Jouw eerste job zoeken: de juiste vacature

solliciteren

Jouw eerste job zoeken: de juiste vacature

Geplaatst op 21/09/2022 door Nadia Kara

Deel dit artikel

Ben je net afgestudeerd? Proficiat! Wat nu? Met onze handige gids sta je sterk in je schoenen om jouw weg te vinden op de Vlaamse arbeidsmarkt.

In de vorige blogpost hebben we jou alvast een aantal tips gegeven om je zoektocht voor te bereiden; vandaag gaan we met jou aan de slag en helpen we jou zoeken naar interessante vacatures.

šŸ¤” Waar kan je interessante vacatures vinden?

Tegenwoordig kan je overal online solliciteren, zelfs op sociale media. Sommige bedrijven hebben hun eigen vacaturepagina, maar het efficiƫntst en meest overzichtelijk is om een paar jobsites goed in de gaten te houden:

  • Je kent misschien al een paaralgemene websites en zoekmachines:VDAB(Vlaanderen),Actiris(Brussel),Stepstone, BelgiĆ« Vacature, Jobat, Monster, Indeed, Careerjet, Poolstokā€¦ deze websites worden dagelijks geupdate met tal van nieuwe vacatures. Je kan volgens jouw eigen criteria zoeken, en zelfs e-mails ontvangen wanneer relevante jobs online komen.
  • Afhankelijk van de sector waar je graag wilt gaan werken, kan je ook meer gericht gaan zoeken op gespecialiseerde websites. Je vindt bijvoorbeeld een selectie van IT jobs op ICTjob.be, jobs in de creatieve sector via Creativeskills, jobs in de sociale sector via Socius of 111111ā€¦
  • Liever ambtenaar? Niks mis mee! De Vlaamse Overheid heeft een aparte pagina met vacatures voor alle niveaus van ervaring; via Selor kan je solliciteren voor jobs bij de federale overheid.
  • Via Halftijds.be vind je parttime vacatures in de culturele, tech, non-profit, onderwijs en publieke sector.

Meer en meer bedrijven gebruiken ook sociale media om te rekruteren.

  • LinkedInis bijvoorbeeld specifiek gericht op solliciteren en netwerken. Als je nog geen profiel hebt, raden we jou aan dit te doen. Check? Dan ben je klaar om op zoek te gaan naar relevante vacatures en bedrijven. Indien je jouw weg niet vindt, neem zeker een kijkje naar deze instructies.
  • Sommige rekruteerders plaatsen tegenwoordig hun vacatures opFacebook.Dit kan je zien op de paginaā€™s van de bedrijven zelf. Een andere manier om vacatures te vinden op Facebook, is om lokale groepen af te schuimen. Probeer eens jouw stad + job in te tikken in de zoekbalk, je zal dan waarschijnlijk groepen tegenkomen zoalsJ obs in Mechelen,werken in Gent,Jobs in Antwerpenā€¦ Een andere optie is om de alumnigroepen van hogescholen en universiteiten in de gaten te houden.

Beu om achter de computer te zitten? Dan moet je misschien ook buitenstappen en offline zoeken ;) Maak afspraken bij interimkantoren en selectiekantoren, probeer om lokaal of in jouw sector te netwerkenā€¦ wees niet bang je te gaan voorstellen en met anderen te praten, wie weet wat er uit kan komen!

Vind je je droomvacature niet? Probeer eens spontaan te solliciteren bij de bedrijven waar je heel graag wilt werken!

Volgende week bekijken we verschillende strategieƫn om een job te zoeken.