Het verhaal van: Rudy

solliciteren

getuigenis

Het verhaal van: Rudy

Geplaatst op 15/08/2018

Deel dit artikel

Hoe verloopt de hobbelige weg naar werk? Welke obstakels kom je tegen en wie geeft je een zetje? Deze week het verhaal van: Rudy (32)

Wat was je situatie voor je werkloos werd?

Na een relatie van 3 jaar, verhuisde ik van Antwerpen naar Gent. Als interieurarchitect en meubelontwerper lagen de jobs niet voor het rapen. Ik was blij met een nieuwe uitdaging en de verhuis deed me deugd. Standaard kreeg ik een proefcontract van 6 maanden, maar mijn werkgever was heel positief over mijn werk. Ik had wel vertrouwen in een vaste aanstelling. Tot ik na een half jaar mijn ontslag kreeg. Opeens was ik niet meer goed genoeg. Ik viel compleet uit de lucht. Ik was zelfs zo geschrokken door de harde toon van het gesprek en mijn onmiddellijke ontslag dat ik niet meer om feedback heb gevraagd.

Hoe verliep je zoektocht?

Mijn eerste obstakel was uitzoeken wat ik wettelijk moest regelen. Ik was nog nooit werkloos geweest en wist niet hoe ik een uitkering moest aanvragen of bij welke instellingen ik langs moest gaan. Zodra dat in orde was, ging ik online naar jobs zoeken. Eerst zocht ik specifiek naar wat me interesseerde, maar al snel breidde ik uit naar alles wat nog maar met mijn sector te maken had. Dat ging van ontwerper van beursstanden of verkoper van badkamers tot technisch tekenaar. In zes maanden tijd kwam ik aan meer dan 30 sollicitaties. Dat haalde weinig uit. Ondanks alle brieven die ik schreef, kreeg ik amper reacties. Laat staan dat ik werd uitgenodigd. Ik raakte teleurgesteld en begon hard aan mezelf te twijfelen. De ervaring bij mijn ex-werkgever had me ook erg onzeker gemaakt. Ik had nooit gedacht dat ik zo plots zou worden ontslagen. Dat voelde echt als een slag in mijn gezicht.

Hoe ben je omgegaan met die twijfels?

Ik besloot eerst goed na te denken over wat ik wilde. Ik wou niet zomaar een job aannemen om dan vast te stellen dat het niets voor mij was. Dus ben ik aan mezelf gaan werken. Ik las boeken zoals 7 eigenschappen van effectief leiderschap of Jij bent aan Z. Boeken waarmee ik meer inzicht kreeg over mijn persoonlijkheid en wat ik het liefste deed. Ik ging ook langs bij een psycholoog. Daar heb ik leren werken aan mijn zelfvertrouwen en kon ik de negatieve feedback van mijn ex-werkgever en omgeving beter verwerken. Ik besloot toen ook mijn zoektocht breder te maken.

Welke pistes heb je verkend?

Het leek me altijd interessant om zelfstandige te worden. Dat is bijna de enige manier om echt als interieurarchitect aan de slag te kunnen. Ik ging naar infosessies van De Punt en Unizo om informatie in te winnen. Al snel besefte ik dat het niets voor mij was. Het is een moeilijke sector om klanten te vinden en ze komen amper terug omdat je je huis nu eenmaal niet elk jaar opnieuw inricht. Ook was ik te onzeker en introvert om te netwerken. Klanten werven was een te moeilijke stap.

Ik was ook heel hard geïnteresseerd in het onderwijs. Op basis van mijn diploma kon ik blijkbaar plastische opvoeding geven, of interieurvakken in het hoger onderwijs. Ik postte mijn CV op VDAB, in databanken voor leerkrachten en de provincie Oost-Vlaanderen, maar daar kwam niets uit. Ik had geen ervaring en geen lerarendiploma. Werken en intussen studeren was een optie, maar er waren zo weinig vacatures voor die vakken. Of ze zijn heel ver weg, en maar voor een paar uur per week. Ik besloot dat dit ook geen optie was.

Wie heeft je geholpen in je zoektocht?

Bij VDAB werd ik een paar keer uitgenodigd om mij te helpen zoeken. Maar de jobs die ze voorstelden uit hun databank, had ik allang thuis gevonden. Na een paar maanden kreeg ik meer begeleiding. VDAB hielp me gericht zoeken en brieven schrijven. Ook moest ik elke week voorleggen waar ik had gesolliciteerd en dat nog zou doen. Ik kreeg de feedback dat ik goed bezig was. Dat was een fijne bevestiging, maar de sessies maakten voor mij weinig verschil.

Wie maakte het je moeilijk?

Een keer werd ik gecontacteerd door een interimbureau. Ze waren enthousiast en wilden een referentie opnemen. Toen ik weer belde voor opvolging waren ze heel kortaf. Ze hadden heel slechte feedback gehoord en wilden me niet voorstellen voor de job. Ik mocht ook niet weten wat die commentaar was. Maanden later werd ik opnieuw gecontacteerd door een andere afdeling van hetzelfde kantoor. Ik vroeg opnieuw naar de feedback. Daar bleek dat ze mijn laatste werkgever hadden gecontacteerd die zich heel negatief had uitgelaten over mij. De collega merkte meteen dat het onterecht was, en bood haar excuses aan. Ik heb duidelijk gemaakt niet meer met hen te willen samenwerken. Op dat moment was het heel frustrerend dat de negatieve commentaar van één persoon mij een sollicitatie had gekost. Later kon ik dit beter relativeren.

In het algemeen werd ik heel vaak afgewezen. Telkens was ik niet goed genoeg of waren er te veel kandidaten. Door het type job dat ik zocht, moest ik vaak proeven afleggen. Dan was er altijd net een kandidaat beter. Ik werd ook vaak tweede. Maar tweede of vijftigste in de rij maakt niet uit. Je hebt nog altijd de job niet.

Hoe heb je toch je job gevonden?

Terwijl ik andere opties verkende, bleef ik solliciteren naar bediendenvacatures. Uiteindelijk mocht ik bij twee bedrijven aan de slag. Ik had toen de luxe te kunnen kiezen voor de job en het bedrijf dat me het meeste aansprak.

Wat heb je geleerd tijdens je zoektocht?

Ik heb vooral veel geleerd over mezelf. Wat ik zoek in een job en wat absoluut niet. Ik kan nog altijd niet de beste brief schrijven en ben vaak de moed verloren, maar ik ben aan elke sollicitatie begonnen alsof het de eerste was. Solliciteren is onvoorspelbaar. Een vacature waarvan ik dacht niet voor in aanmerking te komen, bleek dan toch ineens een voltreffer. Ik leerde ook breder te kijken naar mijn kwaliteiten. De job die je uiteindelijk vindt, is niet altijd je eerste keuze, of wat je op voorhand in gedacht had. Maar dat hoeft ook niet.

Welke tips heb je nog voor werkzoekenden?

Volg al je sollicitaties goed op. Werkgevers hebben het vaak zo druk dat ze je brief niet of laat beantwoorden. Bel bijvoorbeeld na een week of je brief goed is ontvangen. Werkgevers stellen het echt op prijs dat je moeite doet én je naam blijft hangen. Ik ben op die manier al vaker uitgenodigd.

Blijf telkens opnieuw je best doen. Je weet nooit wanneer er iets goeds uit de bus komt. Op voorhand kan je niet altijd inschatten waar je een kans maakt. Je kent de geschiedenis van het bedrijf niet en weet niet wie er nog heeft gesolliciteerd. Omgekeerd weet een werkgever ook niet dat je hiervoor al 25 afwijzingen hebt gehad. Bekijk elke sollicitatie met een frisse blik.

Gun jezelf ook rust. Je kan nu eenmaal niet constant zoeken. Plan momenten in wanneer je alleen maar bezig bent met solliciteren, maar maak ook tijd voor ontspanning en sociale activiteiten. Daar heb je ook recht op.

7 eigenschappen van effectief leiderschap — Stephen R Covey (neem de leiding over je eigen leven)

Jij bent aan Z — Yolanda Buchel, Stefan Heinis en Puck Dinjens