Wat werkt voor mij: Erik

getuigenis

arbeid

Wat werkt voor mij: Erik

Geplaatst op 14/06/2023 door Giorgi

Deel dit artikel

  • Wie? Erik* (hij/hem/zijn)
  • Leeftijd: 55 jaar
  • Loon: €2033 bruto

Dag Erik! Merci om met ons te babbelen. Kan je je misschien eerst zelf wat voorstellen?

Ik ben een man van 55 jaar oud en ik ben afkomstig uit België. Ik heb enige tijd bij de Vlaamse overheid gewerkt en heb ook vijf jaar als zelfstandig leraar Engels en Nederlands gewerkt aan bedrijven in Barcelona. Hoewel ik genoten heb van mijn tijd in het buitenland, ben ik uiteindelijk teruggekeerd naar België vanwege verschillende redenen, waaronder een gebrek aan financiële stabiliteit en het beëindigen van mijn huwelijk.

Op dit moment woon ik op een zeer gunstige locatie, slechts een minuut verwijderd van mijn werk. Ik waardeer de voordelen van deze nabijheid, omdat het me in staat stelt om tijd en energie te besparen bij het pendelen. Daarnaast heb ik het geluk dat ik woon in de prachtige stad Gent, die bekend staat om haar historische charme en levendige sfeer. Ik geniet van de culturele rijkdom en de vriendelijke gemeenschap die hier te vinden is.

Wat is je huidige professionele situatie? Ben je tevreden met je loon en andere voordelen?

Mijn huidige werkweek omvat 19 uur per week als halftijdse vrijwilliger coördinator bij het congrescentrum, evenals mijn rol als vrijwilliger coördinator bij het repair café. Deze combinatie van taken stelt me in staat om me bezig te houden met diverse verantwoordelijkheden en projecten die ik zeer waardeer. Dit combineer ik met graphic desiger te zijn on the side.

Wat betreft het loon, ontvang ik momenteel een nettobedrag van 2033 euro. Hoewel het financiële aspect belangrijk is, is het voor mij niet de enige drijfveer achter mijn keuze voor deeltijds werken. Ik hecht veel waarde aan de variatie en voldoening die ik haal uit mijn verschillende rollen en de mogelijkheid om mijn tijd flexibel in te delen. Deze opdeling van werkuren en het loon dat ik ontvang geeft me de ruimte om andere interesses na te streven en te genieten van mijn vrije tijd, terwijl ik tegelijkertijd betrokken blijf bij zinvolle activiteiten en mijn vaardigheden verder ontwikkel.

Naast mijn rol als vrijwilligerscoördinator ben ik ook actief als vrijwilliger bij het onthaal, waar ik met warmte en vriendelijkheid bezoekers verwelkom. Het is mijn doel om een gastvrije omgeving te creëren waarin mensen zich welkom en gewaardeerd voelen, en waar ik hen voorzie van de benodigde informatie en begeleiding.

Tot slot koester ik een diepe passie voor grafische vormgeving. Door mijn artistieke talent in te zetten, tracht ik de boodschap van diverse evenementen en initiatieven op een inspirerende en visueel aantrekkelijke manier over te brengen. Dit is mijn bijbaantje.

Hoe bevalt deze combinatie je?

Tot nu toe bevalt het me uitstekend. Ik vind voldoening in het feit dat ik mijn verschillende talenten en interesses kan combineren. Het geeft me een gevoel van evenwicht en vervulling, wetende dat ik zowel mijn organisatorische vaardigheden als mijn creativiteit ten volle benut. Ik houd van variatie in mijn werk: terwijl grafische vormgeving een meer zittende en gestructureerde baan is, biedt de rol van vrijwilligercoördinator juist een verfrissende diversiteit aan taken.

Hoe ben je erin geslaagd om een evenwicht te vinden tussen werk, persoonlijke tijd en andere verplichtingen terwijl je deeltijds werkt?

Ik streef ernaar om niet in het weekend te werken, zodat ik voldoende tijd heb om te ontspannen en op te laden. Een essentieel onderdeel van mijn dagelijkse routine is meditatie in de ochtend, wat me helpt om mentaal en emotioneel in balans te blijven. Naast mijn werk hecht ik veel belang aan mijn voeding. Ik let erop dat ik gezonde maaltijden tot me neem, waardoor ik energieker en veerkrachtiger ben in alles wat ik doe.

Het vinden van een gezonde balans is een voortdurend proces waarin ik mezelf steeds opnieuw afstem op mijn behoeften en verplichtingen. Door bewust tijd vrij te maken voor ontspanning, zelfzorg en het koesteren van persoonlijke relaties, kan ik mijn energie op peil houden en mijn taken met enthousiasme en toewijding vervullen. Ik geloof dat het cultiveren van een evenwichtige levensstijl niet alleen essentieel is voor mijn welzijn, maar ook bijdraagt aan mijn vermogen om te floreren in mijn deeltijdse werk.

Wat zijn enkele van de voordelen die je hebt ervaren bij het werken in een deeltijdbaan en hoe heeft dit bijgedragen aan je algehele levenskwaliteit?

Als vrijwilligerscoördinator heb ik de vrijheid om mijn uren zelf in te delen en zelf te bepalen hoe ik die uren invul, wat ervoor zorgt dat ik me beter in balans voel en mijn energie optimaal kan verdelen. In vergelijking met mijn vorige baan bij de Vlaamse overheid, waar ik vanuit huis werkte en te maken had met een bore-out, heeft mijn deeltijdbaan een significante verbetering gebracht in mijn algehele levenskwaliteit.

Het belangrijkste voordeel dat ik ervaar is de vermindering van stress en verveling. Ik voel me nu betrokken en enthousiast bij mijn werk, omdat ik de mogelijkheid heb om verschillende aspecten van mijn persoonlijkheid en vaardigheden tot uiting te brengen.

Wat zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen die je hebt ondervonden bij het zoeken naar deeltijdbanen en hoe ben je hiermee omgegaan?

In mijn zoektocht heb ik gebruikgemaakt van de VDAB-website, waar ik specifiek heb gefilterd op deeltijdwerk. Hoewel dit een nuttig hulpmiddel was, bleek het toch niet eenvoudig om de juiste deeltijdfuncties te vinden die aansloten bij mijn behoeften en vaardigheden. Gelukkig heb ik uiteindelijk twee deeltijdbanen gevonden, zij het op een ietwat onconventionele manier. Een van deze banen kwam tot stand via een informeel netwerk en werd me aanbevolen door iemand die ik kende. Dit toont aan dat persoonlijke connecties en mond-tot-mondreclame soms een cruciale rol kunnen spelen bij het vinden van de juiste deeltijdbaan. Ik realiseer me dat dit een vorm van geluk was en dat niet iedereen altijd dezelfde mogelijkheden heeft.

Deeltijdbanen kunnen soms minder frequent worden aangeboden dan voltijdsposities, waardoor het vinden van de juiste kansen moeilijker kan zijn. Het vergt geduld, doorzettingsvermogen en soms een creatieve aanpak. Het is belangrijk om veerkrachtig te blijven, door te blijven zoeken en contacten te onderhouden binnen ons netwerk.

Wat zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van een goede deeltijdbaan? Hoe vind je een baan die bij jou past?

Allereerst is het belangrijk dat ik zelf mijn werkdagen kan bepalen. Deze flexibiliteit stelt me in staat om mijn professionele verplichtingen af te stemmen op mijn persoonlijke behoeften en andere verplichtingen. Daarnaast is het ook van belang dat een deeltijdbaan voldoende verdiensten oplevert. Financiële stabiliteit is cruciaal voor mijn algehele welzijn en gemoedsrust. Bij het vinden van een baan die bij mij past, heb ik ook waardevolle inzichten opgedaan door deel te nemen aan een 12-stappenprogramma van Underearners Anonymous. Dit programma heeft me geholpen om niet alleen te kijken naar het aspect van onderwaardering in mijn carrière, maar ook naar het belang van een baan die echt bij mij past. Ik heb geleerd dat het niet alleen gaat om het verdienen van voldoende geld, maar ook om het vinden van vervulling en bezieling in mijn werk.

*Er werd gebruikt gemaakt van een alias omwille van privacy.