Wanneer een ex-jobcoach zelf sollicitant wordt

solliciteren

getuigenis

Wanneer een ex-jobcoach zelf sollicitant wordt

Geplaatst op 15/05/2024 door Elke

Deel dit artikel

Ik ben Elke, momenteel werkzaam als HR-adviseur voor bedrijven. Voorheen werkte ik als jobcoach voor hoger opgeleide werkzoekenden, en nu ben ik zelf op zoek naar een nieuwe baan. Je kan mijn sollicitatie-avonturen volgen op mijn LinkedIn-profiel: Elke Bijl. 

Naast het zoeken naar een nieuwe baan, leek het me leerzaam om er ook een mini-onderzoek van te maken. Alles wat ik anderen aan tips gaf, wil ik nu zelf eens ervaren, zodat ik uit eigen ervaring kan ontdekken hoe het is voor sollicitanten.

Zo ook een jobbeurs. Spoiler alert: dat zou ik nooit, maar dan ook nooit meer aanraden aan sollicitanten. En als je er toch naartoe moet, ga dan een uur voor sluitingstijd, zodat je niet in de lange rijen hoeft te wachten.

Een jobbeurs? Nooit meer.

Terug naar het verhaal. 

Afgelopen maand bezocht ik een jobbeurs in Aalst. Na een lange wachttijd van twintig minuten (wat een afknapper), was het eindelijk mijn beurt. Innerlijke nota: ‘Dit moet anders te organiseren zijn’.

Met nog zes mensen achter mij in de rij, had ik niet veel ruimte en tijd om indruk te maken. Dus begon ik snel met mijn naam, de functie waarvoor ik solliciteerde en overhandigde ik mijn cv. De HR-consultant bekeek kort mijn cv en vertelde me dat de vacature waarin ik geïnteresseerd was al ingevuld was. Toen keek hij opnieuw naar mijn cv en wees me op een openstaande positie als HR Manager, waarvoor ik geschikt zou zijn. Met de lange rij wachtende sollicitanten achter me, bedankte ik beleefd de HR-consultant en zei ik dat ik het verder zou onderzoeken.

Enkele dagen later belde ik hem op om meer te weten te komen over de functie:

👩‍🦱 Elke: ‘Goedemorgen, met Elke. Ik wilde je wat vragen stellen over de vacature die je me aanraadde op de jobbeurs in Aalst.’

👱‍♂️HR: ‘Goedendag Elke, stel gerust je vragen.’

👩‍🦱 Elke: ‘Het gaat over de vacature voor HR Manager. Ik wil graag weten hoeveel nadruk er ligt op beleidsvorming versus hands-on coaching.’

👱‍♂️HR: ‘Dat is moeilijk te zeggen, het hangt af van de behoeften van het management en de lopende projecten. Je zal samenwerken met twee andere HR Managers en we zoeken het ontbrekende puzzelstukje, iemand met aanvullende competenties die zij niet hebben.’

👩‍🦱 Elke: ‘Ah, interessant. Naar welke specifieke competenties zijn jullie dan op zoek?’

👱‍♂️HR: ‘Ah nee, dat gaan we niet zeggen hé. Anders heb je een streepje voor op de andere sollicitanten en kan je datgene dat ik nu zeg gebruiken in je cv en motivatiebrief.’

👩‍🦱 Elke: 😶😶😶 Tuuuuuuut.

Vriendelijk bedankt (altijd beleefd blijven), telefoon afgelegd en vacature verticaal geklasseerd in de ‘niet weerhouden’ stapel. Ja, ik heb ook zo’n stapel.

Zààalig, mag ik een keertje een HR-consulent afwijzen 😉. Ik kan het je zeker aanraden. Geeft bakken energie. 💪

Moraal van het verhaal?

Bel altijd voordat je solliciteert met CV en motivatiebrief. Dat bespaart je een hoop tijd en stress. En je weet direct of het iets voor jou is of niet. 

Hoe?

  1. Lees de vacature goed door. Wat wil je zeker weten? 
  2. Schrijf minimaal 3 essentiële vragen op. Deze vraag stel ik altijd: Welk profiel zoeken jullie specifiek?
  3. Wees authentiek, eerlijk en vraag naar dealbreakers. Is vloeiend Frans spreken een absolute must?  Is het hebben van een masterdiploma cruciaal voor jullie?

Op deze manier krijg je een dieper inzicht in de bedrijfscultuur en de jobinhoud. Weg met het wachten in spanning op een antwoord; je krijgt direct reactie op je vragen. En welke sollicitant wil dat nu niet? 

Elke schrijft regelmatig over haar avonturen en ontdekkingen op haar LinkedIn-profiel. Ze is beschikbaar voor nieuwe opportuniteiten regio Oost-Vlaanderen.