Een heldere kijk op ons complexe brein

aanrader

mentale gezondheid

Een heldere kijk op ons complexe brein

Geplaatst op 16/07/2020 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Boekentip 1: Je brein de baas, over de rol van bewust denken /André Aleman

©2017 André Aleman, uitgegeven bij Atlas Contact. Omslagontwerp door Bart van den Tooren

Heb jij jezelf ooit al eens afgevraagd waarom je blijft worstelen met bepaalde (slechte) gewoontes? Last van concentratieproblemen, lusteloosheid of algemene emotieregulatie? Dan is Je brein de baas een absolute aanrader!

Het is een boek dat je aan het denken zet en jouw zoektocht naar een nieuwe job een ware boost kan geven. Misschien zal het zelfs je kijk op het leven voor eeuwig veranderen.

In dit boek neemt de Nederlandse docent cognitieve neuropsychiatrie André Aleman de lezer mee op pad doorheen de vele rare kronkels van ons brein. Hij focust zich hierbij op de eeuwenoude vraag of de mens handelt uit vrije wil. Aleman contesteert de gangbare hypothese van vele wetenschappers dat mensen ‘slaaf’ zijn van de onbewuste processen in hun brein. De auteur maakt aan de hand van de nieuwste inzichten uit de hersenwetenschap duidelijk dat wat je doet en wie je bent… eigenlijk veel te maken heeft met wat je denkt en wilt.

Aleman ontkent niet dat onbewuste processen een belangrijke rol spelen in ons dagelijks functioneren. Hij toont echter aan dat we ons eigen denken en doen bewust kunnen beïnvloeden om die onbewuste processen in goede banen te leiden. Dit kunnen we o.m. doen door bepaalde technieken zoals mindfulness en meditatie te hanteren. Over deze zogenaamde ‘maatschappelijke hypes’ geeft hij duidelijke informatie, wars van enige zweverigheid.

Je brein de baas is een erg verhelderend en inspirerend boek. Het bevat zeer concrete en sterk wetenschappelijk gefundeerde informatie die de lezer kan verlichten over vele cruciale aspecten van het leven. Hoewel Aleman met dit boek erg complexe thema’s aankaart, weet hij deze op een heldere en toegankelijke wijze tot de lezer te brengen. Een absolute aanrader voor al diegenen die meer zelfkennis willen ontwikkelen en verder willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.