Laat je introverte kwaliteiten bloeien!

aanrader

mentale gezondheid

Laat je introverte kwaliteiten bloeien!

Geplaatst op 16/09/2020 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Boekentip 5: Succesvol solliciteren voor introverte mensen: in 7 stappen naar een nieuwe baan / Eline Sluys

© 2014 Eline Sluys, uitgegeven bij LannooCampus. Vormgeving door StudioLannoo. Foto omslag © wavebreakmedia/Shutterstock. Foto auteur omslag: Annabeth de Groot.

We leven in een wereld waarin extraversie de norm lijkt. Dit geldt onder andere voor sollicitatiegesprekken. Werkgevers geven vaak de voorkeur aan extraverten omdat zij vlotte praters zijn en zich goed kunnen verkopen. Dit is eigenlijk onrechtvaardig. Introverten hebben minstens evenveel kwaliteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld goed luisteren, hebben meestal een sterk analytisch vermogen, kunnen goed probleemoplossend denken, etc.

Jammer genoeg blijkt solliciteren vaak een struikelblok voor hen te zijn. Klinkt dit herkenbaar? Dan heeft Eline Sluys in haar boek Succesvol solliciteren voor introverte mensen heel wat nuttige tips voor jou. Zo kun je jouw introverte kwaliteiten laten bloeien. En dit… zonder dat je jezelf extravert moet gaan gedragen!

Sluys maakt eerst en vooral een duidelijk onderscheid tussen extraverte en introverte mensen. Ze beoordeelt geen van beiden, maar legt uit dat ze gewoon sterk van elkaar verschillen omdat ze nu eenmaal ‘neurologisch anders’ in elkaar zitten. De eerste groep is eerder gericht op de wereld rondom hen, terwijl de tweede groep meer gefocust is op hun innerlijke belevingswereld. Beide types hebben hoe dan ook elk hun eigen talenten. Sluys benadrukt wel dat het soms moeilijk is voor introverten om hun eigen talenten onder ogen te durven zien.

Vervolgens geeft de auteur tips voor introverte mensen om hun talenten optimaal te benutten tijdens de voorbereiding van een sollicitatie. Ze haalt bijvoorbeeld aan dat, omdat introverten vaak lang nadenken over wat ze doen, dit zeker in hun voordeel kan spelen. De route naar het sollicitatiegesprek grondig analyseren zodat je zeker op tijd bent voor je gesprek… en het nauwkeurig observeren van de potentiële werkomgeving zijn slechts enkele voorbeelden hiervan.

Het laatste hoofdstuk is in mijn ogen het meest boeiende. Hierin schrijft Sluys over het verloop van het sollicitatiegesprek zelf. Ze geeft concrete tips voor stressbeheersing zoals o.m. ademhalingsoefeningen. Ze focust zich ook op de juiste combinatie van actief luisteren en doelgericht vertellen. Verder legt ze het belang uit van non-verbale communicatie (zithouding, oogcontact, etc.), net zoals verbale communicatie. Als je introvert bent kan het immers nuttig zijn om enthousiaste taal te hanteren. Tot slot geeft ze de lezer ook tips om te leren omgaan met negatieve ervaringen.

Succesvol solliciteren voor introverte mensen is een verhelderend en troostend werk over introversie. De auteur schrijft in klare, scherpe taal, wat een sterke indruk nalaat op de lezer. Het boek is goed gestructureerd en bevat in ieder hoofdstuk tal van (denk)oefeningen om je aan het werk te zetten.

Bovendien laste Sluys verschillende persoonlijke getuigenissen in van introverte personen die zij in het verleden begeleidde tijdens haar coachingsessies. Vele lezers zullen zich ongetwijfeld herkennen in deze anekdotes. Dus… ben je nogal introvert van aard en op zoek naar tips op maat bij het solliciteren? Zoek dan niet langer, want dit boek van Sluys is waarlijk een pareltje!