Thuiswerken loont…. tips voor de beginnende thuiswerker

lifehacks

Thuiswerken loont…. tips voor de beginnende thuiswerker

Geplaatst op 23/03/2020 door Maïté

Deel dit artikel

Voor veel werknemers is thuiswerken een nachtmerrie. Nochtans hoeft dit niet zo te zijn! Co-Searching vrijwilliger Maïté werkt sinds de Corona uitbraak continu van thuis, gelukkig heeft zij hier al ervaring mee. Hier deelt ze haar ervaring en enkele tips!

Ik heb het immense geluk dat mijn werkgever thuiswerk toelaat. Niet alleen in de huidige social distancing werkomstandigheden, maar sinds een paar jaar zorgt mijn werkgever al voor een flexibele werkregeling. Want hij zet in op medewerkers die autonoom en met voldoende beroepsverantwoordelijkheid hun eigen werk regelen en zich inspannen om de beoogde resultaten te behalen.

De huidige Coronavirus-ontwikkelingen maken het de werknemer die nog niet eerder thuiswerkte, niet zo gemakkelijk om van de ene dag op de andere naar een andere professionele routine over te schakelen. Mijn collega maakte er zich bijvoorbeeld zorgen omdat haar woning onvoldoende rustige werkruimtes bevat. En zo zijn er nog obstakels waar je als beginnende thuiswerker over kan struikelen.

Past thuiswerken bij je persoonlijkheid/je behoeftes?

Ik heb ook collega’s die fundamenteel niet thuis willen werken. Want ze hebben de concrete fysieke werkomgeving nodig die hen eraan herinnert dat ze aan het werk zijn en niet thuis op het gemak aanmodderen. Andere extraverte collega’s vinden het ook lastig om ver van het werk te zijn want ze missen interactie, contact met collega’s, enz.

Vraag je dus af hoe je je thuiswerk wilt aanpakken, op een manier die past bij je persoonlijkheid en behoeftes.

Een paar tips…om je thuiswerkavontuur in goede banen te leiden

Bekijk je infrastructuur: is je woonplaats uitgerust met een rustige werkruimte? Of ben je verplicht om in een plaats te werken waar meer lawaaihinder is? Heb je een bureau om aan te werken? Heb je een extra scherm om meerdere documenten te bekijken? Een ergonomische stoel? Toen ik nog in een appartement woonde, had ik geen grote werkruimte en ook geen bureau waar ik aan kon zitten. Ik zorgde dan maar voor een mooi opgeruimde eettafel met een comfortabele stoel. Mijn tablet gebruikte ik als ‘tweede scherm’ waar ik werkdocumenten kon lezen. Is je infrastructuur nog niet volledig op punt? Denk dan na over de veranderingen die jij nodig hebt om er een gemakkelijke werkplek van te maken, die passen bij je persoonlijkheid en werkorganisatie. Zo kan je meteen starten met een aangepaste werkplek. Inspiratie voor een paar kleine ingrepen vind je bijvoorbeeld hier.

Zorg voor structuur: een thuiswerkdag levert je vaak het voordeel op dat je minder gestoord wordt via je telefoon of zoals op kantoor, wanneer mensen aan je bureau staan. Daardoor dreigen je thuiswerkdagen wel behoorlijk lang te worden! Zorg voor een duidelijke structuur en afgelijnde to do’s. Als je die to do’s hebt afgewerkt, dan is je werkdag ook voorbij! Zet ook een begin- en einduur in je planning zodat je je eraan kunt houden. Vermijd om na het einduur nog je mails te checken of te controleren of er werk is binnengekomen.

Maak goede afspraken met jezelf en anderen: als je je thuiswerkplek deelt met partner, kinderen…maak dan goede afspraken. Eventueel hang je de afspraken uit, zodat iedereen die goed kan zien en naleven! Onderhandel ook over wat het beste werkt voor iedereen. Aangezien we bijvoorbeeld thuis maar 1 bureau hebben en mijn partner en ikzelf nu tegelijkertijd thuis werken, is de afspraak dat we afwisselend het bureau gebruiken 😊.

Elektronische agenda: zet in je agenda duidelijk aan welke taken je bezig bent, of je een telefonische afspraak hebt, of je niet wil gestoord worden, of je in een virtuele vergadering zit. Collega’s weten dan gemakkelijker wanneer ze je kunnen bellen als ze jouw Outlookagenda openklikken. Zet er ook het telefoonnummer in waarop je het gemakkelijkste te bereiken bent. En door je to do’s in je agenda te zetten, weet je ook exact wat je op die dagen hebt gepresteerd. Het is ook een manier om aan een duidelijke planning te werken. Zet je to do’s van de week in je agenda en verschuif desnoods takenblokjes.

Zorg voor een timer: een timer is niet alleen een handige tool op je werkplek maar ook bij thuiswerk. Volg je timer en neem pauzes. Het is niet omdat je thuis werkt, dat je geen pauzes kan/moet nemen. Werk in blokjes (+/- 45 min) om je concentratie optimaal te houden en met de nodige pauzes haal je ook meer uit je werkdag.

Een creatieve pauze: een thuiswerkdag geeft je zeker de gelegenheid om creatief te pauzeren! Waarom eens niet: wandelen, stretchen, dansen op je favoriete muziek, een powernap doen?

Rust voor je ogen: minder afleiding, is ook meer schermtijd. Worden je ogen moe, laat ze dan ook rusten!

Evalueer je thuiswerkdagen: wat loopt er goed? Wat minder goed? Wat ervaar je als voordeel? En welke zijn de valkuilen? Bespreek het eventueel met je leidinggevende of andere thuiswerkende collega. Samen kunnen jullie ook wel oplossingen bekijken. Of elkaar ideeën, tips geven om je thuiswerkdag een mooi elan te geven.

Ten slotte: Thuiswerk kan je helpen met reflectie: besef je bij thuiswerk dat je werkdagen op kantoor soms wel behoorlijk hectisch of chaotisch zijn? Thuiswerk je ook aanzetten om op een andere manier te kijken naar je werkdagen op kantoor en creatieve oplossingen te vinden.

Een paar voordelen op een rijtje van thuiswerk…

  • Tijd voor welzijn/veerkracht: thuiswerken betekent dat je aandacht kan besteden aan je welzijn: eens wat vaker bewegen, rusten, muziek opzetten, buiten gaan…
  • Tijd om je leven te organiseren: thuiswerken betekent ook dat je wel eens snel een huishoudelijke taak kan doen, tijd kan nemen om een vers slaatje op tafel te toveren, tussendoor wat administratie kan regelen…
  • En andere visie over mobiliteit: gedaan met files of lang pendelen…wanneer je thuiswerkt, heb je ook een impact op mobiliteit!

Nog wat tips?

HR-magazine blijft informeren over werken op afstand, vooral nu, tijdens de Corona-crisis.

Succes met thuiswerken!