Jobtwijfels: Ga je ervoor of niet?

loopbaan

mentale gezondheid

Jobtwijfels: Ga je ervoor of niet?

Geplaatst op 15/06/2018

Deel dit artikel

Stel: na weken slash maanden jobsites afspeuren krijg je een aanbieding. Driewerf hoera! Alleen… je hebt je twijfels over het bedrijf. Wat dan?

Je wil graag weer aan het werk, en je wil het blijven. Dan moet je op voorhand beslissen of de job wat voor jou is. Weet je niet goed of het klikt, stel jezelf dan volgende vragen:

  • Wat zoek je in een job? Klinkt logisch, maar dat is voor iedereen anders. Misschien wil je vooral een goed loon en lekkere koffie. Of misschien wil je toffe collega’s en je nuttig voelen. Maak een lijstje van jouwmust havesennice to havesen vergelijk kritisch of je die in de job terugvindt.
  • Heb je dezelfde waarden? Als jij houdt van innovatie en het bedrijf werkt nog met Windows 98, dan botst het vroeg of laat. Bekijk de website en stel duidelijke vragen tijdens je sollicitatie.
  • Hoe ziet je toekomst eruit? Een job kan op het eerste zicht saai lijken, maar dat hoeft niet zo te blijven. Misschien krijg je na een inloopperiode leukere taken of kan je doorgroeien. Check eens bij je contactpersoon hoe dat precies zit.
  • Hoe lang kan je aan de slag? In een vacature kan je wel zien of het om een tijdelijk of vast contract gaat, maar dat zegt niet alles. Want een contract kan ook verlengd worden of stopgezet. Vraag daarom zeker hoe lang mensen gemiddeld in het bedrijf werken. Dat weet je meteen hoe de vork in de steel zit.
  • Wat met de bedrijfscultuur? Als je graag een pint gaat pakken met de werkmakkers, helpt het niet als iedereen bij sluitingstijd meteen in de auto springt. Ga na tijdens je gesprek hoe de sfeer op de vloer is of praat eens met de collega’s-in-spe.
  • Wat met de werk-privébalans? Je job is belangrijk, maar niet alles. Als je geen tijd hebt voor hobby’s of je gezin ben je ook op kantoor geen vrolijke Frans. Pols bij je toekomstige werkgever hoe een werkdag/-week eruit ziet. Zo kan je inschatten of die bij je past.
  • Solliciteer je voor een halftijdse job? Kijk dan uit met het takenpakket.Vooral bij jobs waarin je vier vijfde aan de slag gaat, kan je evenveel op je bord krijgen als bij een voltijdse functie. Breng het takenpakket ter sprake als je dit niet realistisch vindt!

Alles op een rijtje gezet? Top! Wat je ook beslist, laat het weten aan je contactpersoon. Die zal je eerlijkheid en zelfkennis zeker op prijs stellen.

— Geschreven door Leen Vercauteren —