Vind de werkplek die bij je past

loopbaan

Vind de werkplek die bij je past

Geplaatst op 05/11/2018 door Maïté

Deel dit artikel

Als je aan het werk bent, kan het gebeuren dat het “wringt” met je werkplek. Je voelt je er niet thuis, je bent uitgekeken op de beslissingen van het management, je kan je niet vinden in de bedrijfscultuur, je hebt andere ambities, de sector ligt je niet echt… tal van redenen die ervoor zorgen dat het knaagt of dat je graag elders wil gaan werken.

Maar hoe maak je een keuze? Ga je voor een KMO of een multinational? Liever een grote organisatie om door te groeien? Een kleine organisatie waar je eerder manusje van alles bent? Misschien is dat nu net de uitdaging die je zoekt? De non-profitsector of de profitsector? Aan keuzes geen gebrek. Des te belangrijk om een goede keuze te maken dus! Onderschat niet het belang om bij een organisatie te werken waar je je echt “thuis kan voelen”.

Even een paar zaken op een rijtje:

  • Werken voor een organisatie die echt ‘je ding is’, stimuleert je motivatie; als werkzoekende zal je ook veel enthousiaster naar een jobinterview gaan.
  • De kans is veel groter dat je langer blijft werken bij deze organisatie: op die manier bouw je een duurzame loopbaan uit en kan je ook op langere termijn gaan nadenken over je loopbaanplanning binnen de organisatie.
  • Als je weet welke type organisatie je ligt, kan je ook in een verder stadium blijven zoeken naar soortgelijke organisaties, wanneer je bijvoorbeeld beslist om toch voor een andere uitdaging te gaan. Je bent nu al wijzer en weet veel beter waar je professioneel het beste past!
  • Beperk missers door gerichter te solliciteren bij de juiste organisatie: de vacature is misschien wel op je lijf geschreven, maar wil je echt bij die organisatie of dat bedrijf gaan werken? Voel je je thuis in het imago van het bedrijf, de missie en visie?
  • Als je weet welke bedrijfscultuur je ding is, verloopt je integratie ook sneller. En geen verrassingen over een zeer competitieve cultuur die je niet verwachtte, de bureaucratische aanpak die je liever niet had gezien, of een management dat niet echt bezig is met jouw ontwikkeling, enz.

En nu…?

Een aantal zaken kunnen je zeker al op weg helpen om in je jobzoektocht te kiezen voor een organisatie waar je met volle overtuiging wil gaan werken:

  • Maakeen checklist: je kan hier zo ver in gaan als je zelf wil. Maak een checklist van alle mogelijke zaken die je associeert met een organisatie: activiteiten, personeelsbeleid, grootte, sector, strategie, type klanten/goederen.
  • Vraag rond: hoe meer informatie je kan inwinnen over een bedrijf, hoe interessanter. Ken je werknemers in het bedrijf waar je wilt werken? Stel ze vragen over hoe het werken is voor dat bedrijf en hoe zij er hun loopbaan ervaren.
  • Stel een vragenlijst opvoor wanneer je gaat solliciteren waarmee je zicht kan krijgen op de bedrijfscultuur (zie ditartikel van Randstad): dan hoor je ook meteen of jouw verwachtingen in dezelfde lijn liggen.
  • Stel jezelf ook eerlijk de vraag: wat kan het bedrijf mij bieden, maar ook:wat bied ik aan het bedrijf?

Websites en test

Wil je zelf ook concreet aan de slag met de hierboven vermelde tips maar wil je graag nog een ruggensteuntje? Met volgende test maak je een waardenprofiel op dat je kan gebruiken bij het solliciteren.

Er bestaan tegenwoordig ook gespecialiseerde websites als Glassdoor, companymatch, dobby, indeed en Gostarters die je meer inzicht geven in een bedrijfscultuur! Het ontdekken waard!