Met welk type van persoonlijkheden heb je moeite om samen te werken?

solliciteren

Met welk type van persoonlijkheden heb je moeite om samen te werken?

Geplaatst op 01/04/2020

Deel dit artikel

Waarom deze sollicitatievraag?

Een goede samenwerking met collega’s is goud waard. Een goede sfeer op de werkvloer zorgt ervoor dat mensen met ‘goesting’ komen werken. In een verzuurde relatie, daarentegen, kruipt veel verloren energie. Met de sollicitatievraag “Met welk type van persoonlijkheden heb je moeite om samen te werken?” polst Walters People naar je sociale vaardigheden. Werkgevers zijn op zoek naar collega’s met een positieve attitude die plezierig zijn in de omgang.

Jens Spittael, senior manager bij Walters People, vult aan: “Deze vraag kan een inzicht verschaffen in welke bedrijfscultuur of teams iemand goed of minder goed zou kunnen passen. Iemand die niet graag met extraverte mensen samenwerkt, kan zich mogelijks minder goed voelen in een sales gedreven bedrijf.”

Hoe deze sollicitatievraag beantwoorden?

Sollicitanten antwoorden vaak droogweg dat ze met persoonlijkheidstype X niet overeenkomen, maar vergeten daarna hun antwoord te staven met voorbeelden. Het is belangrijk om te duiden hoe je omgaat met die personen. Geef een duidelijk praktijkvoorbeeld uit het recente verleden. Vertel een kort en concreet succesverhaal over een samenwerking die initieel moeizaam verliep, maar positief eindigde.

Jens zou zelf het volgende antwoorden op deze sollicitatievraag: “Ik werk minder graag samen met mensen die niet oprecht zijn. Ik heb graag dat mensen communiceren over wat ze goed en minder goed vinden. Binnen mijn teams proberen we een cultuur van vertrouwen te creëren zodat niemand bang hoeft te zijn om zijn mening te durven zeggen.”

Volgens Jens bestaat er geen fout antwoord op deze vraag, aangezien iedereen zijn eigen persoonlijkheid heeft. Het is logisch dat bepaalde persoonlijkheden hier goed of minder goed op aansluiten. Als recruiter wil Jens op zoek gaan naar de werkplek waar de sollicitant het best tot zijn recht komt en zijn sterktes het meest kan benutten.