Ben je net afgestudeerd? Proficiat! Wat nu? Met onze handige gids sta je sterk in je schoenen om jouw weg te vinden op de Vlaamse arbeidsmarkt.
In de vorige blogposts hebben we jou een aantal tips gegeven om jouw zoektocht te voorbereiden, wat links en ideetjes om interessante vacatures te vinden, en meer verteld over de verschillende zoekstrategieën. Het is nu tijd om jou te coachen bij de spannendste stap:
Solliciteren!😱
Hoe weet je wanneer je een interessante vacature hebt gevonden?
Wat vind je van de job zelf? Klinkt het interessant, spannend? Wat vind je van de toon, voel je je aangesproken, welkom? Check ook of de vacature goed bij jouw CV aansluit: welke vaardigheden vragen ze? Staan ze open voor mensen met jouw niveau van ervaring? Wat zijn de belangrijkste vereisten?
Indien je niet 100% in aanmerking komt, maar wel veel motivatie hebt: gewoon proberen! Je weet namelijk nooit of er effectief iemand zal solliciteren, die 100% bij de jobaanbieding past. Rekruteerders zijn soms ook heel ambitieus in hun vereisten, en jouw motivatie kan sommige gebreken compenseren.
Hoe ga je te werk wanneer je een interessante vacature hebt gevonden?
- Pas je CV aan zodat je vaardigheden zo goed mogelijk aansluiten. Heb je nog geen officiële ervaring voor de job waarvoor je solliciteert? Probeer dan bij jouw hobby’s of studentenjobs een link te vinden met bepaalde vaardigheden die je voor de positie moet hebben. Heb je als scoutsleider al events moeten organiseren? Vermeld het! Was je penningmeester voor je studentenvereniging? Dat ook kan relevant zijn.
- Schrijf een inspirerende motivatiebrief.Je motivatie uitschrijven helpt je om een helder beeld te krijgen: waarom wil je die job precies? Waarom klinkt deze vacature zo overtuigend? Uitschrijven laat je toe om argumenten op te lijsten waaruit je achteraf kan kiezen. Lees hier onze tips om een goede motivatiebrief te schrijven!
- Stuur je CV en motivatiebriefnaar de juiste persoon, meestal wordt die vermeld in de vacature. Zorg dat jouw mailadres er professioneel uitziet, bijvoorbeeld voornaam.naam@mail.com. Vermijd absoluut mailadressen met bijnamen of grapjes, niet dat ze niet leuk zijn, maar niet iedereen zal ze appreciëren😅 Let ook op de deadlines!
- Volg je sollicitatie opvia mail of telefoon. Indien je na een week of twee na de sollicitatie deadline nog geen nieuws hebt, mag je zeker polsen of ze jouw sollicitatie goed hebben ontvangen, en wanneer je hun antwoord mag verwachten. Ontvang je een uitnodiging? Mooi! Wees niet bang om na te vragen wat ze interessant vonden en wat ze verder nog over je willen weten. Niet weerhouden? Vraag steeds constructieve feedback: wat sprak er wel aan en wat niet, wat jij niet had en andere kandidaten wel... Gebruik deze feedback om je profiel te versterken en je cv te verbeteren.
- Houd een sollicitatie-logboek bij: zo heb je altijd een overzicht van alles wat je gedaan hebt, welke feedback je waar kreeg, enzovoort.
Hopelijk heeft onze 4-delige gids jou geïnspireerd en voel je je nu klaar om aan de slag te gaan! Indien je extra hulp of vragen hebt, aarzel ons niet te contacteren of kom gratis onze workshops volgen.