Jouw eerste job zoeken:  zoekstrategie

solliciteren

Jouw eerste job zoeken:  zoekstrategie

Geplaatst op 28/09/2022 door Nadia Kara

Deel dit artikel

Ben je net afgestudeerd? Proficiat! Wat nu? Met deze handige gids sta je sterk in je schoenen om jouw weg te vinden op de Vlaamse arbeidsmarkt.

In de vorige blogposts hebben we jou alvast een aantal tips gegeven om jouw zoektocht te voorbereiden, en wat links en ideetjes gedeeld om interessante vacatures te vinden. In deze blog gaan we even nadenken over verschillende strategieën die je kan toepassen om een job te zoeken, en welke bij jou past.

😵‍💫 Hoezo een strategie?

Afhankelijk van jouw persoonlijkheid, van de sector waarin je zoekt, van hoe dringend het is… zijn er eigenlijk verschillende manieren om werk te zoeken:

  1. Willekeurig: je hebt geen specifieke jobs voor ogen. Bij deze strategie solliciteer je op verschillende soorten jobs en bekijk je daarbij eerder reactief welke sollicitaties meer of minder succesvol verlopen. Een willekeurige strategie is misschien effectief op korte termijn, maar niet meer op lange termijn. Het risico is dat deze strategie je geen job bezorgt die je graag doet, omdat je veel laat afhangen van wat er op jouw pad komt.
  2. Gefocust: je hebt duidelijke jobs voor ogen en wijkt daar niet van af. Je verzamelt enkel informatie over jobs waarvan je weet dat je er de vereiste kwalificaties voor hebt, en graag wilt doen. Een gefocuste strategie zal misschien pas renderen na een 3-tal maanden. Indien het langer duurt kan het wel zorgen voor frustraties, omdat het proces monotoon is en dat je het gevoel krijgt dat het je nooit gaat lukken. Dan kan het interessant zijn om meer exploratief te zoeken.
  3. Exploratief: je zoekt toegewijd en gemotiveerd naar een nieuwe job en verkent daarbij doordacht verschillende opties. Je volgt elk spoor en staat open voor alle kansen. Een exploratieve strategie heeft ook tijd nodig en zal niet renderen in de eerste 3 maanden, maar zal op langere termijn wel een kwaliteitsvolle job opleveren.

Hoe heb je het tot nu gedaan? Wil je het op een andere manier proberen? Denk er eens over na. Veel succes alvast!

Volgende week geven we jou concrete tips over de spannendste stap van het proces: solliciteren!