In je vrije tijd doe je heel wat skills op. Misschien lijkt dit niet zo, maar als je je hobby’s en activiteiten opdeelt in wat je ervoor moet kunnen, komt het heel anders over. Bijvoorbeeld: als je graag hardloopt, werk je niet alleen aan je fysieke conditie maar ook aan je doorzettingsvermogen en discipline, je leert doseren, kent je limieten en bent resultaatgericht. Klinkt goed, toch?
Dit geldt ook voor je privébezigheden, voor zover je die wil delen natuurlijk. Ben je bijvoorbeeld jaren huismoeder of -vader geweest? Dan ben je vast een kei in plannen, deadlines halen, onderhandelen (een hele uitdaging met kinderen), multitasken en zelfs voorraadbeheer. Skills die in de meeste jobs van pas komen! Je moet natuurlijk niet overdrijven en je gezin het hoofdpunt maken van je cv. Dat komt bij recruiters vreemd over. Het is maar normaal dat je naast familie ook bezigheden voor jezelf hebt.
Nog een voorbeeld? Ook je hobby’s als student tellen mee. Was je bijvoorbeeld leid(st)er bij een jeugdbeweging, dan heb je vaardigheden opgedaan zoals verantwoordelijkheidszin, loyaliteit en sociaal zijn. Waarschijnlijk kreeg je ook een specifieke taak binnen de groep. Je deed misschien de boekhouding, organiseerde het zomerkamp of was hoofdleid(st)er. Als je nog niet veel werkervaring hebt, kan je zo tonen wat je in je mars hebt.
Je hoeft natuurlijk niet al je hobby’s te vermelden. Sommige — zoals tv-kijken — bieden niet echt een meerwaarde voor een job. Kies vooral de bezigheden die je talenten in de verf zetten en een aanvulling zijn op de vacature. Lees ook deze blog voor alle do’s en dont’s van hobby’s op je CV.
Overloop voor elke vacature welke vaardigheden er worden gevraagd en ga na welke van jouw skills je in de verf kunt zetten. Probeer zelf te oefenen door je hobby’s aan iemand (denkbeeldig) te beschrijven en op te sommen welke vaardigheden je nodig hebt. Je zal je kennis in een ander daglicht zien!
— Geschreven door Leen Vercauteren —