Waarom "culturele fit" cruciaal is in je jobzoektocht

Waarom

Geplaatst op 28/05/2025 door Vu-Thien-Long Trinh

Deel dit artikel

Zou jij liever werken in een sterk georganiseerde werkomgeving of in een losse, creatieve sfeer? Want laten we eerlijk zijn: dat maakt een wereld van verschil. En dat is precies waar culturele fit over gaat; het is de reden waarom de ene job als thuiskomen voelt en de andere als overleven. In het aanwervingsproces wordt deze match steeds belangrijker en dat is maar goed ook.

Wat betekent “culturele fit”?

Culturele fit verwijst naar hoe goed jouw persoonlijkheid, waarden en werkstijl aansluiten bij een bedrijf. Het gaat dus niet alleen over of je de juiste diploma’s hebt of hoeveel ervaring je hebt. Het draait om de "klik" tussen jou en het bedrijf: voel jij je thuis in hun manier van werken? Denk je op dezelfde manier? Deel je gelijke overtuigingen over hoe je samenwerkt, communiceert en beslissingen neemt?

Waarom is culturele fit belangrijk voor jou als kandidaat?

Stel u voor: Je gaat beginnen aan jouw nieuwe job, super gemotiveerd, de functie is één dat je echt wou, het loon zit goed en het is op 10 minuten van jouw huis. Maar na een paar weken, merk je dat je elke ochtend eigenlijk met tegenzin naar werk gaat. Jouw motivatie van de eerste weken is helemaal weg en je ervaart zelfs stress daardoor. De collega’s zijn wel oké, maar niet zoals je gedacht had, en jij en de leidinggevende botsen vaak met elkaar. Voila: dit is nu eens een klassiek voorbeeld van een slechte culturele fit.

Je kan perfect op papier passen binnen een functie, maar je voelt je toch niet helemaal thuis op de werkvloer. Daarom is belangrijk om niet alleen te focussen op de functiebeschrijving, maar ook om in te schatten of jij wel echt binnen de cultuur van het bedrijf past, en andersom natuurlijk ook.

Want wanneer je goed past binnen de cultuur van een bedrijf, dan:

  • voel je je sneller op je gemak en werk je met meer plezier;
  • ervaar je minder stress en ben je beter bestand tegen werkdruk;
  • werk je vaak efficiënter en ben je gemotiveerder;
  • en blijf je gemiddeld langer bij een werkgever.

Kortom: het vergroot de kans op een duurzame job waarin jij kan groeien, zonder dat je jezelf hoeft te forceren in een omgeving die niet bij je past. Ook omgekeerd geldt: als er geen culturele fit is, kan zelfs een job die perfect lijkt op papier tegenvallen in de praktijk.

Hoe herken je of er een goede match is?

Culturele fit kun je niet altijd direct aflezen. Let daarom op signalen in hoe een bedrijf zich presenteert:

  • Taalgebruik in vacatures : formeel of informeel taalgebruik? Prestatiegericht of mensgericht?
  • Sociale media & website: zie je veel teamactiviteiten, nadruk op innovatie of eerder stabiliteit?
  • Sollicitatiegesprekken: hoe praten ze over samenwerken, doorgroeimogelijkheden, groepsdynamiek, ...

Daarnaast is het slim om tijdens gesprekken zélf vragen te stellen zoals:

  • "Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?"

  • “Wat vindt u het leukste aan dit bedrijf?”

  • "Op welke manier kan je hier doorgroeien?”

Concrete voorbeelden van culturele voorkeuren

Om je een idee te geven:

  • Open communicatie: Dit aspect peilt de voorkeur van de kandidaat en het bedrijf voor communicatiestijlen, variërend van hiërarchisch en gestructureerd tot direct en open op alle niveaus. Een open communicatiestijl bevordert transparantie en stimuleert innovatie door ideeën vrij te delen.
  • Innovatiecultuur: Sommige organisaties houden vast aan gevestigde processen en methoden, terwijl andere organisaties voortdurend experimenteren en innovatie omarmen.
  • Welzijn van medewerkers: De balans tussen werk en privéleven is voor veel kandidaten een belangrijke factor. Dit aspect onderzoekt of een kandidaat floreert in een hoge-drukomgeving of juist in een cultuur die prioriteit geeft aan flexibiliteit en welzijn, wat duurzaam succes bevordert.
  • Diversiteit en inclusie: We onderzoeken in hoeverre kandidaten en bedrijven waarde hechten aan diversiteit binnen teams. Een divers team biedt uiteenlopende perspectieven en draagt bij aan inclusieve besluitvorming en innovatie.
  • Erkenning en motivatie: Sommige kandidaten hechten veel waarde aan intrinsieke motivatie, terwijl anderen gedijen bij externe erkenning, zoals publieke waardering en feedback.
  • Leermogelijkheden: Kandidaten met een sterke drang naar groei voelen zich aangetrokken tot een cultuur die continu leren ondersteunt, terwijl anderen misschien meer waarde hechten aan het benutten van hun huidige vaardigheden.

Hoe kan je jezelf hierin beter leren kennen?

Een goede match begint natuurlijk bij het weten wat jij belangrijk vindt. Het is dus belangrijk dat je weet wat jouw eigen voorkeuren zijn én dat je probeert in te schatten of die aansluiten bij het bedrijf waarvoor je solliciteert.

JobFunders is een innovatief platform dat werkgevers en werkzoekenden rechtstreeks met elkaar verbindt – zonder klassieke interims of dure tussenpersonen. En zij hebben een tool ontwikkeld die werkzoekenden helpt om hun eigen culturele voorkeuren in kaart te brengen en af te stemmen op bedrijven die dezelfde waarden delen. Hun test meet onder andere hoe jij denkt over communicatie, leiderschap, innovatie, welzijn, diversiteit en persoonlijke groei. Dit doen ze via stellingen waarbij je telkens kan aangeven waar je tussen twee uitersten zit (bijvoorbeeld: "gestructureerde communicatie" versus "spontane, open communicatie").

Stel dat jij veel belang hecht aan autonomie en initiatief, en een bedrijf waardeert vooral duidelijke hiërarchie en procedures, dan geeft JobFunders met hun tool dat verschil aan, zodat je zelf kan beslissen of dat voor jou haalbaar is. Zowel jij als kandidaat als het bedrijf vullen de test in, die maar 2-5 minuten duurt. En op basis daarvan wordt een culturele fit-score berekend.

Maar belangrijker dan het cijfer is het gesprek dat daaruit volgt: je krijgt concrete inzichten die je kan gebruiken tijdens het sollicitatieproces om betere keuzes te maken — en uiteindelijk terecht te komen op een plek waar je echt tot je recht komt.

Tot slot…

Culturele fit is geen modewoord, maar een essentieel onderdeel van werkgeluk. Door hier als werkzoekende bewust bij stil te staan, vergroot je je kans op een job die niet alleen bij je past op papier, maar ook in de praktijk.

Benieuwd welke werkomgeving goed bij jou zou passen? Op de website van JobFunders kan je bij elke jobfunctie een korte test doen om dat te ontdekken!