Logboek van Lien: wie heb ik aan de lijn, hallo, hallo?

getuigenis

solliciteren

Logboek van Lien: wie heb ik aan de lijn, hallo, hallo?

Geplaatst op 09/04/2020

Deel dit artikel

Lien is geoloog van opleiding en globetrotter in hart en nieren. Wekelijks schrijft ze voor Co-Searching haar hersenspinsels neer. Waarom diende ze haar ontslag in? Hoe pakt ze haar zoektocht naar een nieuwe job aan? Hoe blijft ze gemotiveerd? Kom het de komende weken te weten in haar herkenbare blog.

“Je cv publiceren in onze databank vergroot je kansen op werk”, verzekert een VDAB e-coach mij via de telefoon. Gisteren kreeg ik van een andere e-coach een pluim voor mijn cv (je cv of motivatiebrief laten nalezen door VDAB kan hier). Ze had 2 nuttige suggesties om mijn cv te verbeteren, nl. mijn talenkennis benoemen en een profielfoto toevoegen. Ik rond het telefoongesprek af en ga aan de slag.

Ik log in op Canva, mijn favoriete platform voor het ontwerpen van uitnodigingen en cv’s, en verschuif een paar blokjes tekst zodat een lege ruimte ontstaat. Een minuut lang denk ik kritisch na over mijn talenkennis. Uiteindelijk geef ik mezelf 5 sterren voor Nederlands, 4 voor Engels, 3 voor Frans en 2 voor Spaans. Die ene ster voor Swahili (vergaard tijdens verschillende wetenschappelijke veldcampagnes in Tanzania) laat ik vallen. Ik kan immers geen enkele job bedenken waar ik deze kennis zou kunnen gebruiken.

Over mijn profielfoto twijfel ik langer. Eigenlijk heb ik nooit overwogen om een foto aan mijn cv toe te voegen. Op de WerkWiki pagina van Co-Searching lees ik dat een foto niet noodzakelijk is, maar wel persoonlijkheid geeft aan je cv. VDAB en Co-Searching zijn het met elkaar eens, dus sleep ik een professionele profielfoto naar de linkerbovenhoek. Mijn cv is klaar om geüpload te worden op de VDAB-databank.

Nog geen 2 uur na publicatie belt de eerste recruiter. Een callcenter zoekt dringend medewerkers. Ik bedank vriendelijk. 24 uur later heb ik nog vijfmaal een gelijkaardige functie geweigerd. Welk aspect in mijn cv doet recruiters denken dat ik een passie heb voor callcenters? Ik begin te geloven dat er een chronisch tekort is aan personeel in deze sector.

Een recruiter vraagt coronagewijs om een eerste kennismakingsgesprek telefonisch in te plannen.

Gelukkig ontvang ik ook enkele hoopgevende telefoontjes en mailtjes i.v.m. vacatures in de milieusector. Een recruiter vraagt coronagewijs om een eerste kennismakingsgesprek telefonisch in te plannen. Wanneer een onbekend nummer mijn gsm opnieuw doet trillen, neem ik bewust niet op. Ik besluit mijn geluk niet in handen van onbekende recruiters te leggen.

Ik heb tijdens mijn wekelijkse screening van vacaturedatabanken namelijk mijn oog laten vallen op een job waarvan mijn bloed sneller gaat stromen en die de komende dagen mijn volledige aandacht verdient.