De week van Jill #1: Co-Searching voor beginners

getuigenis

De week van Jill #1: Co-Searching voor beginners

Geplaatst op 30/04/2018

Deel dit artikel

Koffiekoek en een bakje troost
Het was een warme dinsdagavond toen ik voor de eerste keer deelnam aan een activiteit van Co-Searching. Precies een week na de datum op mijn ontslagbrief. Deze brief mocht ik per aangetekende zending ontvangen, zonder enige andere vorm van communicatie. Het contract tussen ‘bovengenoemde’ en de directeur van het bedrijf waar ik de afgelopen vijf maand voor had gewerkt, werd per direct stopgezet. Met de gunst van uitbetaling van een verbrekingsvergoeding voor de duur van vier weken. Of ik nog iets anders had gewenst, vroeg de loketbediende die mij deze spannende enveloppe overhandigde. Een koffiekoek en een bakje troost? Helaas, daar kon hij me niet bij helpen.

Omdat mijn zittend gat nu eenmaal van ondernemende aard is, ging ik meteen op zoek naar zinvol en leerrijk vrijwilligerswerk waar ik mijn talenten en vaardigheden wél tot uiting kan brengen. De verbrekingsvergoeding die ik maar al te graag in ontvangst neem, geeft mij gelukkig even de tijd om op adem te komen. Beetje bij beetje verzamel ik zo terug vertrouwen in mijn eigen kunnen en talenten, en hoop ik gauw weer aan de slag te gaan.

Hoe nu die zoektocht naar de nieuwe job aan te pakken?

Vele wegen leiden naar Rome, zo gaat dat ook in de queeste naar een job. Eén ervan is alvast een zo deskundig mogelijk LinkedIn-profiel. En zo kom ik terecht op mijn allereerste Co-Searchingworkshop. Het is ongeveer de eerste lente- en zelfs haast ook meteen de eerste zomerdag. De lange vergadertafel telt vijf deelnemers, twee workshopbegeleiders en een thesisstudente. Het beperkt aantal deelnemers heeft als voordeel dat er ruimte is voor ieders persoonlijk verhaal, wat de bedoeling is van de workshops die Co-Searching aanbiedt.

De openheid van Fenna, die de workshop begeleidt en zelf ook werkzoekend is, schept een sfeer van vertrouwen en dat werkt door op ons als deelnemers en newbies. Het is fijn om andermans verhaal te horen, elementen te herkennen en me zo minder alleen te voelen in mijn werkzoekendheid.

Ik noteer heel wat tips om mijn LinkedIn-pagina te verbeteren, hoewel ik al enkele jaren een profiel heb en die steeds up-to-date houd. De goesting om ermee aan de slag te gaan en aanpassingen uit te voeren, brengt mij op een uiterst zonnige woensdag vanuit het park tot voor mijn computerscherm.

Naast mijn vol en slaperig hoofd, ging ik na de workshop naar huis met een nieuwe balpen. Eentje van Co-Searching. Die van mijn vorige werkgever zwier ik met plezier de vuilnisemmer in en met mijn nieuwe zit ik vol goeie moed klaar om een nieuw hoofdstuk te schrijven.

En voor wie nog twijfelt

Geschreven door Jill Toussaint