Bereid je voor op de skills van de toekomst

loopbaan

solliciteren

Bereid je voor op de skills van de toekomst

Geplaatst op 13/07/2018

Deel dit artikel

Steeds meer vacatures worden niet ingevuld volgens dit artikel. Vreemd,want zo voelt dat niet altijd als werkzoekende. Die openstaande vacatures zijn niet alleen voor knelpuntberoepen zoals lasser of chauffeur, maar ook voor IT-profielen. Jobs dus die relatief nieuw zijn maar waar je wel de juiste skills voor nodig hebt. Wat zijn dan net die vaardigheden waarmee je een flinke voorsprong hebt?

  • Digitale geletterdheid

Je kan er niet onderuit: de computer is niet alleen je beste vriend, maar bijna een verlengde van jezelf. Er zijn zo goed als geen jobs waar je niet een degelijke computerkennis voor nodig hebt. Denk maar aan Officepogramma’s zoals Word, Excel en Outlook maar ook aan tools om samen te werken (Google Drive, Slack), taken te plannen (Planner, Wunderlist) of simpelweg werken in de Cloud. Klinkt dit als Chinees voor jou? Ga eens rondsnuffelen in de App of Play store en kijk welke de meest populaire productiviteitsapps zijn. Of kijk op Youtube voor een korte demo. Alles staat immers online!

  • Flexibel zijn

Het is een standaardvereiste in zowat elke vacature maar het is wel een skill die in de toekomst nog belangrijker zal worden. We werken steeds minder vaak van 9-tot-5. Omdat we samenwerken met bedrijven in andere tijdszones, omdat klanten op elk moment een antwoord verwachten, omdat we ook hobby’s en een gezin hebben… Flexibiliteit wil niet zeggen dat je elke dag twaalf uur werkt. Je neemt ook gewoon een snipperdag kunnen nemen om dat te compenseren. Als je snel je plannen kan aanpassen, zal je een hele stap voor zijn.

  • Vreemde talen

Reikt je Franse talenkennis niet verder dan de weg uitleggen naar de bakker? Niet slecht, maar in je job zal je meer nodig hebben. Zeker in Brussel kan je terecht met Frans, maar het Engels wordt overal minstens zo belangrijk. Of wat dacht je van wereldtalen zoals Duits, Spaans of Chinees? De kans is groot dat je toekomstige werkgever ook buiten België zijn bedrijf in de verf wil zetten. Ben je toch niet zo’n talenknobbel? Probeer het eens met apps zoals Duolingo of iTalki waarmee je in een paar minuten per dag een nieuwe taal leert. Ni Hao!

  • Programmeren

Je denk vast: ik ga niet aan de slag in de IT-sector, dan moet ik toch niets van programmeren kennen? Toch wel! Techneuten en filosofen voorspellen dat iedereen in de toekomst iets van programmeren moet kennen, omdat we allemaal met robots gaan werken. En die robots moeten uiteraard instructies krijgen. Als je nu echt de bibber krijgt, niet getreurd. Ook van programmeren vind je heel veel cursussen online. En wie weet word je wel de eerste programmerende kok! ;)