Wat werkt voor mij: Ken

arbeid

getuigenis

Wat werkt voor mij: Ken

Geplaatst op 10/05/2023 door Giorgi

Deel dit artikel

  • Wie? Ken* (hij/hem/zijn)
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Loon: €1800 bruto
  • Voordelen: gratis openbaar vervoer

Hey Ken! Kun je ons vertellen over je huidige baan en welke verantwoordelijkheden je hebt?

Ik werk momenteel 4/5 als boekhouder en verantwoordelijke voor de administratie van verschillende diensten bij een educatieve NGO die zich richt op solidariteit en ateliers/workshops aanbiedt voor het onderwijs.

Een belangrijk onderdeel van mijn functie is het ondersteunen en aanmoedigen van leerkrachten om hun eigen lespakket samen te stellen. Dit stelt hen in staat om les te geven op een manier die het beste past bij hun leerlingen, wat bijdraagt aan een betere leerervaring voor de kinderen.

Wat is de reden dat je ervoor hebt gekozen om deeltijds te werken en hoe bevalt het je tot nu toe?

Ik heb ervoor gekozen om deeltijds te werken omdat ik heb gemerkt dat voltijds werken voor mij heel lastig is. Het is belangrijk voor mij om een extra dag in de week te hebben om taken op te knappen en in het weekend te kunnen ontspannen. Ik woon met mijn vriendin samen, waardoor ik elke maand kan rondkomen, hoewel ik moet toegeven dat sparen wél een uitdaging is op dit moment. Maar mijn loon zou niet veel hoger zijn als ik fulltime zou werken, dus voor mij is het de extra rust en vrije tijd waard.

Tot nu toe bevalt het me heel goed. Ik vind het fijn om meer tijd te hebben voor andere activiteiten en verplichtingen buiten mijn werk. In drukke periodes kan ik altijd een extra dag werken, maar dit weegt minder zwaar op mijn avonden en weekenden omdat ik al wat extra rust heb gehad. Over het algemeen ben ik blij met mijn keuze om deeltijds te werken en ik denk niet dat ik snel terug zou gaan naar voltijds werk. Ik voel me beter in balans en kan mijn tijd beter indelen, wat belangrijk voor me is.

Mijn loon zou niet veel hoger zijn als ik fulltime zou werken, dus voor mij is het de extra rust en vrije tijd waard.

Hoe ben je erin geslaagd om een evenwicht te vinden tussen werk, persoonlijke tijd en andere verplichtingen terwijl je deeltijds werkt?

Doordat ik vier dagen werk, kan ik nog steeds genoeg tijd besteden aan andere zaken en verplichtingen buiten mijn werk om een goede balans te behouden. Door voor een 4/5 werkweek te kiezen, voel ik me beter in evenwicht en kan ik mijn tijd beter indelen. Ik hoef me geen zorgen te maken over het vinden van een balans omdat die er al is. Ik vind het belangrijk om betrokken te blijven bij mijn werk en door vier dagen te werken, heb ik nog steeds genoeg voeling met mijn werk.

Ik denk dat de keuze voor een 4/5 werkweek me heeft geholpen om een betere balans te vinden tussen werk, persoonlijke tijd en andere verplichtingen. Ik kan nog steeds een bijdrage leveren aan mijn werkgever en tegelijkertijd mijn persoonlijke verplichtingen en interesses blijven nastreven.

Wat zijn enkele van de belangrijkste lessen die je hebt geleerd over jezelf door deeltijds te werken?

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is dat ik die extra rust en ademruimte echt nodig heb. Door deeltijds te werken heb ik meer tijd om te ontspannen, mijn hobby's uit te oefenen en tijd door te brengen met vrienden en familie. Hierdoor voel ik me over het algemeen gelukkiger in mijn leven. Een andere les die ik heb geleerd, is dat ik beter kan omgaan met stressvolle situaties als ik voldoende rust en ontspanning krijg. Dit heeft me geholpen om prioriteit te geven aan mijn persoonlijke welzijn en me niet te laten meeslepen door mijn werk. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om een balans te vinden tussen werk en privéleven, en dat deeltijds werken hierbij kan helpen.

Hoe ga je om met de sociale stigma's die soms geassocieerd worden met het werken in deeltijd?

Voor mij persoonlijk zijn sociale stigma's geen groot probleem als het gaat om het werken in deeltijd. Sterker nog, ik heb eerder het tegenovergestelde ervaren. Steeds meer mensen kiezen voor een deeltijdbaan vanwege de voordelen die het biedt, zoals meer tijd voor ontspanning en persoonlijke verplichtingen. Zeker tijdens de COVID-19 pandemie is er meer begrip en acceptatie ontstaan voor het belang van rust en balans in het leven. Ik heb zelfs gemerkt dat mensen soms jaloers zijn op een deeltijdbaan. Natuurlijk maken mijn vrienden weleens grapjes, maar over het algemeen wordt mijn keuze gerespecteerd. Als je veel ambitie hebt is een deeltijdse job wel niet zo optimaal en dan ga je wel best voor fulltime.

Als er een specifieke reden is waarom ik fulltime zou moeten werken, zoals bijvoorbeeld voor het realiseren van een kortetermijndoel waarvoor ik wil sparen, dan zou ik het wel overwegen.

Zou je ooit fulltime willen werken en waarom wel of niet?

Als ik niet gedwongen word om fulltime te werken, zou ik er niet voor kiezen om dat te doen. Ik heb gemerkt dat het werken in deeltijd me de nodige rust en balans geeft tussen werk en privéleven. Maar als er een specifieke reden is waarom ik fulltime zou moeten werken, zoals bijvoorbeeld voor het realiseren van een kortetermijndoel waarvoor ik wil sparen, dan zou ik het wel overwegen. En als het gaat om mijn droombaan, dan zou ik ook bereid zijn om fulltime te werken.

Heeft het werken in deeltijd je toegestaan om andere interesses of activiteiten na te streven die je anders misschien niet had kunnen doen?

In mijn geval bevinden al mijn activiteiten zich in het weekend, zoals schaken, tafeltennis, afspreken met vrienden en familie, en deelnemen aan interclubs en toernooien. Ik kan dan ook meer tijd besteden aan mijn training en voorbereiding voor deze activiteiten.

Wat zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen die je hebt ondervonden bij het zoeken naar deeltijdbanen en hoe ben je hiermee omgegaan?

Ik had eigenlijk niet zoveel moeite met het vinden van een deeltijdse job. Ik heb simpelweg halftijds.be bezocht en binnen korte tijd had ik al iets gevonden dat bij me paste. Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou zijn, maar gelukkig was het zo. Nu kan ik genieten van meer vrije tijd terwijl ik nog steeds werk en mijn financiën op orde zijn.

Wat zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van een goede deeltijdbaan? Hoe vind je een baan die bij jou past?

Als ik op zoek ben naar een goede deeltijdbaan, dan vind ik het belangrijk dat de job flexibel is en dat ik kan kiezen welke dag ik werk. Het is ook belangrijk dat de taken goed afgebakend zijn zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. Ik zou alles proberen tot ik iets vind dat bij mij past. Het is ook vaak geluk hebben. Het is ook belangrijk om tijdens sollicitatiegesprekken goed door te vragen over wat mijn taken precies zullen zijn en om niet alleen op de titel van de vacature af te gaan.

Hoe heeft je werkgever gereageerd op het feit dat je in deeltijd werkt? Bieden ze voldoende ondersteuning en flexibiliteit?

Toen ik solliciteerde voor mijn deeltijdse baan, werd dit aangemoedigd door mijn werkgever. Ik ervaar voldoende flexibiliteit en ondersteuning van mijn werkgever om mijn werkuren af te stemmen op mijn persoonlijke behoeften. Dit maakt het gemakkelijker om een goede balans te vinden tussen werk en privéleven.

Heb je enige adviezen voor andere werknemers die deeltijds willen werken, maar misschien terughoudend zijn om dit met hun werkgever te bespreken?

Vraag het gewoon aan je werkgever. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Je kan andere oplossingen zoeken als de werkgever nee zegt. Durf bij een nee ook iets anders zoeken. Mentale gezondheid staat voorop. Gewoon doen!

*Er werd gebruikt gemaakt van een alias omwille van privacy.