de toekomst?

Ik heb nog enkele sollicitaties lopen. Bij eentje had ik een heel goed gevoel maar ik wacht op feedback. Maar ik kijk positief naar de toekomst. Ik besef dat er op een week tijd veel kan gebeuren.

Update: Na een jobzoektocht van zeven maanden ging Jonas aan de slag bij een overheidsinstantie. Hij kreeg een vast contract.

— Geschreven door Leen Vercauteren —