Wat ik uit mijn werkloosheidsperiode heb geleerd

getuigenis

Wat ik uit mijn werkloosheidsperiode heb geleerd

Geplaatst op 05/06/2024

Deel dit artikel

Werkloosheid wordt vaak gezien als een tegenslag, een slechte, beschamende periode waar je zo snel mogelijk uit moet - en uiteraard voelt het soms ook zo. Maar uit een periode van werkloosheid kunnen ook heel wat positieve zaken komen: je kan nieuwe dingen leren over jezelf, nieuwe vaardigheden toevoegen aan je skills, een nieuwe richting geven aan je carrière, mensen ontmoeten die jouw pad veranderen…

In een periode van werkloosheid kan je eindelijk de tijd maken voor persoonlijke ontwikkeling die je anders misschien nooit had durven aangaan, en groei en veranderingen die anders nooit zouden gebeuren.

Omdat we met Co-Searching dagelijks in contact zijn met mensen die zich in zo'n situatie bevinden, hebben we er een aantal bevraagd op zoek naar een geinspireerde, constructieve blik op werkloosheid.

"Soms opent werkloosheid de deur naar nieuwe mogelijkheden die beter bij je passen"

Ik ben nu een lange periode thuis en heb in deze tijd veel ruimte gehad om na te denken, aan mezelf en mijn vaardigheden te werken en mezelf beter te leren kennen.

Ook heb ik de maatschappij op een andere manier leren kennen, wat me veel inzichten gegeven heeft in hoe onze samenleving ineen steekt en waar ik een steentje wil bijdragen om de gang van zaken te verbeteren in de toekomst.

Ik heb tijd gestoken in het opdoen van nieuwe inzichten over mijn interesses, passies en doelen. Door te weten wat deze zijn ben ik nieuwe vaardigheden op gaan doen, cursussen gaan volgen en heb ik mezelf op andere manieren ontwikkeld. Ik heb veel boeken gelezen over allerlei thema’s, maar het meest over psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Ik ben onder andere aan de slag gegaan met timemanagement en het opzetten van planningen en heb reflecties en doelen uitgeschreven.


Door op andere plekken te komen dan waar ik gebruikelijk kwam, heb ik een paar waardevolle contacten opgedaan. Ik ben aan de slag gegaan als vrijwilliger, waar ik ook nieuwe mensen leerde kennen, nieuwe vaardigheden opdeed en meer te weten kwam over mijn persoon.


Daarnaast was ik een heel perfectionistisch iemand, wat een grote stressgevoeligheid gaf. Ook kon ik nogal negatief denken. Door hieraan te werken met een psycholoog, zowel individueel als in groep, heb ik nu een betere mindset, kan ik beter positief denken en kan ik beter om met stress. Het is een periode om meer tijd door te brengen met familie en vrienden, je hobby's op te pakken of te werken aan je fysieke en mentale gezondheid, nu je daar eindelijk eens alle tijd voor hebt.


Soms opent werkloosheid de deur naar nieuwe mogelijkheden die beter bij je passen. Doordat je jezelf beter leert kennen en beter weet waar je goed in bent of waar je passie ligt, kun je een nieuwe weg inslaan. Door deze periode heb je ook de vrijheid om te experimenteren met verschillende banen, freelance werk of tijdelijke projecten om te ontdekken wat het beste bij je past.

- Fien

"Ik heb geleerd mijn angst te erkennen en ermee om te gaan"

Mijn werkloosheid is voor mij een stressvolle periode vol twijfels geweest. Maar als ik erop terugkijk, besef ik hoeveel ik heb geleerd: doordat ik in een ongemakkelijke situatie zat, heb ik geleerd de angst die daarmee gepaard ging te erkennen en ermee om te gaan. Het gaf mij ook de mogelijkheid om mijn eigen schema, doelen en deadlines te organiseren, wat mijn dagelijks leven doelgericht maakte: de tijd nemen om te onderzoeken, te netwerken, te investeren en mijn vaardigheden te vergroten.

Omdat de zoektocht lang duurde en de afwijzingen talrijk waren, leerde ik hoe ik tijdens het proces zelfmotivatie kon opbouwen om het momentum gaande te houden, zelfs op slechte dagen. Het onbekende en de onzekerheid die voor me lagen, hebben me ertoe aangezet langdurige gewoonten op te bouwen om de dag door te komen, het heeft me geholpen te groeien en veerkrachtiger te worden. Terugkijkend heb ik tijdens het proces veel over mezelf geleerd.

- Magalie

"De tijd die ik thuis zat gaf me de kans om mezelf te leren begrijpen en ontdekken."

Toen ik begin 2017 werkzoekend werd, kwam dat als geroepen. Ik voelde al enige tijd aan dat ik nood had aan rust, groei en ruimte. De tijd die ik thuis zat, gaf me de kans om samen met een lifecoach intensief aan de slag te gaan mezelf te leren begrijpen en ontdekken. Ik ruimde ook 3 weken aan een stuk heel mijn huis op, deed een housesale en creëerde daardoor meer ruimte en rust in mijn huis en in mijn leven. Ik heb toen veel deugd gehad van die rustperiode en kijk er met dankbaarheid op terug. 


- Noor