Logboek van Lien: er schuilt een circusartiest in mij?!

getuigenis

solliciteren

Logboek van Lien: er schuilt een circusartiest in mij?!

Geplaatst op 02/04/2020

Deel dit artikel

Lien is geoloog van opleiding en globetrotter in hart en nieren. Wekelijks schrijft ze voor Co-Searching haar hersenspinsels neer. Waarom diende ze haar ontslag in? Hoe pakt ze haar zoektocht naar een nieuwe job aan? Hoe blijft ze gemotiveerd? Kom het de komende weken te weten in haar herkenbare blog.

Samen met het verwijderen van het gips rond mijn gebroken elleboog, verdwijnt ook het laatste item op mijn lijstje met beste excuses om niet te solliciteren. En dus zoek ik, na een time-out van 2 maanden, opnieuw actief naar een job.

Al een paar dagen surf ik doelloos op verschillende jobsites. Ik zoek uren op de jobdatabank van VDAB, 11.11.11, Bond Beter Leefmilieu, Socius en Mediaraven, maar moet toegeven dat ik het noorden een beetje kwijt ben. Eigenlijk heb ik geen flauw benul welke job bij mij past.

Gelukkig biedt een mailtje van VDAB soelaas. Ik krijg de opdracht uit te zoeken welke jobs geschikt zijn via een beroepsoriëntatietest. Hoewel de deadline pas over 2 weken verstrijkt, begin ik onmiddellijk aan de uitgebreide vragenlijst. Ik beantwoord 114 vragen over mijn interesses en 48 vragen over sleutelvaardigheden.

Het resultaat is overweldigend, er passen maar liefst 217 beroepen bij mijn profiel! Ik kom niet meer bij van het lachen als ik mijn persoonlijke top 5 bekijk die op zijn minst apart te noemen is: #1 begeleider sportactiviteiten, #2 circusartiest #3 medewerker bosbouw, #4 kweker van vis, week- en schelpdieren en #5 zanger.

Stiekem vind ik nummer 5 geweldig (hallo karaoke bar).

Stiekem vind ik nummer 5 geweldig (hallo karaoke bar), maar misschien moet ik toch een andere carrière nastreven (iedereen die mij ooit hoorde zingen, zal dat beamen). Mijn vriend verafschuwt alles wat uit de zee komt, dus hij dumpt mij gegarandeerd als ik het carrièrepad van viskweker zou bewandelen. Bye bye nummertje 4. Hoewel ik best een publiek kan entertainen, blink ik niet uit in oog-hand-coördinatie dus circusartiest valt ook af. Uiteindelijk moet ik toegeven dat nummer 1 en 3 wel behoorlijk adequaat zijn. Ik hou inderdaad van sport en natuur.

Ook een aantal creatieve beroepen passeren de revue.

Ik scrol verder door de gesuggereerde beroepen en merk een paar overeenkomsten op. Tuinbouwmedewerker, medewerker natuurgebieden, schapen- en geitenfokker en vee- en paardenhouder staan allemaal in mijn top 20. Ik ben duidelijk nog steeds gepassioneerd door fauna en flora. Gelukkig maar, want dat was één van mijn drijfveren om geologie te studeren.

Ook een aantal creatieve beroepen passeren de revue, zoals DJ, eventmanager, choreograaf, danser en fotograaf. Een zanger, danser of muzikant word ik wellicht nooit, maar misschien kan ik mijn vindingrijkheid als troef uitspelen in toekomstige sollicitaties. Niet veel verder in het lijstje staat ‘leidinggevende milieuzorg en sanering’. Best confronterend want dat is quasi de job die ik net vaarwel heb gezegd.

“Als we niet weten naar welke haven we koers zetten, is geen enkele wind gunstig”.

Ik besluit de komende dagen niet te solliciteren, maar te focussen op het verder scherp stellen van mijn droomjob. Ik ben het volledig eens met Seneca de Jongere die zei “Als we niet weten naar welke haven we koers zetten, is geen enkele wind gunstig”.