Impressies Partnerdag Gent, stad in werking 2020

Impressies Partnerdag Gent, stad in werking 2020

Geplaatst op 04/11/2020 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Op dinsdag 13 oktober vond de jaarlijkse Partnerdag van stad Gent plaats. Het was een boeiende namiddag met een keynote speech door Youssef Kobo (A Seat At The Table). Hierna werd er op verschillende openluchtsessies in de stad ruimte voorzien om elkaar te ontmoeten en te brainstormen. Dit allemaal, uiteraard, Coronaproof!

A Seat At The Table

De Partnerdag ging van start met een online keynote speech door Youssef Kobo. Hij nam ons mee in het verhaal over zijn organisatie A Seat At The Table (ASATT). Deze zet zich in om kansarme jongeren te laten doorgroeien in de bedrijfswereld. Zij organiseren maandelijks ontmoetingen tussen topmensen uit de bedrijfswereld of de politiek én jongeren. Ze willen jongeren inspireren en aantonen hoe ambitieus ze zelf kunnen zijn en zo hun kansen kunnen creëren.

“If they don’t give you a seat at the table, bring a folding chair!” Y. Kobo

In zijn keynote haalde Kobo aan dat het niet altijd eenvoudig is voor jongeren met migratieroots om hun weg te vinden in onze complexe arbeidsmarkt. Hij vertelde aan de hand van enkele persoonlijke anekdotes hoe hij zich in het verleden zelf uitnodigde bij interessante mensen. Op die manier kon hij kennismaken met een breed pallet aan inspirerende leidersfiguren uit verschillende sectoren. Later in zijn leven werd hij aangesproken door jongeren die op zoek waren naar inspirerende leiders en wat extra ondersteuning, feedback of mentoring konden gebruiken. Zo werd ASSAT geboren.

Door de jaren heen heeft Kobo met ASATT een omvangrijk netwerk uitgebouwd dat ondertussen zo’n 3000 bedrijfsleiders en leidinggevenden telt. Zij engageren zich om workshops en coaching te geven aan een diverse groep jongeren. Zowel studenten als jonge professionals zijn welkom. Volgens Kobo is er erg veel goodwill bij ondernemingen om deel te nemen aan de organisatie. Hij rekent wel nog wat meer op het middenveld om een brug te slaan tussen bedrijven en jongeren.

Over werk zoeken in tijden van Corona is hij duidelijk: “De COVID-crisis in het bijzonder daagt ons uit om met meer creativiteit, meer energie en meer drive aan de slag te gaan om het jonge talent een seat at the table te geven.” Hij beweerde ook dat het nu, meer dan ooit, belangrijk is om uit onze comfortzone te durven stappen.

Op locatie… Coronaproof!

Na de keynote speech van Youssef Kobo kregen deelnemers van de partnerdag de kans om op diverse locaties openluchtsessies bij te wonen. Hiervoor was je welkom in het Coyendanspark, het Zuidpark, De Krook, MAACT, De Meubelfabriek, Compaan, Syntra en Divergent. Het was die namiddag nogal frisjes, maar gelukkig waren er fleece dekentjes voorzien.

Bij deze sessies stond een bijzonder actueel thema in de kijker: werken in tijden van Corona. Hoe organisaties hiermee omgaan en vooral… hoe we voldoende veerkracht kunnen behouden in deze bijzondere tijden en onze doelstellingen kunnen blijven realiseren.

Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Zeker voor werkzoekenden. De Coronapandemie heeft namelijk een impact op diverse sectoren van de arbeidsmarkt. Sommige mensen dienen zich daarom volledig te heroriënteren om een nieuwe job te vinden.

Tijdens de sessies bleek o.a. dat velen zich niet altijd op hun gemak voelen bij online sollicitaties, omdat deze nogal ‘onnatuurlijk’ aanvoelen. Er kwamen echter ook enkele positieve aspecten aan bod. Bij een online sollicitatiegesprek moet je jezelf bv. minder druk maken over je verplaatsing en verkeersperikelen om zeker op tijd aan te komen voor je gesprek. De tijd en energie die je normaal gezien zou spenderen aan stressoren zoals files, vertraagd openbaar vervoer, etc. kun je dan gebruiken om je extra mentaal voor te bereiden…

Een creatieve editie

Ondanks de vele (organisatorische) moeilijkheden die gepaard gaan met COVID-19, was dit een bijzonder geslaagde editie van de Gentse Partnerdag. Het boeiende thema ‘werken in tijden van Corona’ zal in de toekomst ongetwijfeld nog meer vragen en discussies oproepen. Hopelijk is Corona tegen de volgende editie geen ‘hot topic’ meer, maar ja… dat kiezen we natuurlijk zelf niet. Wij kijken alvast uit naar de volgende Partnerdag. See you next year!