Het Co-Searching ABC: Geluk

loopbaan

Het Co-Searching ABC: Geluk

Geplaatst op 14/04/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

We zijn aangekomen bij de letter ‘G’ van het Co-Searching alfabet! De ‘G’ van… Geluk. Wat is geluk? Wanneer ben je gelukkig? Last but not least: hoe kun je ervoor zorgen dat je geluk ervaart in jouw job? Er bestaat geen juist of fout antwoord op deze vragen. Want geluk is uiteraard voor iedereen anders. Wij stelden onszelf de vraag en mijmeren er kort over in deze blog.

ge·luk (het; o) (zelfstandig naamwoord): 1 gunstige loop van omstandig-heden; 2 aangenaam gevoel van iem. die zich verheugt (bron: Van Dale)

Het is niet gemakkelijk om geluk te definiëren. Ook ‘den dikke’ Van Dale worstelt er enigszins mee. De niet-eenduidige definitie hierboven vormde voor Dirk De Wachter meteen het startpunt voor zijn reflecties over geluk/ongeluk in zijn meest recente boek. Volgens hem streven wij op een krampachtige manier naar steeds meer in ons leven. En schieten onszelf hierbij in de voet. “In onze doordrammende wereld betekent geluk succes en is het maakbaar en meetbaar.” Hij is van mening dat het belangrijk is om niet zozeer geluk, maar wel zingeving na te streven in het leven.

“Je moet het geluk niet willen meten, wees er maar gewoon gelukkig mee. Een tevreden leven leiden is al heel wat.”, stelt de auteur. Hij gelooft ook in de ‘kleine goedheid’ van de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas. Een knuffel, een schouderklopje, een luisterend oor bieden, eventjes iets betekenen voor iemand… Daar ligt eigenlijk de essentie van het leven. En ons geluk. Eentje om over na te denken.

“Af en toe is het goed om even te pauzeren in ons streven naar geluk en gewoon gelukkig te zijn.” — Guillaume Apollinaire

De menselijke behoefte aan zingeving vinden we ook terug in de Japanse traditie met het concept Ikigai. Het is al even moeilijk te beschrijven als ‘geluk’, maar het kan breed worden gedefinieerd als ‘iets dat je doet opstaan’ of ‘iets wat je leven de moeite waard maakt’. Dit is een mooi concept en interessante denkoefening om toe te passen m.b.t. het geluk vinden in jouw job. Om jouw Ikigai te vinden moet je eigenlijk iets doen waar je goed in bent, waar je van houdt, waar andere mensen baat bij hebben (wat jou dus zingeving geeft) en waar je voor betaald kunt worden.

Toffe collega’s en een goede sfeer op de werkvloer kunnen natuurlijk ook altijd helpen. Gelukkig zijn in je job valt ook te linken aan de bedrijfscultuur: het geheel aan normen en waarden dat op de werkvloer heerst. Eigenlijk kies je best voor een job die overeenstemt met je eigen normen en waarden. Tip: je kan er ook naar vissen vóór en tijdens het solliciteren.

Gelukkig zijn als werkzoekende is zeker niet altijd gemakkelijk. Soms blijft je zoektocht naar een nieuwe job maar tegenvallen. Proberen relativerenkan helpen. Blijf leren uit je fouten. Een nieuwe afwijzing kan soms de aanzet zijn tot een nieuwe aanvaarding. Stel jezelf kleine, haalbare doelen. Doelen die je stapsgewijs dichter bij een job kunnen helpen (je CV aanpassen, een motivatiebrief versturen…). Beloon jezelf ook voor deze kleine stappen. En probeer er zoveel mogelijk van te genieten. Geef jezelf en anderen af en toe een complimentje . Zoek ‘samen’ werk (je bent altijd welkom bij Co-Searching! Dit is onze missie).

“Een nieuwe afwijzing kan soms de aanzet zijn tot een nieuwe aanvaarding.” — G. Colson

Je hoort mensen wel eens zeggen dat ‘geld niet gelukkig maakt’. Toch kunnen we ons er ook wel in vinden. Op zich is hier uiteraard helemaal niets mis mee. Als je ambitieus bent en je gelukkig wordt van promotie & carrièremaken, een royaal loon en prestige is dat jouw volste recht. Wees er wel van bewust dat hier ook bijkomende verantwoordelijkheden (en mogelijke risico’s) aan verbonden zijn.

Iedereen heeft dus zijn/haar eigen visie op geluk en hoe dit te bereiken. At the end of the day… voelen we ons misschien nog het meest gelukkig wanneer we geliefd worden door onze geliefde, vrienden en familie. En dat dit gevoel wederzijds is. Een goede gezondheid is uiteraard ook cruciaal. Zeker in deze bijzondere tijden van Corona.

Co-Searching wenst jullie veel geluk! In leven, werk en liefde. Wij kijken alvast uit naar jullie TikTok vreugdedansjes en leuke selfies na succesvolle sollicitaties, andere ‘happy’ momenten of gewoonweg omdat het kan. In een geluksmomentje. Groot of klein.