De laatste jaren zijn niet makkelijk geweest. Ik kamp namelijk met een emotionele burn-out en ben alleenstaande vader geworden van twee kinderen. Verdriet, woede, eenzaamheid en onzekerheid hebben soms de overhand gehad in mijn leven. Toch heb ik besloten om niet stil te blijven staan. Ondanks alles wilde ik de ondernemer in mezelf een kans geven, en dat begint met iets eenvoudigs: elke dag één uur tijd vrijmaken voor mijn doel, een merk lanceren wat winstgevend is om mentale gezondheid te steunen.
Kleine stappen, grote veranderingen
Ik heb talloze ideeën gehad in het verleden, maar vaak gaf ik op voordat ik echt begonnen was. Waarom? Omdat ik niet geloofde dat het mogelijk was. Dit keer is het anders. Ik laat mijn tegenslagen me niet meer verlammen. In plaats daarvan heb ik een eenvoudig, maar doeltreffend plan opgesteld: één uur per dag werken aan mijn droom. Niet meer, niet minder.
Het mooie aan dit plan is dat ik geen grote investeringen hoef te doen. Ik geef geen geld uit en maak gebruik van de tijd die ik heb. Het is slechts voorbereiding: informatie opzoeken, stappen uitwerken en berekeningen maken. Het lijkt misschien klein, maar elk uur brengt me dichter bij mijn doel.
Geen excuses meer
Als alleenstaande ouder met kinderen is het soms moeilijk om tijd voor mezelf te vinden. Er is geen partner die me helpt en het dagelijks leven vraagt veel van me. Toch geloof ik dat dat ene uurtje per dag haalbaar is. Zelfs als ik in de toekomst een vaste baan krijg, of een partner vind, blijft dat uurtje mijn eigen investering in mijn droom.
Het idee dat ik consistent kan blijven werken, ongeacht de omstandigheden, geeft me een gevoel van controle en hoop. Misschien gaan de dingen soms goed, misschien niet. Maar dat uurtje per dag blijft. Het is mijn commitment aan mezelf en mijn toekomst.
Hoe vul ik dat uur in?
Ik haal inspiratie van YouTube en andere kanalen en verzamel informatie die ik vervolgens in een kladblok dump. Soms doe ik dit digitaal, soms met pen en papier, terwijl ik de thema’s uitwerk. In het begin heb ik alles op papier opgeschreven, en dat lijstje ligt nog steeds voor me als een soort kompas. Inmiddels heb ik alles in stukken opgedeeld en opgeslagen in een map. Momenteel werk ik aan 7 professionele doelen, elk met een tijdslimiet. Ik splits de maanden op in dagen, waardoor het soms sneller gaat en soms trager. Mijn aanpak is bewust rustig, zodat ik het gevoel heb altijd voor te lopen op schema. Transparantie wordt een belangrijk onderdeel van mijn marketingstrategie zodra mijn idee concreter is. Voor nu houd ik het nog een beetje voor mezelf, omdat ik nog onzeker ben over hoe veel ik al wil delen. Naast de hoofddoelen ontstaan er vaak nieuwe ideeën en spontane notities, die ik zie als de ‘randanimatie’ van mijn project—leuk en belangrijk!
Consistent en flexibel
Consistentie is belangrijk, maar ik probeer ook goed voor mezelf te zorgen. Soms werk ik een uur geconcentreerd en haal ik veel informatie op, andere keren ben ik juist creatiever en persoonlijker bezig. Die uurtjes kunnen ook korter zijn—soms maar een kwartier—maar elke stap helpt. Als ik niet met mijn project bezig ben, verlies ik me snel in afleidingen zoals videospellen, nieuws of huishoudelijke klusjes. Even werken aan mijn droom geeft me echter energie en hoop. Het is minder afleiding zoeken en meer creatief zijn.
In plaats van elke dag strikt om 20:00 uur te werken, ben ik flexibeler geworden. Soms werk ik goed door, soms doe ik niets, en dat is prima zolang ik het gevoel behoud dat ik ermee bezig ben. Flexibiliteit helpt me om niet op te branden. Ik splitste alles op over een tijd van meer dan 2 jaar, daarom zullen zaken zoals marktonderzoek, productieplannen, en marketing meer discipline vragen. Maar doordat ik dit doelbewust op lange termijn heb gezet, kan ik rustig en consistent werken, zonder mezelf te pushen of op te jagen.
Hulp aanvaarden om anderen zelf te helpen
Ik heb lange tijd vastgezeten in verdriet, woede en wanhoop, en voelde me niet altijd begrepen door mijn omgeving. Mijn focus lag te veel op de negatieve aspecten van het systeem, waardoor ik complimenten moeilijk kon accepteren. Elk leven is uniek, en je ziet de problemen van anderen vaak pas als ze zich openstellen. Toen ik eindelijk hulp zocht, bij bijvoorbeeld het CAW, voelde ik een enorme opluchting. Hun steun hielp me weer opstaan en mijzelf herontdekken. Dit proces leidde tot het idee om goede doelen te steunen, omdat ik alles kwijt was geraakt en als persoon moest heropbouwen. Mijn psychotherapeut wees me erop dat het leven soms gewoon "shit" is en dat we ons best moeten doen om daar iets van te maken. Na die sessies ontstond het idee dat ik nu aan het uitwerken ben.
Een nieuw begin
Wat dit proces mij tot nu toe heeft gebracht, is meer dan alleen vooruitgang in mijn ondernemersplan. Het geeft me hoop. Hoop dat ik mijn leven kan veranderen, mijn dromen kan realiseren, en weer in mezelf kan geloven. Ondanks de moeilijke jaren, voel ik dat er weer ruimte is voor positiviteit. Dit is pas het begin, maar het geeft me een reden om elke dag op te staan en niet op te geven.
Ik ben weer verbonden met mijn dromen, mijn gemeenschap, en mezelf. Het echte werk moet nog beginnen, maar de voorbereiding is ingegaan. Eén uur per dag, kleine stappen naar een grote verandering.