Het Co-Searching ABC: Flamingo

solliciteren

Het Co-Searching ABC: Flamingo

Geplaatst op 17/03/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Tijd voor een nieuwe aflevering van het Co-Searching alfabet! ‘F’ staat voor… Flamingo. In deze tijden van Corona is het meer dan ooit belangrijk om op te vallen bij het solliciteren. Een werkgever is niet op zoek naar een grijze muis, wel naar een pink flamingo. Hoe gaat zo’n flamingo precies te werk? Lees er meer over in deze blog!

De flamingo dook al eerder op in de Co-Searching blog. Afgelopen zomer schreef Tine Draeck, e-coach bij VDAB, er al een interessant artikel over. De basis van het solliciteren is nog steeds dezelfde. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een ijzersterk CV hebt en dat je goede motivatiebrieven opstelt. In dat opzicht verschilt ‘het nieuwe normaal’ niet zoveel van ‘het oude normaal’. Toch kun je in deze bijzondere tijden misschien nog een tandje bijsteken. Hoe? Hier zijn alvast enkele tips:

1. Zorg ervoor dat je digitaal mee bent: de economische opleving zal digitaal zijn, dus hou je kennis future proof. Dit betekent o.a. dat je jouw kennis van bepaalde computerprogramma’s die onmisbaar zijn in jouw vakgebied best up-to-date kan houden.

2. Zet bij het solliciteren je persoonlijkheid in de kijker: je soft skills — hoe je zelf en in interactie met anderen functioneert op de werkvloer — zijn steeds meer een grote troef op de arbeidsmarkt.

3. Bouw aan je online netwerk en profiel: LinkedIn wordt steeds vaker een rekruteringskanaal. Wil je mee zijn, zorg er dan voor dat je LinkedIn profiel zeker in orde is.

4. Onderscheid jezelf van anderen: wat is jouw specifieke meerwaarde voor een job of een bedrijf? Speel dit uit in je CV, motivatiebrief en sollicitatiegesprek.

5. Kom uit je comfortzone: ook via een zijweg kan je je uiteindelijke (job)doel(wit) bereiken. In een tijdelijke job of een job die niet helemaal matcht doe je ervaring op of ontwikkel je je (persoonlijke) competenties. Durf nieuwe wegen te bewandelen!

6. Zorg voor een opvallend CV. Er wordt wel eens beweerd dat o.m. recruiters op een kleine zes seconden al een oordeel vellen over een CV. Je kan dus maar best opvallen tussen de hoop. Dit kun je doen door je CV van een fraai design te voorzien. Hiervoor kun je de online designtool Canvagebruiken. Op deze website kun je trouwens ook sjablonen terugvinden om je motivatiebrief in een mooi jasje te steken.

Eeuwige twijfels? Op zoek naar feedback? Neem dan gerust contact op met Co-Searching vrijwilliger Veronique via sollicitatiecheck@co-searching.be. Zij is thuis in de HR-wereld en kan je van de nodige tips & tricks voorzien. Zowel voor jouw CV als motivatiebrief!

7. Laat je introverte kwaliteiten bloeien! Velen zullen de opvallende roze flamingo al snel linken aan extraversie… Je hoeft je echter niet extravert te gedragen om op te vallen tussen andere kandidaten. Zowel introverte als extraverte types hebben elk hun eigen talenten. Je kan er meer over lezen in het interessante boek Succesvol solliciteren voor introverte mensen van Eline Sluys.

“Be a flamingo in a flock of pigeons.” — Anonymous

Heb je het moeilijk met solliciteren in tijden van Corona? Neem dan eens deel aan onze wekelijkse online conversatiegroep Werkzoekend tijdens Corona? Yes we can!Inschrijven kan via de website van Co-Searching. Ons team zal je van ganser harte verwelkomen!