Zinvol werk zoeken: hoe vind ik een job die bij mijn waarden past?

loopbaan

lifehacks

Zinvol werk zoeken: hoe vind ik een job die bij mijn waarden past?

Geplaatst op 26/03/2025 door Zeljko

Deel dit artikel

‘Impact’ lijkt tegenwoordig wel het buzzwoord van de eeuw. Elk bedrijf, groot of klein, heeft het er wel over: “werken met impact”, “het verschil maken”, “impactvolle carrières”. Maar door het zoveel te horen, klinkt het al snel minder overtuigend. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken of de beloften achter dat woord echt worden waargemaakt.

Toch zijn er veel mensen, misschien ook jij, die écht een job willen vinden waarmee ze iets kunnen bijdragen aan de wereld. Werk dat niet alleen zinvol is, maar ook aansluit bij wie je bent en wat je belangrijk vindt. Maar hoe begin je eraan? Hoe voorkom je dat je vastloopt in een functie die niet strookt met jouw waarden en idealen, en dat je terechtkomt in een job die je geen voldoening biedt?

Hier zijn 9 concrete tips om een job te vinden die écht betekenisvol is.


1. Weet wat je waarden zijn

Dit lijkt misschien een 'no brainer', maar het is verrassend hoe vaak mensen dit over het hoofd zien. Neem even de tijd om stil te staan bij wat jou drijft. Wat zijn de thema’s die je raken? Is het duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid, diversiteit, of misschien iets helemaal anders? Schrijf die waarden voor jezelf op en denk na over hoe je die kan vertalen naar een jobcontext. Overweeg daarbij ook hoe je jouw skills, kennis en netwerk kan inzetten om bij te dragen aan de wereld waarin jij gelooft. Vaak denken mensen dat ze pas impact kunnen maken als ze een specifiek diploma of beroep hebben, zoals bio-ingenieur, beleidsmaker of kinderchirurg. Maar de drempel hoeft niet zo hoog te zijn. Misschien ben je sterk in sociale media, een uitstekende data-analyst, of heb je veel ervaring met administratie, verkoop of organisatie. Wat jouw vaardigheden ook zijn, er is altijd een manier om op jouw unieke manier bij te dragen.


2. Kijk verder dan de vacaturetekst

Veel bedrijven weten perfect hoe ze vacatures moeten schrijven om aantrekkelijk te lijken. Maar achter de mooie woorden kan een heel andere realiteit schuilgaan. Doe je huiswerk: onderzoek de missie en waarden van het bedrijf, lees reviews van (ex-)medewerkers, en probeer te achterhalen of hun acties overeenkomen met wat ze verkondigen.

Het is belangrijk om voor een bedrijf te werken dat transparant is over zijn activiteiten en de impact die het maakt. Laat je niet misleiden door de mooie woorden, slogans of fancy diagrammen op sociale media; check of het bedrijf echt transparant is over hun impact en keuzes. Kies voor bedrijven die streven naar duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, en die deze waarden ook daadwerkelijk naleven. Let ook op hoe ze communiceren over hun werk en kijk daarnaast ook naar hun geschiedenis en of er eventuele schandalen of controverses zijn die je moet weten. 

Een handige tip is om gebruik te maken van onafhankelijke websites en tools die je helpen bij het onderzoeken van bedrijven. Bijvoorbeeld, via Fashion Checker kun je zien of een modemerk eerlijke lonen betaalt aan de werkers die hun kleding maken. Daarnaast is er Good On You, een app die duizenden modemerken beoordeelt op basis van hun ecologische en ethische praktijken. Ethical Consumer is een andere betrouwbare bron die bedrijven evalueert op hun sociale verantwoordelijkheid, milieu-impact en ethisch gedrag. Deze inzichten kunnen je ook helpen om te beoordelen of je een bepaalde werkgever zou moeten overwegen, of dat het misschien beter is om verder te zoeken naar een bedrijf dat beter bij jouw waarden past. Blijf kritisch en vergeet niet te kijken naar de ontwikkelaars en de financiering van de tools die je gebruikt.


3. Stel de juiste vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Zie een sollicitatiegesprek niet enkel als een kans om jezelf te presenteren, maar ook als een kans om te achterhalen of het bedrijf echt bij jou past. Stel je voor dat je duurzaamheid en milieubescherming belangrijk vindt.

Dan kun je vragen stellen zoals:

  • "Hoe wordt duurzaamheid geïntegreerd in de bedrijfsstrategie?"
  • "Welke rol speelt het milieu in de keuze van de partners en leveranciers van het bedrijf?"
  • "Wat zijn de langetermijndoelen van het bedrijf op het gebied van milieubescherming?"
  • "Hoe stimuleert het bedrijf of de organisatie medewerkers om duurzame keuzes te maken, zowel op het werk als daarbuiten?"

De antwoorden kunnen je veel vertellen over hoe serieus een organisatie is over ‘impact’.

4. Denk na over de maatschappelijke impact van de sector zelf

Naast de waarden van een specifiek bedrijf, is het ook belangrijk om na te denken over de bredere sector waarin je werkt. Hoe draagt de sector bij aan de samenleving? Non-profitorganisaties kunnen bijvoorbeeld een interessante optie zijn om te overwegen, omdat zij vaak maatschappelijke doelen centraal stellen, zoals sociale rechtvaardigheid, milieubescherming of humanitaire hulp. Deze organisaties hebben vaak niet alleen 'impact' als een bijzaak, maar het vormt de kern van hun missie. Werken in een sector zoals deze vergroot de kans dat je waarden en die van je collega’s goed op elkaar aansluiten, wat de kans op een betekenisvolle werkervaring vergroot.

5. Netwerken blijft belangrijk

Het is vaak lastig om te weten waar je moet beginnen. Daarom kan het nuttig zijn om in contact te komen met mensen die dezelfde waarden delen. Zij kunnen je waardevolle inzichten geven over hun werkervaringen, de bedrijven of organisaties waar ze voor werken, en de mensen met wie ze samenwerken. Ook kunnen ze je wijzen op gespecialiseerde websites of jobboards die op functies of sectoren focussen die aansluiten bij jouw waarden. Door dit netwerk op te bouwen, krijg je niet alleen beter inzicht in de mogelijkheden, maar vergroot je ook je kansen op een job die écht bij je past.

Je kan alvast kijken tussen vacatures in de sociale, culturele en vrijetijdssectoren op 111111, Socius, Publiq en Bond Beter Leefmilieu.


6. Maak het verschil, stap voor stap

Werk je in een organisatie waar je de job zelf graag doet, maar merk je dat de sociale impact of focus op belangrijke waarden ontbreekt? Begin met kleine acties en probeer de waarden die jij belangrijk vindt naar voren te brengen. Deel bijvoorbeeld je ideeën over duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid of andere onderwerpen die jou aanspreken, en kijk of je collega’s zich hierin kunnen vinden. Organiseer informele gesprekken of introduceer kleine initiatieven om bewustzijn te creëren. Zelfs kleine stappen kunnen langzaam bijdragen aan een cultuur van verandering binnen je organisatie en anderen inspireren om hetzelfde te doen.


7. Overweeg een ondernemende aanpak

Als je geen geschikte vacature kan vinden die bij je waarden past, dan heb je misschien een gat in de markt ontdekt! Waarom niet overwegen om zelf iets te beginnen, indien dit een mogelijkheid is? Dit kan een eigen onderneming zijn of een sociaal project. Ondernemerschap biedt de perfecte kans om je eigen waarden volledig te integreren in je werk, en het geeft je de mogelijkheid om dagelijks een verschil te maken. Het is een kans om je ideeën en idealen in de praktijk te brengen, anderen te inspireren en actief bij te dragen aan de veranderingen die je belangrijk vindt.


8. Focus op langdurige carrièredoelen

Impact maken in je job is vaak geen instant resultaat. Het kan zijn dat het werk dat je doet in het begin niet onmiddellijk het effect heeft dat je verwacht, maar kijk naar het grotere geheel. Richt je op langdurige carrièredoelen en bedenk dat je door consistent te werken en je waarden te integreren in je dagelijkse werk uiteindelijk een significante bijdrage kan leveren. Een langetermijnperspectief helpt je door momenten van frustratie of twijfel heen. Tegelijk begint verandering vaak bij kleine acties, en het is belangrijk om niet van jezelf te verwachten dat je de wereld in één klap verandert. Kleinschalige veranderingen kunnen veel betekenen. Denk aan spullen inzamelen voor een familie die net gevlucht is uit een oorlogsgebied, een verbindend buurtinitiatief organiseren, of een film- en debatavond opzetten over een thema dat je raakt. Al deze stappen maken daadwerkelijk een verschil.

9. Gebruik je vrije tijd om impact te maken

Als je niet direct een betaalde functie kan vinden die je waarden weerspiegelt, overweeg dan om je vrije tijd te gebruiken voor vrijwilligerswerk. Zoek naar organisaties in jouw omgeving die zich inzetten voor de doelen die jij belangrijk vindt. Dit kan niet alleen waardevolle ervaring opleveren, maar ook je netwerk uitbreiden en je helpen om connecties te maken met mensen die dezelfde passies en waarden delen, wat uiteindelijk kan leiden tot nieuwe kansen.


Wist je trouwens dat Co-Searching momenteel ook op zoek is naar nieuwe vrijwilligers die een steentje willen bijdragen aan onze missie? Co-Searching streeft naar een samenleving waarin iedereen zelf richting kan geven aan hun loopbaan. Bekijk de vrijwilligersvacatures via deze link.