De drukte voorbij

aanrader

mentale gezondheid

De drukte voorbij

Geplaatst op 13/08/2020 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Boekentip 3: Nooit meer te druk: Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld / Tony Crabbe

©2016, Tony Crabbe, Nooit meer te druk, bij Luitingh-Sijthoff, cover Studio Jan de Boer

Iedereen is ermee vertrouwd… Of we nu op zoek zijn naar een nieuwe job, of al aan het werk zijn: we kampen elke dag met overvolle mailboxen en to-do lijsten. Tussendoor worden we continu afgeleid door eindeloze prikkels van social media. We verliezen hierdoor onze focus in het leven. Bovendien stellen we steeds meer eisen aan onszelf en onze omgeving. We willen steeds meer. We hebben het ‘te druk’. Herken je jezelf hierin? Dan is Nooit meer te druk van Tony Crabbe voor jou zeker een must-read!

Crabbe wijst er terecht op dat time management en multitasking eigenlijk niet werken, omdat we ons leven hiermee alleen maar drukker maken. Hij pleit daarentegen wél voor aandachtsmanagement. Door stil te staan bij wat we écht belangrijk vinden in het leven, kunnen we het onszelf een stuk gemakkelijker maken en minder gejaagd door het leven gaan. De auteur geeft dankzij wetenschappelijke onderzoeken verschillende duidelijke strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven.

Het boek zit boordevol tips voor minder drukte op de werkvloer. Zo raadt Crabbe bijvoorbeeld aan om slechts tweemaal per dag je mails en social media te checken. Op die manier kun je jezelf beter focussen op grotere taken die meer concentratie vergen. Hij wijst er ook op dat niet alle vergaderingen altijd even nuttig zijn… En dat het handig kan zijn om een klok voor je neus te plaatsen wanneer je met een belangrijke deadline zit. Dit zijn enkele tips die mij persoonlijk alvast hebben geholpen.

De auteur maakt ook duidelijk dat je grenzen moet durven stellen in het leven. Dit is van cruciaal belang bij het onderhandelen met je werkgever. Niet alleen voor wie al aan het werk is, maar ook voor wie op zoek is naar een nieuwe job. Crabbe geeft in dit boek bovendien niet enkel advies voor een minder druk professioneel leven. Ook persoonlijke relaties komen aan bod. Kortom: het is een uitgebreid werk waarin de vele aspecten van ons drukke bestaan worden belicht.

Het boek leest vlot en is duidelijk opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Een pluspunt is dat de auteur interessante persoonlijke anekdotes in het boek inlast, zonder al te veel op de voorgrond te treden. Op het einde van ieder hoofdstuk geeft hij telkens een korte samenvatting met enkele oefeningen om mee te experimenteren. Zo blijft Nooit meer te druk een boek dat je regelmatig eens opnieuw bij de hand kunt nemen wanneer je de belangrijkste tips nog eens wilt opfrissen. Het is een must-read voor iedereen die het ‘te druk’ heeft in het leven en het graag wat kalmer aan wil doen.