Ik zocht en vond een job in tijden van pandemie 

solliciteren

getuigenis

Ik zocht en vond een job in tijden van pandemie 

Geplaatst op 17/01/2021 door Maïté

Deel dit artikel

In tijden van pandemie en lockdowns, waarbij nieuwsberichten een vaste ondertoon hebben zoals “faillissementenronde zal beginnen”, “bedrijven houden het financieel niet vol”, sloeg ook bij mij de schrik om het hart: hoe zal de economie mijn carrière beïnvloeden? Kan ik wel een andere job vinden in zulke onzekere tijden?

Toch solliciteerde ik in oktober 2020 voor een job die ik heel graag wou… en een maand later werd ik voor die job aangenomen! Hieronder lees je meer over mijn (sucessvolle) ervaring met werk zoeken in het ‘coronajaar’ 2020.

Mijn draai vinden (ook op professioneel vlak) is vaak een rode draad geweest in mijn leven. Gewapend met een mooi diploma in toegepaste taalkunde behaald anno 2000, kon ik verschillende kansen grijpen. Maar als eeuwige twijfelaar “sukkelde” ik van de ene administratieve job in de andere zonder echt te weten welke professionele richting ik uit wilde. Tot ik een andere rode draad begon te zien in mijn loopbaan: ik was ontzettend graag bezig met mensen. In bedrijven had ik ook altijd eerst en vooral oog voor de werknemer, zijn potentieel en welzijn. Werken in HR zou beslist iets voor mij zijn!

Zo zette ik in 2015 mijn eerste stappen in de voor mij nog vrij onbekende HR-wereld. Ik vond een job als HR-assistente in een erg grote social non-profit organisatie. Die job combineerde ik met een afstandsopleiding in HR. Ik studeerde af in 2018 en kreeg ondertussen ook groeikansen in mijn vaste, voltijdse job. Toch bleef ik op mijn honger zitten. Ik verlangde naar een job met meer autonomie, waarbij ik zelf ook HR-projecten zou kunnen opzetten.

Op zoek naar vacatures: het belang van goed onderzoek

Net toen ik begon te denken aan solliciteren, sloeg corona toe. In het voorjaar van 2020 keek ik heel aarzelend naar openstaande vacatures: was veranderen van job wel een goede optie met zoveel onzekerheid op de arbeidsmarkt? Maar ik besefte ook dat HR-personeel altijd nodig zou zijn! Het is een duurzame job: HR zal altijd een sleutelrol spelen bij het welzijn van werknemers, een goede integratie in het bedrijf, een degelijk thuiswerkbeleid, goede relaties tussen werknemers en hun leidinggevende…

Toch zocht ik nog niet actief naar een andere job in het voorjaar. Ik onderzocht in die periode vooral de verschillende relevante vacatures op de arbeidsmarkt. Dit, met de volgende vragen in het achterhoofd:

 • Voor welk soort HR-jobs waren er openstaande vacatures ?
 • Welke profielen werden er gevraagd: ervaring/minder ervaring?
 • Welke bedrijven boden vacatures aan: kleine, middelgrote, grote ondernemingen? Bekende, minder bekende bedrijven?
 • Welke contractsoorten waren er? (werden er bijv. interessante halftime HR-jobs opengesteld?)
 • Welke precieze jobinhoud kwam er het vaakst aan bod?

Na een hele periode van prospectie stelde ik vast dat een goed onderzoek erg belangrijk is. Door je zoektocht naar een nieuwe job goed voor te bereiden (met een overzichtelijk persoonlijk vragenlijstje bij de hand) zorg je ervoor dat je:

 • De arbeidsmarkt leert kennen. Niet alleen door je te focussen op de jobs die je zoekt, maar ook door algemene zoekopdrachten: zijn er veel jobs of niet? Komen bepaalde jobs vaker voor dan andere?
 • Een goed idee krijgt van wat bedrijven aanbieden. Ik volgde bijv. een hele grote speler in HR waar ik al lang wilde werken. Uiteindelijk stelde ik vast dat die vooral HR-expertfuncties aanbood, wat nog te hoog gegrepen was in dit stadium van mijn loopbaan.
 • Ontdekt welke soort jobs er bestaan. Als je dit vergelijkt met je eigen profiel/ervaring/vaardigheden/talent, kunnen er verrassingen uit de bus komen. Misschien studeerde je geschiedenis maar vind je je talenten terug in een business analist functie?

Een goede onderzoeker/prospector leert belangrijke tendensen op de arbeidsmarkt zien waardoor hij/zij zich kan wagen aan voorspellingen. Heel eenvoudig door regelmatig vacatures en jobsites te bekijken. Zijn er weinig jobs? Dan is de markt misschien nog onzeker en afwachtend. Staan de jobs al lang open? Dan is er waarschijnlijk een nijpend tekort aan gepaste profielen. In dat geval willen bedrijven misschien ook wel toegevingen doen, minder ervaren profielen rekruteren en ze opleiden.

Zoeken volgens… mijn talent

Tijdens mijn eerste onderzoeksronde vond ik niet wat ik zocht: veel zuiver administratieve HR-jobs, te veel ervaringseisen of een werkplek die zich in een verre uithoek van het land bevond, met een zeer lange pendeltijd als gevolg.

Rond de maand juni begon het aantal interessante HR-jobs verder te verdampen. De verleiding werd groot: zou ik dan toch kiezen voor een job waar ik minder enthousiast over was, maar waardoor ik wel verander van werk en verder bouw aan mijn carrière? In die valkuil was ik echter al te vaak getrapt. Diep vanbinnen wist ik dat een job moest overeenstemmen met mijn talenten. Zo’n job zou me veel gelukkiger maken. Ik zou dan bovendien energie en voldoening halen uit wat ik doe.

Dus hield ik vast aan mijn overtuiging over de nood aan intensief onderzoek naar de arbeidsmarkt. Ik wist ergens dat het een kwestie van tijd was… bedrijven zouden vroeg of laat wel nieuwe, boeiende vacatures lanceren!

Verrassende uitkomst

Het najaar deed me hoop koesteren. In mijn drukke e-mail jobalerts zag ik veel bedrijvigheid in de arbeidsmarkt: nieuwe jobs die vrijkwamen met mooiere perspectieven. Zo vond ik tussen de vacatures die éne job waar ik heel enthousiast van werd: een mooie HR-functie met een sterke klemtoon op begeleiding en ontwikkeling van mensen en dan nog binnen de culturele sector waar ik graag wou werken! Ik mocht eind oktober op online sollicitatiegesprek en kreeg het heuglijke nieuws van mijn aanwerving op 18 november. Corona had voor mij op dat vlak beslist geen windeieren gelegd!

Conclusie

Het is niet eenvoudig om een nieuwe job te zoeken in tijden van Corona. Het zijn uitdagende tijden, die heel wat stress en onzekerheid met zich meebrengen. Het is echter een kwestie van de moed niet te laten zakken en te blijven geloven in jezelf. Ben jij ook op zoek naar een nieuwe job in deze bijzondere omstandigheden? Dan som ik voor jou graag de volgende tips nog even op!

 • De eerste stap was voor mij gewoon…solliciteren! Ik liet me niet afschrikken door de onheilspellende berichtgeving rond de arbeidsmarkt, maar bleef met overtuiging verder zoeken naar jobs.
 • Het klinkt misschien melig, maar ik bleef gewoon hopen. Hoop is niet tevergeefs; ze helpt je om mentaal bezig te zijn, doelen te stellen en je focus vast te houden!
 • Onderzoek, prospectie van de arbeidsmarkt was voor mij zeker erg belangrijk. Natuurlijk kon ik niet 100% voorspellen welke jobs er zouden vrijkomen, maar de arbeidsmarkt is geen vast gegeven en fluctueert. Er zullen altijd periodes zijn met meer of minder interessante jobs naar jouw mening. Bovendien zette het mij grondig aan het denken over wat ikecht wilde. En of ik tot compromissen bereid was als het sollicitatieproces te lang zou aanslepen.
 • Blijven focussen op wat jou energie geeft en enthousiast maakt. Ik solliciteerde pas voor een job wanneer ik heel enthousiast werd na het lezen van de vacature. Want dat enthousiasme heb je ook nodig om in een job te stappen en met veel plezier te gaan werken!