Het Co-Searching ABC: Blue Monday

mentale gezondheid

Het Co-Searching ABC: Blue Monday

Geplaatst op 19/11/2020 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Welkom bij de tweede aflevering van het Co-Searching alfabet! In deze blogreeks halen wij voor iedere letter van het alfabet een belangrijk woord aan dat met solliciteren of werken te maken heeft. Vandaag in the picture: ‘Blue Monday’.

Blue Monday (zelfstandig naamwoord): naam die wordt gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. Synoniem: deprimaandag (bron: Oxford Dictionary)

Noem het gerust een understatement, maar maandag is voor velen de minst favoriete dag van de week. Het weekend zindert nog na. Je hebt je eens te meer laten verleiden door de snoozeknop van je wekker. De overvolle bus naar het werk is uiteraard weer te laat. Eens op kantoor durf je nauwelijks met je slaperige ogen een blik te werpen op je overvolle mailbox. In de verte zie je jouw leidinggevende afkomen met een verse stapel dossiers om te verwerken. En ja… al die ellende kan ook allemaal Coronaproof… They call it stormy mondays.

En toch kan het nog altijd erger. Want er bestaat zoiets als ‘Blue Monday’. In 2021 is dat maandag 18 januari. Op dat moment van het jaar zijn de dagen nog steeds kort en het weer aan de kille kant. De vakanties lijken ver weg en je beseft dat je al een groot deel van je goede voornemens voor het nieuwe jaar hebt verbrod. Leuk is anders, niet?

Wel, het kan ook anders. Het is niet allemaal kommer en kwel. Alles is een kwestie van perceptie. Je kan maandag ook zien als de start van een nieuwe week vol opportuniteiten. Je kan samen met collega’s wat bijpraten over het afgelopen weekend. Of… jullie kunnen samen de maandagblues gewoon proberen weglachen.

Op maandag kun je in principe evenveel leuke dingen doen als op andere weekdagen. Vaak zit het hem in de kleine dingen. Je kan uitkijken naar een nieuwe aflevering van je favoriete serie, een lekkere lunch halen of onderweg naar je werk naar een oppeppende Spotify playlist luisteren (tip: Blue Monday van New Order). Een stevige kop koffie doet natuurlijk ook altijd wonderen!