De weg naar een droomjob is niet altijd rechtdoor

loopbaan

De weg naar een droomjob is niet altijd rechtdoor

Geplaatst op 18/05/2018

Deel dit artikel

De naam Tom Borremans doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Zelf vindt Tom zijn verhaal misschien niet zo interessant maar voor werkzoekenden kan zijn carrièrepad zeker een inspiratie zijn!

Tijdens zijn studies tot illustrator deed Tom veel studentenjobs, waaronder als schoonmaker. Toen hij afstudeerde, bleken de jobs in zijn sector allesbehalve voor het grijpen te liggen. Hij besliste dan maar om zijn werk als schoonmaker verder te zetten. Hij had een duidelijk plan: 10 jaar deeltijds kuisen en ondertussen blijven tekenen en filmpjes maken. Zo kon je onder andere zien hoe hij melk door z’n neus dronk, Fifa speelde en veel in zijn bed lag. Maar misschien net iets relevanter zijn de animatiefilmpjes die hij maakte, en het hoofdpersonage ervan: Sociaal incapabele Michiel. Michiel is een fenomeen, en Tom is de man die het allemaal mogelijk maakt.

To zijstap or not to zijstap?

Tom maakte een duidelijke zijstap in zijn carrière, iets waar veel werkzoekenden bang voor zijn. Terecht of niet? Veel mensen zijn bang dat (tijdelijk) werk zoeken in een andere sector zal leiden tot lagere kansen op het vinden van hun droomjob. De nadelen zijn ook heel duidelijk: de kans bestaat dat je blijft vastzitten in je nieuwe sector. Afhankelijk van welke nieuwe richting je inslaat word je misschien ook niet betaald volgens het diploma dat je behaalde. Daardoor kan je het gevoel krijgen dat de moeite die je hebt gedaan om die bachelor of master te halen wat verloren gaat.

Positieve kanten

Wat staat er dan van positiefs tegenover? Je doet vooral ervaring op. Het is beter om een job op je cv te kunnen zetten dan dat er een lange periode van inactiviteit op vermeld wordt. Het kan soms ook een blik geven op nieuwe horizonten: misschien ligt je droomjob elder op je te wachten. Andere sectoren bieden ook mogelijkheden om andere talenten te ontdekken, of de accenten op de talenten die je al hebt te verleggen. Het voorbeeld van Tom is daarom net zo belangrijk. Hij besliste om tijdelijk in een andere sector te werken waardoor hij de mogelijkheid kreeg om in z’n vrije tijd zich nog verder te ontplooien. Het leverde hem de aandacht van Jelle De Beule en Koen De Poorter op waardoor hij nu iedere dag kan doen waar hij van droomde.

Is de keuze om ergens anders aan de slag te gaan voor iedereen de juiste? Natuurlijk niet. Het is een zeer individueel gegeven dat ook genoeg uitdagingen met zich meebrengt. Maar voor mensen die al langer met het idee spelen, of die net op de arbeidsmarkt komen met een diploma dat niet meteen veel werkzekerheid biedt, kan het een zeer interessante piste zijn. Of hoe de meest sociale incapabele mens van België ook u kan inspireren!

Geschreven door Christopher Lannoo