Werk zoeken in komkommertijd

aanrader

Werk zoeken in komkommertijd

Geplaatst op 31/07/2018 door Annelies De Tender

Deel dit artikel

Je hebt zo van die dagen waarop niets gaat zoals je wil. Je hebt al 50 keer de verschillende websites afgespeurd op zoek naar interessante vacatures. Je wacht nog op antwoord van je vorige sollicitaties en de tijd gaat laaangzaaaaam…. En hoewel de rest van de wereld denkt dat het toch zalig is om zoveel vrije tijd te hebben voel jij dat het tegengestelde waar is. Je keuken voor de 100ste keer vegen. Die aflevering van friends opnieuw bekijken… been there done that. Je zou bijna je schoen gaan opeten uit frustratie.

(niet doen hoor, is niet lekker)

Soms helpt alleen eens goed lachen. Lachen om jezelf, lachen om de wereld. Of eens goed luidop vals zingen, dat kan ook deugd doen. Behalve als je schadeclaims van je buren begint te ontvangen, dan kan je beter stoppen. Om je de zoveelste Friends aflevering te besparen vind je hieronder een selectie van alternatieven die de werkzoekenden met zomermoeheid zeker zullen bevallen. Je mag er lekker voor binnen blijven, met of zonder ventilator.

Hieronder stel ik je enkele tv programma’s voor over werk zoeken en solliciteren. Ze zijn grappig en sommige hebben zelfs een educatieve meerwaarde, stel je voor!

Nummer 1: Ooit komt het goed (Een)

2014: een jaar waarin ik zelf werkloos was. Gelukkig kon ik rekenen op ‘ooit komt het goed’ voor de nodige portie humor en zelfrelativering. In dit programma gaan 4 jonge gasten: Thomas, Stijn, Thibault en Tijs op zoek naar een job op een nogal… euh onorthodoxe

In dit programma ontwikkelden ze nieuwe sollicitatievaardigheden zoals ‘binnendringen in een bank om er te solliciteren’ of gewoon in een bedrijf binnenwandelen en en starten met werken. Zou het opvallen…? :-) Verder gaan ze ook nog netwerken door een eigen versie van de flashmob, een ‘flashjob’ los te laten op een hoop werkgevers tijdens een HR event. Ja, dat valse gezang zal de werkgevers ook wel bijgebleven zijn!

Op VRT.nu kan je ‘Ooit komt het goed’ niet terugvinden (awoe). Gelukkig staan alle afleveringen wel op youtube! Onderaan het artikel vind je alvast een voorproefje, hun ‘universele reclamespot’.

Nummer 2: De Sollicitatie (Vier)

Afbeelding VDAB

Iedere werkzoekende wil wel eens een vlieg op de muur zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Maak de voyeur in jezelf blij want dankzij dit programma kan het! ‘De sollicitatie’ (uit 2017) volgt real life gesprekken. Je ziet de werkgever overleggen, alle kandidaten passeren én het opvolgingsgesprek en de telefoontjes. Zelfs de mensen aan het onthaal mogen hun zegje doen. Dit programma zal zeker herkenbaar zijn en soms ook tenenkrullend: “neeeee…., heeft hij dat antwoord nu echt gegeven?”

Leuk dat de programmamakers voor veel variatie in de jobs hebben gezorgd. Zo zie je oa solliciatiegesprekken voor jobs in IT, autoverkoop, kinderverzorging, management assistent, de uitvaartsector enz.. Watch & learn, zou ik zeggen en schrijf misschien wat zaken op die je kan gebruiken voor je eigen gesprekken. ;-) Je vindt nog een aantal afleveringen op Youtube terug.

Nummer 3: Sociaal incapabele Michiel

We hebben er op deze blog al veel reclame voor gemaakt — we weten het — maar de koning van de zelfrelativering moest gewoon aan bod komen! Het is: sociaal incapabele Michiel! Jouw leven verbleekt gewoon qua saaiheid tegenover dat van Michiel. Deze lichtjes gestoorde antiheld vult zijn dagen met in de zetel zitten, fristi drinken en dromen van Belle Perez. Soms durft hij dit ook wel eens te combineren. Kijk een paar van zijn filmpjes en je zal je gegarandeerd beter voelen! Ook al omdat die grappen echt ‘mesjokke’ zijn.

Hij heeft zijn eigen boek en in afwachting van zijn eerste blockbuster kan je hem regelmatig bewonderen op De ideale wereld en op Youtube.

Veel kijkplezier!