Week van de vrijwilliger — meet onze vrijwilligers

Week van de vrijwilliger — meet onze vrijwilligers

Geplaatst op 01/03/2022 door Nadia Kara

Deel dit artikel

Patsy

Mijn naam is Patsy. Ik heb 4 kinderen, variërend in leeftijd van 28 tot 11 jaar; ik ben ook de trotse oma van een kleindochter van 5! Ik woon ondertussen ruim 30 jaar in Gent, waar ik na de studies ben blijven plakken… maar als je mij hoort praten, verraadt mijn accent mijn Vlaams-Brabantse roots.

Ik ben maatschappelijk werker van opleiding en ik werk momenteel in Brussel.

Wat is jouw rol als vrijwilliger bij Co-Searching?

Ik zet me vooral in als workshops begeleidster, en denk ook graag mee aan manieren om Co-Searching te helpen groeien. Zo doe ik af en toe mee aan brainstorm momenten of workshops met andere vrijwilligers. Ik heb al heel vaak vrijwilligerswerk gedaan, een stad als Gent leent zich daar bijzonder goed toe.

Heb je bepaalde ambities omtrent Co-Searching en jouw vrijwilligerswerk?

Binnen Co-Searching wil ik graag nog meer leren over het begeleiden van workshops, en natuurlijk vooral enthousiast blijven naar deelnemers toe.

Mijn droom is dat ze allemaal de job van hun leven vinden !

Ann

ann co-searching vrijwilligster

Dag Ann! Hoe zou je jezelf voorstellen?

Ik ben Ann, 40 jaar, en ik woon in Mechelen. Ik ben vrijwilliger bij Co-Searching sinds december 2021.

Wat bracht je bij Co-Searching?

Ik leef met een fysieke beperking en heb vroeger iets meer dan 12 jaren betaald werk gedaan, maar dit heb ik jammer genoeg moeten stoppen. Daarna startte ik met een begeleidingstraject bij een (goede) jobcoach. Tijdens dat traject bleek dat ik me het best kan focussen op vrijwilligerswerk. Na wat zoeken, ontdekte ik zo Co-Searching.

Wat is jouw rol bij Co-Searching, als vrijwilliger?

Ik help de regioverantwoordelijke voor Mechelen, Walter, om hier een community te ontwikkelen. Ik doe mee aan brainstorms en ben in contact met andere teamleden en vrijwilligers. Mijn grootste project is echter om een workshopaanbod te starten, specifiek voor mensen met een functiebeperking. Natuurlijk heeft dat ook te maken met mijn eigen ervaring. Als persoon met een functiebeperking, word je immers te vaak over het hoofd gezien. Dat is een doelgroep waar er in de samenleving nog te weinig voor gedaan wordt. Dit wil ik dus veranderen.

Wat vind je leuk aan jouw vrijwilligerswerk bij ons?

Ik vind het belangrijk dat ik een bijdrage kan blijven leveren voor de samenleving. Ik voel me nuttig en mag door vrijwilligerswerk op mijn eigen tempo en manier werken. Bij betaald werk is zo’n aanpak ‘op maat’ moeilijk. Je moet vooral presteren en dat lukt niet voor iedereen.

Wat wil je graag nog verwezenlijken, zowel bij Co-Searching als op persoonlijk vlak?

Onder meer door negatieve ervaringen die ik in het verleden heb meegemaakt, vind ik het moeilijk om mijn onzekerheid weg te werken. Dat is mijn grootste uitdaging op persoonlijk vlak. Bij Co-Searching wil ik mensen helpen sterker te staan bij sollicitaties en hen helpen om te kiezen wat bij hen past.

Wambui

Hi there! My name is Wambui, but my friends call me by my nickname: Bo.

I am from Kenya, I live in Ghent and I’m a student at the university, pursuing engineering. I have a background in science and technology, which I decided to improve with the pursuit of further studies in Europe.

How did you join Co-Searching?

A few months ago, I was seeking volunteering opportunities as a sort of part-time job that I could combine with my studies, when I found Co-Searching. I really love writing, it’s how I express myself, so I decided to apply as a blogger, to share my experiences with other people. After an online meeting with Annelies, who is the responsible person for East Flanders, I felt like I could find my place in this organisation and I just started!

And how do you like working with Co-Searching, so far?

Graduate school studies can be very demanding, so it can be challenging to find the time to write for the blog. But volunteering is an important service to the community and I feel like it really builds heartfelt connections in the journey of job seeking. I’m looking forward to having more opportunities to meet some of the other volunteers face to face. This has been complicated until now because of the current global pandemic.

What do you feel are the biggest challenges right now, for job seekers?

Finding the right match between knowledge and skills is definitely a journey. Another difficulty I can really relate to, is the struggle of chasing job opportunities that demand work experience, which is difficult for a young person straight from school.

What are your plans for the near future?

After my studies, I hope to practice engineering and specifically, operations management. There are two paths for me: either I return to Kenya immediately after my studies and contribute to the industry with my acquired knowledge and skills from Europe; or I gain industrial experience in Europe before going back home. East or West, home is best! I would describe myself as a homegrown Kenyan who believes in making a difference in different parts of the world while maintaining my roots.

You chose the character of Nakia, from Black Panther, to illustrate your portrait; what do you like about her?

I chose Nakia because of her boldness and intelligence when solving problems in Wakanda. I admire the actress who plays her role, Lupita Nyo’ngo, who is Kenyan. It is important to have representation globally and she does so very well!

Sandy

Hoi! Ik ben Sandy, 49 jaar, gehuwd, zonder kinderen. Ik ben afkomstig uit het Waasland, maar woon sinds 1998 in het Antwerpse.

Hoe kwam je bij Co-Searching terecht?

In 2018 was ik werkzoekende op zoek naar een nieuwe wending. Ik voelde me eenzaam in de zoektocht, zocht ervaringen te delen met anderen en wou nieuwe talenten ontwikkelen. Via Vrijwilligerswerk.be kwam ik in contact met een van de oprichters, die op dat moment workshops begeleidde in Antwerpen.

Wat houdt vrijwilligerswerk in, voor jou?

Voor mij is vrijwilligerswerk vooral open staan en kennis maken met anderen, een netwerk uitbouwen. Maar ook veel plezier, openbloeien, groeien als persoon. Mijn vrijwilligerswerk doet mij goed voelen, het geeft de kans om iets te kunnen betekenen voor anderen, en is mijn houvast tijdens mijn ziekteperiodes.

Wat vind je leuk bij Co-Searching?

Het onderwerp waarvoor de VZW zich inzet: de openheid, de taken, de leuke connecties, de waardering. Co-Searching laat je groeien door je te ondersteunen in je groei (talenten, competenties). De vrijwilligerscoördinatoren zijn zalig, je krijgt veel inspraak: ik heb zelfs stage mogen lopen tijdens mijn postgraduaat Vrijwilligerswerk! Co-Searching biedt je gewoon veel mogelijkheden om je te ontplooien, op je eigen manier.

Kwam je ook al challenges tegen?

Zeker! Ik ben ontzettend gegroeid als workshopbegeleider. Nu ik terug aan het werk ben, is het ook niet altijd gemakkelijk om te combineren.

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen op de arbeidsmarkt momenteel?

Inzetten op talent. Werkgevers zouden best meer moeite mogen doen om hun medewerkers te behouden, en nieuwe aanwervingen minder op diploma rekruteren.

Wat wil je graag nog verwezenlijken, zowel bij Co-Searching als op persoonlijk vlak?

Ik wil blijven groeien en mijn ervaringen bij Co-Searching meenemen in mijn job als HR medewerker en… vrijwilligerscoördinator, een functie die ik nu ook officieel (deeltijds) oefen!