Tips om je grenzen te bewaken

mentale gezondheid

lifehacks

Tips om je grenzen te bewaken

Geplaatst op 10/01/2024 door Irene

Deel dit artikel

Als ik jou vraag of je een people pleaser bent, wat zou dan je antwoord zijn? Ik zag mezelf nooit als iemand die vooral aan anderen denkt, maar toen ik zelf steeds vaker tegen hetzelfde probleem aan liep, ging er toch een lichtje branden.

Wat dat probleem dan was? Ik durfde niet opkomen voor wat ik graag zelf wilde. Vroeg iemand me iets? Dan zei ik ja. En als het niet paste, dan zorgde ik wel dat het toch lukte, want stel je voor dat ik iemand teleurstel! Nee nee, dat kon echt niet gebeuren! Dat ik daardoor zelf nauwelijks nog energie had om mijn eigen ding te doen begon me wat zuur op te breken. Al dat ja zeggen tegen anderen had vooral als effect dat ik telkens ook nee zei tegen mezelf.

Tijd dus om te gaan oefenen met grenzen aangeven en weer wat vaker ja tegen mezelf te zeggen. Niet dat ik nu zo’n expert ben, maar oefening baart echt kunst! Ik heb een lijstje met tips verzameld om je grenzen te helpen bewaken zodat jij ook kan oefenen; ik kan deze lijst dan zelf ook als reminder gebruiken.

Denk in energie in plaats van in tijd

Het is makkelijk om in je agenda te kijken en dan te zien dat je nog veel plek hebt voor een date met vrienden, een klusje bij je verhuizende grootouders of een etentje met de schoonfamilie. Tijd genoeg ja, maar heb je er wel energie voor? Je grenzen aangeven is een manier om goed voor jezelf te zorgen en alles begint met energie. Als je energieniveau laag is, ben je niet zo'n fijn mens en vind je het waarschijnlijk oprecht heel moeilijk om nog leuk te doen. Je doet er niet alleen jezelf plezier mee, maar ook de ander.

Oefen met nee zeggen. Begin met een beetje.

Leren nee zeggen is een beetje de standaard tip voor het aangeven van je grenzen maar zo simpel is dat eigenlijk niet hé? Je hebt al snel het gevoel dat je iemand teleurstelt als je nee zegt. Vandaar: begin met een beetje nee. Vraag bijvoorbeeld wat uitstel door te zeggen dat je er even over na moet denken / in je agenda moet kijken / het moet bespreken met iemand. Op die manier wijs je de ander niet meteen af en geef je jezelf wat extra tijd om nee te zeggen.

Geef aan wat je wél graag wilt

Je wordt bijvoorbeeld gevraagd om met een vriendin naar een wilde party te gaan. Je wilt haar wel graag zien maar je bent nu ook weer niet zo'n party animal. Dan kan je iets zeggen als: 'Oh lief dat je aan me denkt. Alleen ben ik niet in de stemming voor een feest. Ik ga wel graag eens een taartje met je eten!'. Of ‘Ik wil heel graag mee. Alleen kan ik niet zo lang blijven. Ik ga om 23u terug vertrekken.’

Leg uit waarom

Kijk, eerlijk gezegd vind ik dat je gewoon ‘nee’ mag zeggen zonder jezelf te moeten verantwoorden. Je bent een volwassen mens, je kan zelf kiezen wat je met je tijd doet en aan wie je je tijd geeft. Feit is wel dat een ‘nee’ gemakkelijker aanvaard wordt als je er een beetje uitleg aan kan geven.

‘Ik ga passen want ik heb dat weekend al iets gepland en ik wil graag zondag vrij houden.’

Bedenk een regel of afspraak rondom je grens

Bijvoorbeeld: Elke vrijdagavond houd je vrij om zelf iets creatiefs te doen.

Als iemand je dan vraagt of je op vrijdagavond iets kan doen, kan je zeggen dat je die avond altijd vrij houdt voor jezelf. Zet die afspraak in je agenda et voila, je hebt al iets gepland.

Oefen wat zinnetjes in

Grenzen aangeven gaat natuurlijk niet alleen maar over uitstapjes doen of etentjes bij je familie/vrienden. Het kan ook gaan om ongevraagd advies ontvangen (krijg een kind of word werkzoekend en iedereen staat meteen voor je klaar met hét beste advies) of zelfs opmerkingen over hoe je bepaalde dingen aanpakt.

Oefen wat zinnetjes in die je op zo’n moment kan gebruiken om je grens aan te geven. En oefenen is misschien wel de nummer 1 tip want practice makes perfect en hoe vaker je je grenzen aangeeft, hoe makkelijker het wordt.

Zinnetjes die je bijvoorbeeld kan gebruiken in geval van ongevraagd advies: ‘Bedankt voor je bezorgdheid, het lukt wel.’ Of ‘Bedankt voor je advies, wij pakken het nu zo aan.’

Daarnaast kan je altijd luisteren naar wat iemand je wil meegeven, maar hoef je er daarom niet per se iets mee te doen. ‘Het ene oor in, het andere uit’ is soms ook iets om wél na te streven. Net zoals met dit lijstje tips, doe er vooral je ding mee. Of niet ;)