Solliciteren in tijden van Corona

solliciteren

Solliciteren in tijden van Corona

Geplaatst op 23/06/2020

Deel dit artikel

We beseften het niet op tijd maar yep, daar zijn ze: de roaring twenties! Een vleermuis, een virus, … en plots staat de wereld op zijn kop. Net zoals in de turbulente jaren twintig van de vorige eeuw zitten we opnieuw in een zeer bewogen periode. Wat als je werk zoekt? Word een flamingo!

Wat nu?

Ligt op economisch vlak een depressie op de loer? Kranten en journaals verspreiden nieuws over een verhoogde werkloosheid, meer jobonzekerheid…. Wat nu?

Angst is een slechte raadgever
Als sollicitatiecoach raad ik in de eerste plaats aan om je niet te laten verlammen door angst en onzekerheid. Ja, ook de arbeidsmarkt is flink door elkaar geschud en ja, er gaan meer werkzoekenden op die markt aanschuiven. Toch is het niet allemaal kommer en kwel.

Elke crisis is een kans
Na een verwoestende brand herstelt een bos zich, de bodem kan zelfs rijker zijn dan tevoren. Ook de coronacrisis biedt kansen. Bedrijven moeten zich noodgedwongen heruitvinden, ze experimenteren bijvoorbeeld met e-commerce waardoor hun concurrentievermogen stijgt. Goed nieuws voor de economie! Of neem een restaurant dat met afhaalmenu’s start en dit misschien blijft doen. Nieuwe producten en diensten zorgen op (lange) termijn voor extra jobs.

Maar ik geef grif toe, met drie zonen op de hotelschool heb ik me ook even in de haren gekrabd. Is er nog een professionele toekomst in de horeca of een andere sector die onder druk staat? Sowieso is het belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen. Is wat je nu doet je passie, blijf dit dan doen maar denk ook out of the box. Horeca zal niet verdwijnen, het zal wel een nieuwe vorm aannemen.

Zat je al met twijfels over je job, dan is dit een goed moment om te reflecteren over je loopbaan. Loopbaanoriëntatie of loopbaanbegeleiding kan je op weg helpen.

Flamingo’s vinden makkelijker een job

Wat je best doet om je kansen op een job te verhogen, is vrij simpel: hetzelfde als ervoor maar misschien kan je een tandje bijsteken.

Hoe?

1. Zorg dat je digitaal mee bent: de economische opleving zal digitaal zijn, dus hou je kennis future proof.
2. Zet bij het solliciteren je persoonlijkheid in de kijker: je soft skills — hoe je zelf en in interactie met anderen functioneert op de werkvloer — zijn meer en meer een troef op de arbeidsmarkt.
3. Bouw aan je online netwerk en profiel: LinkedIn wordt meer en meer een rekruteringskanaal. Wil je mee zijn, dan is het linken of verzuipen.
4. Onderscheid jezelf van anderen: wat is jouw specifieke meerwaarde voor een job of een bedrijf? Speel dit uit in je cv, je motivatiebrief en je sollicitatiegesprek.
5. Kom uit je comfortzone: ook via een zijweg kan je je uiteindelijke (job)doel(wit) bereiken. In een tijdelijke job of een job die niet helemaal matcht doe je ervaring op of ontwikkel je je (persoonlijke) competenties. Durf nieuwe wegen te bewandelen.

Kortom, een werkgever is niet op zoek naar een grijze muis, wel naar een pink flamingo!

Ondersteuning nodig bij het solliciteren? Schakel de e-coaches in!
Hier vind je nog meer tips over solliciteren in coronatijden

Optimism is a moral duty
Het zijn lastige tijden, zeker voor wie zijn job kwijt is of al wie al vóór de coronacrisis werkzoekend was. Besef vooral dat je meer bent dan een job, laat je identiteit er niet van afhangen. Af en toe een dipje is normaal. Focus op wat wel goed gaat en onthou dat enthousiasme verkoopt. Met jouw optimisme kan je het verschil maken in een sollicitatieronde.
Lees hier hoe Rony en Damien de moed er in houden!

We hebben geen zicht op hoe lang een virus en de gevolgen ervan ons in de greep kunnen houden. Het goede nieuws is dat het een flink stuk korter zal zijn dan het liefdesvirus in de magistrale roman ‘Liefde in tijden van cholera’. Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez schetst daarin het verhaal van een man die eenenvijftig jaar, negen maanden en vier dagen wacht om bij de vrouw te zijn van wie hij houdt.

De aanhouder wint, altijd.

Geschreven door Tine Draeck. Tine is e-coach bij VDAB. Samen met haar collega’s geeft ze online sollicitatiecoaching om tot een sterk cv, een uitmuntende motivatiebrief en overtuigend gesprek te komen. Haar eigen loopbaan verliep vrij hobbelig en ze heeft zich al meerdere keren professioneel heruitgevonden. Naast coachen is schrijven een andere passie en deelt ze graag haar soms wat eigenzinnige kijk op de wereld van solliciteren.