Jouw eerste job zoeken: voorbereiding

solliciteren

Jouw eerste job zoeken: voorbereiding

Geplaatst op 14/09/2022 door Nadia Kara

Deel dit artikel

Ben je net afgestudeerd? Proficiat! Wat nu? Met deze handige gids sta je sterk in je schoenen om jouw weg te vinden op de Vlaamse arbeidsmarkt.

In deze eerste deel, geven we jou tips over hoe je jouw zoektocht kan voorbereiden — want:

Voorbereiding is 🔑!

Je hebt het waarschijnlijk al veel gehoord op school, maar eigenlijk is het gewoon waar: goed voorbereid zijn kan je veel stress en onverwachte drempels besparen.

Wat houdt een goede voorbereiding in?

  • Ontdek welke functies bij je passen en je aanspreken. Sommige mensen hebben al lang een precies idee wat ze willen doen, maar als je dat nog niet goed weet, weet dat je niet alleen bent! Het is Ă©Ă©n ding om iets te studeren dat je boeiend vindt, maar welke jobs wil je eigenlijk oefenen? Er bestaan veel tools zoals de oriĂ«ntatietest van de VDAB, mytalentbuilder.com, de beroepskeuzetest, de 16personalities psychologische test… Kies voor welke functies je zou willen gaan, en overweeg welke aanverwante jobs in aanmerking kunnen komen.
  • Denk na over welke soort job goed bij je past: wil je fulltime werken? Of liever deeltijds, om je op andere zaken nog te kunnen inzetten? Wil je in contact komen met klanten? Mik je op een leidinggevende positie? Zo ja, waar begin je dan best?
  • Jij gaat solliciteren, maar even goed moet de werkgever ook bij jou passen. Wat verwacht jij van een werkgever? Flexibele uren, een ethische bedrijfscultuur, een divers team, een hoge loon, verantwoordelijkheden, opleidingen…? Wil je liever in een groot bedrijf werken, of in een KMO? Wil je in de privĂ© sector werken, of liever voor een nonprofit? Vind je belangrijk dat je je casual mag kleden, of wil je nĂ©t een bepaalde dress code volgen? Maak een overzichtelijke lijst van de belangrijkste vereisten die je van jouw ideale job verwacht, en klasseer ze van meest tot minst belangrijke.
  • Lijst jouw concrete opties op, uit jouw hoofd: welke bedrijven ken je al in de sector die je voorkeur hebben? Werken er mensen uit je netwerk in die sector/bedrijven (zoek het eens op via LinkedIn!)? Welke soft skills (de persoonlijke eigenschappen die de manier waarop je werkt en met anderen omgaat aangeven) zijn belangrijk, welk diploma, kennis en ervaringen zijn relevant?
  • Stel je CV open zorg dat de relevante vaardigheden en ervaringen in het oog springen. Gebruik onze werkwiki om aan de slag te gaan. Een leuk CV maken? We raden jou Hloom en Canva aan, die tools zijn makkelijk in gebruik en helpen jou om persoonlijkheid te geven aan jouw CV. Meer tips voor jouw CV? Lees dan zeker deze blogpost!

Hou onze blog in de gaten: volgende week geven we jou tips om interessante vacatures te vinden!