Het Verhaal van Paulien

solliciteren

getuigenis

Het Verhaal van Paulien

Geplaatst op 26/09/2018

Deel dit artikel

"Zoekt ge wel goed genoeg?” Zo frustrerend!

Paulien (27 jaar) vond na 8 maanden zoeken een job. Onze blogster Marieke ging haar een paar vragen stellen over haar ervaring als werkzoekende.

“Na mijn master bedrijfscommunicatie ben ik beginnen werken als uitzendkracht in een verzekeringsmaatschappij. Na een jaar was ik daar echt op uitgekeken en heb ik ontslag genomen. Ik wilde een job in communicatie. Ik dacht: ik vind wel iets nieuws. Mijn profiel is niet slecht: een master en werkervaring, maar ik heb acht maanden lang niets gevonden.”

“In het begin was ik heel blij met mijn keuze en voelde me sterk. Maar na zes maanden voelde ik me nutteloos en dom. Omdat ik zelf ontslag had genomen, kreeg ik geen uitkering. En nu kon ik geen werk vinden. Ik kreeg het gevoel dat anderen me beoordeelden. Dat zat vooral in mijn hoofd, hoor. Wat ik heel vervelend vond tijdens deze periode was als mensen vroegen: Zoekt ge wel goed genoeg? Gelukkig gaf mijn vriend gaf me veel steun. Hij zei dat het normaal was dat je niet direct werk vind. Dat heeft me echt geholpen.”

Welke problemen kwam je tegen bij het solliciteren?

“Ik ben een paar keer op gesprek geweest. Het was altijd een gebrek aan ervaring waardoor ik niet werd aangenomen. Zo mocht ik bij een bedrijf testen doen en die scores waren goed. Daarna mocht ik op gesprek en ook dat verliep heel goed. Ze kozen me uiteindelijk niet met als enige reden dat ik te weinig ervaring had. Waarom heb ik dan die testen gedaan? Ze wisten toch al dat ik weinig ervaring had?”

Wat deed je als je een afwijzing kreeg?

“Wenen (lacht). Ik probeerde er niet te lang bij stil te staan. Ik heb wel een periode gehad dat ik dacht dat ik nooit werk zou vinden. Maar ik ben blijven zoeken naar jobs binnen communicatie. Ik had al eens een andere job gehad (in verzekeringen) en dat vond ik genoeg. Nu ging ik iets doen wat ik echt wilde doen, in mijn vakgebied.”

Heb je je zoekstrategie aangepast?

“Mijn droomjob was voor een communicatiebureau werken of public relations. In het begin solliciteerde ik enkel op die jobs, maar dat is me niet gelukt. Op het einde probeerde ik flexibeler te zijn en heb mijn standaard verlaagd. Mijn uiteindelijke job heb ik via een interimbureau gevonden. Nu zit ik wel in communicatie, maar ben ik meer administratief ondersteunend personeel.”

Welke tips zou je geven aan werkzoekenden op basis van je ervaring?

“Op een bepaald moment heb ik met mijn vriend de lay-out van mijn CV herwerkt. Die hebben we heel fancy gemaakt. Eerst had ik alles gewoon onder elkaar opgesomd, daarna stond het in blokjes met een rood kleurtje. Ook schreef ik een leuk inleidend tekstje. Ik merkte echt dat ik veel meer uitgenodigd werd daarna. Dit heeft misschien ook te maken met het feit dat ik voor communicatiefuncties solliciteerde: daar willen ze dat je met de computer overweg kunt. Daarnaast raad ik mensen ook aan werk te zoeken terwijl ze nog werk hebben. Ik heb veel spijt gehad dat ik het niet zo gedaan heb.”

Heb je ooit iets gênant meegemaakt?

“Eén keer vroegen ze me wat mijn favoriete communicatie campagne was van hun organisatie. Toen had ik iets fout geantwoord. Daaruit heb ik geleerd hoe belangrijk het is om op voorhand info over het bedrijf op te zoeken en vooral dingen die te maken hebben met de job waar je voor solliciteert.”

Ben je tevreden met je job nu?

“Ja, het is heel comfortabel: goede uren, leuke collega’s. Al mis ik wat uitdaging. Ik wil blijven tot ik genoeg nieuwe vaardigheden heb opgedaan zodat mijn rugzak gevuld is voor wanneer ik iets nieuws ga zoeken. Ik vraag mijn collega vaak om me nieuwe dingen te leren. Ook weet ik dat er nog meer congressen aankomen in de toekomst waar ik veel aan wil meewerken om die ervaring te hebben.”

Bedankt Paulien en veel succes nog!