Logboek van Lien: hulp uit onverwachte hoek

loopbaan

getuigenis

Logboek van Lien: hulp uit onverwachte hoek

Geplaatst op 23/05/2020

Deel dit artikel

Lien is geoloog van opleiding en globetrotter in hart en nieren. Voor Co-Searching schrijft ze haar hersenspinsels neer. Waarom diende ze haar ontslag in? Hoe pakt ze haar zoektocht naar een nieuwe job aan? Hoe blijft ze gemotiveerd? Kom het de komende weken te weten in haar herkenbare blog.

Ah, de zoektocht naar die droomjob, zucht. Ik ben nu al een paar maanden werkzoekend en weet eigenlijk nog steeds niet welke job op mijn lijf geschreven is. Ik voel me verloren en richtingloos, en wandel door het leven zonder een écht jobplan. Ik ben sowieso geen grote planner, ik spring liever op opportuniteiten wanneer ze zich aanbieden. Ik hou van mijn zorgeloze karakter, maar besef dat ik nieuwe loopbaaninzichten nodig heb. Op mijn eentje kom ik steeds weer in diezelfde cirkel van gedachten terecht en dus vraag ik raad aan mijn VDAB e-coach.

Het speelgoed waar je als kind mee speelde vertelt iets over onze persoonlijkheid en natuurlijke aanleg. — Danielle Krekels

Samen keren we terug naar mijn kindertijd. Blijkbaar vertelt het speelgoed waar je als kind mee speelde iets over onze persoonlijkheid en natuurlijke aanleg. Ik was -en ben nog steeds- stapelzot van voetbal. “Bal” was zelfs één van mijn eerste woordjes. En inderdaad, ik hou van samenwerken, actief bewegen en heb moeite om stil te zitten. Als kind klom ik in bomen (en als volwassene spring ik van bruggen en uit vliegtuigen), wat wijst op mijn ongeduldig karakter. De theorie van Danielle Krekels lijkt voor mij te kloppen als een bus.

Later proberen we mijn lange kritische lijst op te splitsen in job must-haves en nice-to-haves. Afwisseling, een combinatie van doen en denken, maatschappelijk belang en voldoende autonomie sleep ik naar de eerste categorie. Werken in team, een job dicht bij huis, menselijk contact en buitenwerk eindigen als minder essentieel.

Mijn mindmap met wat ik (niet) wil en kan, krijgt vorm. Tijdens onze sessie heb ik een aha-momentje wanneer ik besef dat een job niet noodzakelijk mijn passie moet weerspiegelen en dat mijn volgende job niet onmiddellijk die droomjob hoeft te zijn die aan alle punten op mijn checklist voldoet.

Ik ben op de goede weg. Misschien kan een nieuwe job helpen om mijn nieuwe inzichten verder te specifiëren? Ik stort mij opnieuw in de sollicitatiemolen en contacteer interimkantoren met duidelijke wensen. Twee dagen later krijg ik het verlossende telefoontje. Ik ben niet langer werkloos en doe een vreugdedansje rond de keukentafel.